Adana’daki İsmet İnönü Kız Meslek ve Teknik Anadolu Lisesi Yeme-İçme Bölümü öğretmen ve öğrencileri, okul bünyesinde halka açık bir kafe açtı. Okul bahçesinde hizmet vermeye başlayan kafe, kısa sürede vatandaşlardan yoğun ilgi gördü.
Öğrencilerin işlettiği kafede sabah saatlerinde kahvaltı, öğle saatlerinde ise 3 çeşit yemek sunuluyor. Normal bir lokanta ya da kafeye göre yaklaşık yarı fiyatına satış yapılan mekânda, öğrencilerin uygulamalı eğitimleri de aralıksız sürüyor.
Kafede hem okul personeline hem de dışarıdan gelen misafirlere hizmet verildiğini belirten öğretmen Şerife Haydaran, “Okulumuzdaki öğretmenlerimize ve dışarıdan her türlü talepte bulunanlara yemek servisi yapıyoruz. Sipariş de alabiliyoruz. Hem bir talebi karşılamak hem de kendimizi gösterebilmek adına böyle bir yola girdik. Çok da iyi oldu” dedi.
Gastronomi eğitiminin öğrenciler için çok yönlü bir süreç olduğuna dikkat çeken öğretmen Fatma Gülten ise, “Öğrencilerimiz 9. sınıftan 12. sınıfa kadar mutfak terimlerini ve uygulamalarını öğreniyor. Bu süreci onlar için daha keyifli hale getirmeye çalışıyoruz. Öğrencilerimizden 4'ü nisan ayında İspanya'ya giderek Türk yemeklerini tanıtacak. Gece gündüz çalışıyoruz. Çocuklarımızın bu pratikleri kazanması ve belgeleri alabilmesi çok önemli” ifadelerini kullandı.
Kafede görev alan 10. sınıf öğrencisi Esmanur Sarıkaya, uygulamadan duyduğu mutluluğu, “Kafede çalıştığım için çok mutluyum. Satışlarda hem gelecek için hazırlık yapmış oluyoruz. Hem öğreniyoruz hem de satış yapıyoruz, çok güzel bir duygu” sözleriyle dile getirdi.
Öğrencilerden Ayşe Nur Bağın da bu uygulamanın kendileri için önemli bir fırsat olduğunu belirterek, “İleride bir yer açmak istersek diye burada pratik yapıyoruz. Ürünlerimizi sergileyip satıyoruz. Çok güzel bir uygulama oldu” dedi.