Mersin Şehir Hastanesi Acil Tıp Uzmanı Dr. Mehmet Canacankatan, Ramazan öncesi sağlık kontrollerinin önemini vurgulayarak, kronik hastalıkları olanların hekim onayı alarak oruca hazırlanmalarının uygun olacağını belirtti.

Beslenme Alışkanlıklarında Değişiklik

Dr. Canacankatan, Ramazan döneminde beslenme alışkanlıklarında ve yaşam şekillerinde değişikliklerin meydana geldiğini ifade etti. Özellikle sıvı tüketimine dikkat çekerek, bu dönemde sıvı alımındaki eksikliklerin istenmeyen sağlık sorunlarına yol açabileceğini vurguladı.

Sağlıklı Sahur Önerisi

'Sahurun atlanmaması önemlidir,' diyen Canacankatan, sahurda tüketilen yiyeceklerin oruç süresini daha sağlıklı geçirmeye yardımcı olabileceğini belirtti. Açlık süresinin uzadığı durumlarda iftarda kontrolsüz bir iştahın ortaya çıkabileceğini söyleyerek, sahurun atlanmamasını tavsiye etti.

Tam Tahıllı Beslenme Önerisi

Ramazan döneminde tam tahıllı beslenmenin önemine değinen Dr. Canacankatan, tam tahıllı ekmek, kepekli ekmek, çavdar ekmeği gibi besinlerin tercih edilmesini önerdi. Miktarın da önemli olduğunu vurgulayarak, dengeli bir beslenme alışkanlığının sağlığı olumlu yönde etkileyeceğini ifade etti.

İftarda Kontrollü Beslenme

İftarda kan şekerinin düştüğünü ve aşırı açlık duygusunun yaşanabileceğini belirten Canacankatan, vatandaşlara iftarda az, az ve yavaş yavaş yemeyi önerdi. İftara bir tas çorba ve bir dilim ekmekle başlamanın yerinde olacağını belirterek, bu şekilde iştahın daha kontrollü bir şekilde yönetilebileceğini ifade etti.

İftardan Sonra Öneriler

Canacankatan, iftardan sonra şekerli tatlıların yerine sütlü tatlıları önerdi. İftardan 2-3 saat sonra meyve veya meyveli yoğurt tüketilmesini tavsiye etti. Çay ve kahve yerine rezene, rezeneli çay, ıhlamur gibi bitkisel çayları önerdi ve bu içeceklerin su kaybını azalttığını belirtti.

Ramazan ayında reflü ve mide problemlerinden korumanın yolları Ramazan ayında reflü ve mide problemlerinden korumanın yolları

Kronik Hastalıklara Özel Tavsiyeler

Ramazanda oruç tutacak kronik hastalığı bulunanlara özel önerilerde bulunan Dr. Canacankatan, hekim onayı almadan oruca başlanmaması gerektiğini vurguladı. Şeker hastalarının sahura kalkmalarını önerdi ve iftarda aşırı yemek yememelerini tavsiye etti.

Antalya’da Ramazan Etkinlikleri Coşturdu Antalya’da Ramazan Etkinlikleri Coşturdu

Hipertansiyon ve Kardiyovasküler Hastalıklara Uyarı

Hipertansiyon ve kardiyovasküler hastalarını da uyaran Canacankatan, bu hastaların hekimleriyle iletişim halinde olmalarını ve ilaç kullanımı konusunda danışmalarını önerdi. Ayrıca, tiroit hastalıkları olanlara da ilaç kullanımı konusunda detaylı bilgiler verdi.

Ramazan ayında oruç tutan hastalara öneriler Ramazan ayında oruç tutan hastalara öneriler

Kaynak: İHA