Arda KIR

Konuyla ilgili konuşan SES Antalya Şube Eş Başkanı Şükran İçöz, “Sağlıkçı şiddet sarmalının ortasında kaldı” dedi.

İSG Uzmanları ve Hekimler Etkin Çalışmalı İSG Uzmanları ve Hekimler Etkin Çalışmalı

Sağlık Bakanlığı’nın sağlıkta şiddetin önlenmesine ilişkin bir süredir üzerinde çalıştığı, hastanelerde teknolojik sistemler kullanılarak güvenliğin sağlanması ile oluşturulması planlanan ‘Kale hastane’ kavramı ve Emniyet Teşkilatı ile entegre çalışması planlanan ‘Gri kod’ uygulamasının sağlıkta şiddetin önüne geçmeyeceğini kaydeden sağlık emekçileri, şiddetin çözümünün caydırıcı cezalar ve sağlıkta şiddet yasasının bir an önce çıkması gerektiğini belirtti.

saglik-sen-den-eylul-ayi-saglikta-siddet-raporu-25-saldirganin-14-u-hakkinda-herhangi-bir-islem-yapilmadi-1077699-5

“MUAYENE SÜRELERİ UZATILMALI”

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Antalya Şube Eş Başkanı Şükran İçöz, “

Sayın bakan hastanelerde güvenlik personelinin artacağını söylüyor. Güvenlik görevlilerinin arttırılması şiddetin önüne geçmeyecektir. Önemli olan sistemin şiddeti engellemesidir. Halkta kışkırtılan bir sağlık talebi var. Evde bekleyen sanal kuyruklar, hastanede bekleyen randevu kuyrukları var. Bunların önüne geçilmesi lazım. Kısa süren muayene sürelerinde doktorlar doğru teşhisi koymakta zorlanıyorlar. Hastanın kaydının açılması ve şikayetinin dinlenmesi, gerekli tetkiklerin yapılması için doğru teşhisin alınması lazım. Şu an sistem 5 dakikada bir randevu veriyor. 5 dakikada hastanın şikayetlerini anlatması yeterli değil. Muayene sürelerinin uzatılması lazım. Halk sağlık sistemine ulaşmakta güçlük çekiyor” diye konuştu. 

EpXszaeWMAA3z6G

“SİSTEMİN KENDİSİ HATALI”

Başkan Şükran İçöz, “Sağlıkta şiddet boyutunda ise güvenlik görevlilerinin veya teknolojik önlemlerin sağlıkta şiddeti azaltması veya ortadan kaldırması mümkün değil. Daha önce güvenlik görevlileri hastanede yoktu sadece adli vakalar için hastane polisi vardı buna rağmen eskiden bu kadar sağlıkta şiddette yoktu. Hastanelerde şu an çok sayıda güvenlik görevlisi var; buna rağmen sağlıkçıya, güvenlik görevlisine şiddet bitmiyor. Tüm sağlık emekçilerine şiddet var. Güvenlik personelinin sayısının arttırılması çözüm değil. Sağlıkçıya bir şiddet uygulandığında beyaz kod uygulaması vardı şimdi Sağlık Bakanlığı ‘gri kod’ isimli bir çalışma yapmış. Emniyet ile entegre olacağı söyleniliyor. Bu ‘Gri kod’ uygulaması da maalesef çözüm olmayacaktır. Çözüm şiddeti doğuran sorunları ortadan kaldırmak. Şiddeti uygulayan kişiye de caydırıcı ve etkin bir ceza sisteminin olması gerekiyor. Türkiye’nin genelinde artan şiddet olayları var. Yakın tarihte Antalya’da karşılaştığımız psikolojik, sözel şiddet olayları var. Şiddet illa ki fiziksel değil, duygusal olarakta olabilir. Antalya Eğitim Araştırma Hastanesi, Üniversite Hastanesi, Kepez Devlet Hastanesi, Atatürk Devlet Hastanesi, açılması planlanan Şehir Hastanesi için çözüm olabilecek mi bilemiyoruz. Sistemin kendisini çözüm bulması ve sağlıkta şiddeti önleyici yasaların çıkması gerekiyor” dedi.

Editör: Esra Köksal Tarı