Acıbadem Kayseri Hastanesi Diyetisyeni Büşra Nur Enez Baş, Ramazan Bayramı'nın yaklaşmasıyla birlikte bayram sabahı uygun bir kahvaltıyla günün başlaması gerektiğini belirtti. İşlenmiş et ve kızartmalardan ziyade sebzelerin tercih edilmesi gerektiğine vurgu yapan Baş, yavaş yeme alışkanlığı kazanılması ve sofrada en az 20 dakika zaman geçirilmesi gerektiğini dile getirdi.

İSG Uzmanları ve Hekimler Etkin Çalışmalı İSG Uzmanları ve Hekimler Etkin Çalışmalı

Beslenme Düzeninde Ölçülü Değişiklikler Öneriliyor

Ramazan ayının ardından bayramda yenilecek gıdalara dikkat etmenin önemine değinen Diyetisyen Büşra Nur Enez Baş, öğün sayısının ani bir şekilde artırılmaması gerektiğini ve şekerli gıdaların tüketiminden kaçınılması gerektiğini belirtti. Bayram ziyaretlerinde sunulan hamur işlerinin kan şekerini hızlı yükselttiğini ve sindirim sistemi rahatsızlıklarına sebep olabileceğini ifade etti.

Beslenmede Dört Temel Gruba Yer Vermek Önemli

Diyetisyen Baş, beslenme düzeninde süt ve süt ürünleri, et, yumurta ve kuru baklagiller, sebze ve meyve, ekmek ve tahıllar grubuna yer verilmesi gerektiğini belirtti.

Kahvaltıda Hafif ve Sağlıklı Tercihler Ön Planda

İlk kahvaltıda işlenmiş et ve kızartmaların yerine sebzelerin tercih edilmesi gerektiğini vurgulayan Diyetisyen Baş, çiğ sebzelerin ve az yağlı peynirin tercih edilmesi gerektiğini söyledi.

Akşam Yemeklerinde Hafif ve Erken Tüketim Önerisi

Akşam yemeklerinin daha erken saatlerde ve daha hafif şekilde yapılması gerektiğine işaret eden Baş, tatlı isteyenlerin şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlıları tercih etmeleri gerektiğini belirtti.

Lif İçeren Besinlerin Tüketimi Önemli

Sindirim sisteminin düzenli çalışması ve kabızlıktan korunmak için günde en az 5 porsiyon sebze ve meyve tüketilmesi gerektiğini söyleyen Diyetisyen Baş, özellikle diyabet, yüksek tansiyon ve kalp hastalıkları gibi rahatsızlığı olan bireylerin beslenmelerine özen göstermeleri gerektiğini belirtti.

Fiziksel Aktivite Önemli Bir Unsur

Diyetisyen Baş, çay ve kahve tüketiminde ölçülü olunması gerektiğini ve günde en az 2-2,5 litre su içilmesi gerektiğini belirtti. Gece kalkıp sahurda yeme alışkanlığının devam ettirilmemesi gerektiğini vurgulayan Baş, kalorilerin dengelemesi için yürüyüş ve spor yapılmasını önerdi.

Kaynak: İHA