Marşlarımız

Bugün YouTube'da dolaşırken Öğretmenler Günü  dolayısı ile sisteme Ankara Çocuk Korosu düştü.

Gayri ihtiyari yıllardır, statik olarak okuduğumuz Öğretmenler Günü marşını dinledim. 

(Sözleri İsmail Hikmet Ertaylan'a bestesi ) Cevat Memduh Altar'a ait olan marş, 1931 yılında, sanat ve müzik tarihi öğretmenliği yapmakta olduğu Gazi Muallim Mektebi (Gazi Eğitim Enstitüsü) için yazdığı ilk ve tek bestesi olan bu marşı gene aynı coşku ile söylüyoruz.

Kurtuluş Savaşı'ndan sonra  yazılan bütün marşlar söylenen  bütün cümleler, o dönemde savaştan  yeni çıkmış yorgun  umutsuzluğun yerini yeni yakaladığı   bir umut zerresi ilekimliğini oluşturmaya çalışan en kısa sürede Türk milletini, yeni Türkiye Cumhuriyeti'ni iyi bir seviyeye çıkarabilmek, daha inançlı hale getirmek için neler yapılmalı cevaplarını arayan, eğitime odaklı  düşünce sistemi  devreye girmiş.

Köy ensütüleri kurulmuş. Ayrıca o dönemde marşlar bestelenmiş. Bu marşlar, bu surece katkı sağlamış. Son derece güzel coşkulu, yazim kurallarina her açıdan uygun açıdan Türkçe çok güzel kullanılmış, akılda kalabilecek şekilde düzenlenmiş, marşlarımız oluşmuş. Söyleyen kisıÿi motive eden, iŞine yaşadığı sürecin ilerlemesine daha çok odaklanmasını sağlayan, kendisinin yaptığı islerin önemini ve yaşadığı sürecin kahramanlık boyutuna vurgu yapan  marşlarımız söylemişiz.

Bana yeni kurulan toplumlarda bazı millet ya da yönetimlerin sanatı kullanarak, milletini motive etmek için uyguladığı yöntemleri çağrıştırdı.

Devriminden sonra halka aynı içgüdüyle, ivme kazandıran afişleri düşündüm.  Japonya'nın kazandikları ivmeyi  sürdürebilmek icin vazgecmedikleri kurallar var. Bu konu uzar.

Ve biz bu marşları bir asırdır,bazılarını asırlardır söylüyoruz. 

Şüphesiz ki İstiklal Marşımız  tartışılmaz. Bir marş ki  milletinin verdiği kurtuluş ve onur  mücadelesini ancak bu kadar güzel anlatabilirdi,duyana ve söyleyene ancak bu kadar güzel hissettirebilir.

Onuncu Yıl Marşı, Gençlik Marşı, Andımız, Öğretmen Marşı v.b. 

Dün Öğretmenler Günü idi.

Başta Başöğretmenimiz, Ulu Önder  Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, öğrencilerinin yaşamlarına dokunarak, ülkesini ilerlemesine katkı koyabilmiş, tüm öğretmenlerin  Öğretmenler Günü'nü kutluyorum.

Ve bu marşı tekrar hatırlatmak istiyorum.

Alnımızda bilgilerden bir çelenk,

Nura doğru can atan Türk genciyiz.

Yeryüzünde yoktur, olmaz Türk'e denk;

Korku bilmez soyumuz.

Şanlı yurdum, her bucağın şanla dolsun;

Yurdum seni yüceltmeye antlar olsun.

Candan açtık cehle karşı bir savaş,

Ey bu yolda ant içen genç arkadaş!

Öğren, öğret hakkı halka, gürle coş;

Durma durma koş.

Şanlı yurdum, her bucağın şanla dolsun;

Yurdum seni yüceltmeye antlar olsun...

Alnımızda bilgilerden bir çelenk,

Nura doğru can atan Türk genciyiz.

Yeryüzünde yoktur, olmaz Türk'e denk;

Korku bilmez soyumuz.

Şanlı yurdum, her bucağın şanla dolsun;

Yurdum seni yüceltmeye antlar olsun.

Candan açtık cehle karşı bir savaş,

Ey bu yolda ant içen genç arkadaş!

Öğren, öğret hakkı halka, gürle coş;

Durma durma koş.

Şanlı yurdum, her bucağın şanla dolsun;

Yurdum seni yüceltmeye antlar olsun...

İçimizde var olan idealizm hep olsun , toplumumuzu ve  ülkemizin her daim daha cok ilerlemesine katkı olsun.

zubeyde.yavuz@hotmail.com

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Zübeyde YAVUZ Arşivi

Bugünlerin kesiti

16 Temmuz 2021 Cuma 07:11

Dali ve Oceletler

02 Temmuz 2021 Cuma 06:41

Haziran geçidi

17 Haziran 2021 Perşembe 06:25

Çırpınış

10 Haziran 2021 Perşembe 06:36

Pandemi, yaşam ve sanat

04 Haziran 2021 Cuma 06:23

Yaşadığımız Coğrafya ve Filistin

27 Mayıs 2021 Perşembe 07:20

1919 yılı Mayısının 19’uncu günü

19 Mayıs 2021 Çarşamba 11:33

Bugün günlerden 6 Mayıs

06 Mayıs 2021 Perşembe 07:29