30. gün iftar menüsü! Antalya mutfağından geleneksel tarifler 30. gün iftar menüsü! Antalya mutfağından geleneksel tarifler

Diyetisyen Cemre Balkan, Ramazan'ın kapısını araladığı bu günlerde, sahurda tüketilen besinlerin önemine dikkat çekiyor. Yeterli ve dengeli beslenmenin oruç tutarken de altın kural olduğunu vurgulayan Balkan, iftar için seçilecek yiyeceklerden sahurda tüketilecek besinlere kadar pratik bilgiler sunuyor.

Sahurda Tok Tutacak Besinler Neler?

Sahurda tercih edilmesi gereken besinleri sıralayan Balkan, normal zamanlardaki gibi çok yağlı, tuzlu veya aşırı tatlı besinlerden kaçınılması gerektiğini belirtiyor. Bunun yerine, sindirimi kolay, mide-barsak sisteminde uzun süre kalabilen besinlere yönelmek önemli. Yumurta, süt ve süt ürünleri, sebze, meyve, tahıllı ekmek ve yağlı tohumlar sahur sofralarında bulunmalı.

İftarda Doğru Beslenme İçin Püf Noktalar

Cemre Balkan, iftara çorba ile başlamanın sindirim sistemini rahatlatacağını öne sürüyor. Büyük porsiyonlar yerine, iftardan sonra aralıklı ve küçük porsiyonlar halinde beslenmeyi tavsiye ediyor. İftar ile sahur arasında sık sık su içmek de önemli. Günde 2-2,5 litre suyun yeterli olacağını belirten Balkan, süt, ayran, sade soda, taze sıkılmış meyve-sebze suları, ıhlamur ve kuşburnu gibi bitki çaylarının da sıvı ihtiyacını karşılamaya yardımcı olacağını ifade ediyor.

Çay ve Kahve Tüketimine Dikkat!

Balkan, Ramazan'da özellikle çay ve kahve tüketiminden uzak durulması gerektiğine vurgu yapıyor. Çünkü bu içecekler diüretik etkiye sahiptir, yüksek idrar atım oranına neden olarak vücudu susuz bırakabilir. Tatlı ihtiyacını karşılamak için ise ilk tercihinin meyveler olması gerektiğini belirten Balkan, aşırı şerbetli ve yağlı tatlılardan ziyade, sütlü tatlılar veya dondurmanın tercih edilmesini öneriyor. İftardan sonra kısa mesafeli yürüyüşlerin de sindirime yardımcı olabileceğini sözlerine ekliyor.

Ramazan'da hurma alırken bunlara dikkat edin! Hangi hurma alınmalı? Ramazan'da hurma alırken bunlara dikkat edin! Hangi hurma alınmalı?

Kaynak: İHA