Mevsimsel alerjiler, belirli zamanlarda ortaya çıkan ve genellikle çiçeklenme dönemiyle bağlantılı olan alerjik reaksiyonlardır. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Elif Pınar Çakır'a göre, hava yoluyla taşınan alerjenlere maruz kalındığında, burun tıkanıklığı, hapşırma, gözlerde kaşıntı ve sulanma, boğazda kaşıntı gibi semptomlar ortaya çıkar. Bu tepkiler, vücudun normalde zararsız olan maddelere aşırı reaksiyon göstermesiyle meydana gelir. Ayrıca, mevsimsel alerjilere eşlik eden enfeksiyonlar genellikle solunum yollarını etkiler. Özellikle mevsim geçişlerinde, alerjik bireylerin burun ve boğaz bölgelerindeki hassas dokular enfeksiyonlara daha yatkın hale gelir. Bu dönemde soğuk algınlığı, grip gibi viral enfeksiyonlar veya bakteriyel enfeksiyonlar gelişebilir. Bu enfeksiyonlar, semptomların daha ciddi bir şekilde ortaya çıkmasına ve tedavi sürecinin uzamasına neden olabilir.

Alerjilere Karşı Önlemler

Uzmanlar, mevsimsel alerjilere sahip bireylerin, bağışıklık sistemlerini güçlendirmek ve enfeksiyonlardan korunmak için önlemler almasını öneriyor. Bu önlemler arasında düzenli olarak propolis kullanımı da bulunuyor.

Reyhan Bitkisi: Faydaları Zararları ve Kullanım Alanları Reyhan Bitkisi: Faydaları Zararları ve Kullanım Alanları

Anadolu Propolisinin Etkisi

Dr. Elif Pınar Çakır'a göre, Anadolu propolisi immunomodulatuvar etkilere sahiptir ve bağışıklık sistemini dengelemeye yardımcı olur. Dolayısıyla, akut ve kronik solunum yolu hastalıkları ile mevsimsel alerjilere karşı düzenli Anadolu propolisi tüketimi, bağışıklık sistemini dengeleyerek hastalık sürecini daha kolay atlatabilir.

Propolisin Solunum Yolu Hastalıklarına Etkisi

Dr. Aslı Elif Tanuğur Samancı'ya göre, propolis solunum yolu enfeksiyonlarının süresini azaltmaya ve şiddetini hafifletmeye yardımcı olabilir. 2004 yılında yapılan bir çalışmada, propolis içeren bir karışımın üst solunum yolu enfeksiyonuna karşı etkisi incelenmiştir. Çalışmaya katılan çocuklar propolisli karışımı tüketen ve tüketmeyen gruplara ayrılmıştır. Sonuçlar, propolisli karışımı tüketen çocuklarda semptomlarda azalma ve hastalık süresinde kısalma olduğunu göstermiştir.

Kaynak: İHA