Sırbistan'da gerçekleşen seçimler, 6,5 milyon seçmenin katılımıyla tamamlandı. Ancak muhalefet, seçim sonuçlarına itirazlarını sürdürerek ülkede gergin bir atmosfer oluşturuyor.

Mia Khalifa, Bella Hadid, Dua Lipa ve Haniye'nin Öldürülmesi İçin Çağrı Yapan Şarkı! İsrail’in En Çok Dinlenen Şarkısı Mia Khalifa, Bella Hadid, Dua Lipa ve Haniye'nin Öldürülmesi İçin Çağrı Yapan Şarkı! İsrail’in En Çok Dinlenen Şarkısı

Devlet Seçim Komisyonu (RIK) verilerine göre, oyların yüzde 98'i sayıldı. Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic'in liderliğindeki Sırp İlerleme Partisi (SNS) öncülüğündeki "Aleksandar Vucic-Sırbistan durmamalı" ittifakı, oyların yüzde 46'sını alarak zafer elde etti. Muhalefet partileri ise "Sırbistan şiddete karşı" ittifakıyla yüzde 23 ve Sırbistan Sosyalist Partisi (SPS) ile yüzde 6 oranında oy aldı.

Muhalefet, özellikle başkent Belgrad'da Bosna Hersek'in Sırp Cumhuriyeti'nden gelen kişilerin otobüslerle "getirilerek" yasa dışı oy kullandığı iddialarını ortaya sürdü, Vucic'in "haksız bir zafer" elde ettiğini savundu. 

RIK'in resmi olmayan verilerine göre, "Aleksandar Vucic-Sırbistan durmamalı" ittifakı, 250 sandalyeli Ulusal Meclis'te 128 milletvekili çıkarmayı başardı. Yeni hükümetin RIK'in resmi sonuçları açıklamasının ardından 120 gün içinde kurulması bekleniyor. Ancak, hükümetin başına geçecek isim merakla bekleniyor ve bu ismin 3 dönemdir başbakanlık görevini yürüten Ana Brnabic olmayacağı söyleniyor. Seçim sonuçları, Sırp halkının SNS yönetiminden memnun olduğunu gösterirken, muhalefet partileri bunun tersini iddia ediyor. Seçim sonrası başlayan muhalefet protestoları, ülkede gergin bir atmosfer oluşturuyor ve seçimlerin iptal edilmesi talepleri artıyor.

Uluslararası Kuruluşlardan Sırbistan Seçimlerine İlişkin Tepkiler

Sırbistan'daki seçimler, uluslararası kuruluşların da gündeminde. Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT), oy satın alma, oylama gizliliğinin ihlali ve grup halinde oylama gibi usul eksikliklerinin gözlemlendiğini açıkladı. Uluslararası gözlemciler, Sırbistan'daki seçimlerde kamu kaynaklarının kötüye kullanılması ve resmi faaliyetler ile seçim kampanyaları arasında ayrım yapılmaması gibi birçok vakayı kayda geçirdi.

AGİT'in açıklamalarının ardından, Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ve AB Komisyonunun Komşuluk ve Genişlemeden Sorumlu Üyesi Oliver Varhelyi, Sırbistan'daki seçim sürecinin somut bir iyileştirmeye ihtiyaç duyduğunu belirtti. Almanya Dışişleri Bakanlığı da Sırbistan'daki seçim sürecine ilişkin iddiaları kabul edilemez olarak değerlendirdi.

Muhalefet partileri, AB'ye mektup göndererek AB üyelik sürecindeki bir ülkede siyasi gerginliğe neden olan seçimlerdeki usulsüzlüklere ilişkin uluslar

Kaynak: Haber Merkezi