Nizamettin Özmen

Nizamettin Özmen

PANAYIR- RİSK- SİYASET

Mübarek Ramazan ayının uzun kış gecelerinde;  insanların iftar ile teravih arasındaki zamanı değerlendirmesi amacıyla Karaalioğlu Parkı’nda  yine “panayır” kurulmuştu.

Burada kurulan panayırda vatandaş dükkana oranla daha ucuza alışveriş yapıyor, esnafta fişsiz- faturasız satış yaparak daha çok kazanıyordu. Takvimler 4 Ekim 1993 tarihini gösterdiği gece saat 03’te bir elektrik kontağı bütün panayır alanını yakmıştı.

Antalya’nın “göbeği” yanmış, “Aşıklar Yolu” kapkara bir kül yığınına dönmüştü. Bölgeye kimse alınmıyordu, inceleme yapılması gerekiyordu.  Şefimiz M. Nuri Aloğlu genç muhabir arkadaşları göndermiş ama fotoğraf yoktu.

Zamanın itfaiye müdürü ile olan iyi ilişkilerim işe yaradı. Şimdiki gibi teknoloji yok tabi. En geniş objektif 35 mm. 22 mm olursa “balık gözü” diyoruz.

İşi kotardık. Haberi yazdık. Ertesi gün Sabah Akdeniz ilavesi “Festival Çarşısı’nda sabaha karşı 03’te çıkan yangında 62 dükkan kül oldu ALLAH KORUDU” manşeti ile çıktı. Haberin içinde, aynı alanda gündüz 12 civarında da bir yangın çıktığı, bunun büyümeden önlendiği de yazıyordu.

Bu arada alana giremeyen muhabir ve şefin adı da haberde yer alıyordu. Tıpkı Güzeloba’ya düşen askeri uçak haberini tek başına kotarmamıza rağmen yolu bölgeye yolu düşmeyen muhabirlerin imzasının atıldığı gibi.

O günün rakamları ile 10 milyar liralık mali zarar vardı, Başkan Hasan Subaşı esnafın yarasını sarmak için panayırı açıp süreyi de uzatacaklarını açıklamıştı.

Sonra?

Doğu Garajı’nı kaldıran Subaşı söz konusu alanı, burada zarar gören esnaf için “çarşı” haline getirdi. Getiriş o getiriş. Nur topu gibi bir hala tartışılan “Festival Çarşısı” oldu. Haa bu arada Karaalioğlu’da panayır havasından kurtulmuş oldu.

Takvimler 2013 yılını gösterirken zamanın Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, Antalya Valiliği’ne yazı yazdırıp Karaalioğlu’nu Ramazan ayında kullanmak istedi. Valilik, sözünü ettiğimiz yangına atıfta bulunarak “o günden bugüne, yangın riskinde bir değişme yoktur” diyerek talebi geri çevirdi. (Bu bilgiler bir belediye çalışanından alınmıştır.)

2014 yılında Menderes Türel yeniden başkan olduğunda Karaalioğlu yeniden “panayır” oldu. Değişen sadece yöneten başkanın seçildiği siyasi partinin adıydı.

Geçtiğimiz günlerde Cumhuriyet Meydanı’nın panayır alanına çevrilmesine ondan şaşırmadım zahir.

Haa! Bu yazı neden mi geçen yıl değil de bu yıl kaleme alındı?

Arşivim bu aralar “ortak kullanım”da. Basın kartı alabilmek için imzalı haberleri istenen arkadaşlar kendileri emeğine değer vermediği için bana geliyorlar. Giden de geri gelmiyor. Kalbura dönmüş arşivde anca ulaşabildim.

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Nizamettin Özmen Arşivi

“Mantar” deyip geçmeyin….

07 Nisan 2025 Pazartesi 13:15

Kongre yolundaki AKP’nin Antalya karnesi

12 Eylül 2024 Perşembe 15:10

CHP’li olunmaz, doğulur

14 Mayıs 2024 Salı 10:36

Türel’i kim istiyor?

18 Aralık 2023 Pazartesi 11:56

Bitse de gitsek….

17 Aralık 2023 Pazar 13:41

Miskin Nizam…

16 Kasım 2023 Perşembe 09:00

“Dar Koridor”da uzun yolculuk

14 Kasım 2023 Salı 09:26

Özgür Özel paraya yenilirse?

13 Kasım 2023 Pazartesi 09:05

Almanya 'Yeni' Vatan

11 Kasım 2023 Cumartesi 12:00