Koronavirüslü günler…

Şu günlerde dünyada ve doğal olarak Türkiye'de de baş gösteren Koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle insanlık ailesi daha önce Avrupa’yı kasıp kavuran veba ve kolera salgınlarına benzer evrensel ve tarihsel nitelikte, depreşen bir Toplum/Halk Sağlığı sorunu ile karşılaşmış, gündemin ilk sırasına yerleşmiştir.

Hemen belirtelim ki bu ölümcül sorunun da diğer sorunlarda olduğu gibi bilgi kirliliğine yol açmadan, vesvese/kuruntu ve paniğe kapılmadan günümüzün Halk sağlığı ve ilgili uzman doktorlarca alınacak bilimsel önlem ve uygulanacak akılcı yöntemlerle zor günlerin mutlak aşılacağından kimsenin kuşkusu olmasın!

Salgınlar Yazgı Değildir / Çünkü her sorun’un, sebep-sonuç ilişkisi içinde mutlaka bir çözümü vardır ve kimi bağnazların ileri sürdüğü gibi virüsle yaşamak insanlık alemi için -Takdir-i İlahi gibi- bir yazgı değil, hastalıktır. Bugün için önemli olan şey, doğal nedenlerle oluşan salgın’ın ortak akılla saptanacak doğru yöntemlerle, daha fazla kayıp vermeden önüne geçmektir.

31.12.2019 tarihinde Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve giderek artan bir hızla dünyamızı saran Koronavirüsün, çok sayıda insanın önlenemeyen ölümüne neden olmasıyla bir Pandemi (kitlesel ölümlere neden olan küresel salgın) özelliği taşıdığı kabul edilse bile, bilim ve teknoloji çağının aydınlığında yetişen uzman doktor ve sağlık emekçileri[EU1]  ile alınan önlemlere uygun davranan bilinçli yurttaşların çabalarına galebe çalıp, insanlığın bir virüs mikrobuna teslim olacağı da söylenemez elbet.                      

Rehavete Kapılmadan… / Ancak yine de siz, siz olun ve "Hiçbir virüs, aldığımız tedbirlerden daha güçlü değildir" diyen, sonra da salgınla ilgili olarak aralarında tek bir uzmanın dahi bulunmadığı kişilerle toplantı yapıp,  65 yaş üstü olanlara kolonya ve maske dağıtmak, sokağa çıkma yasağı getirmek gibi yeterli etkinliği olmayan kararlar alan politikacıların böylesi söylemleri karşısında;  asla rehavete kapılmadan, sadece insanların sağlığı için çalışmaya ant içmiş, Hipokrat yemini etmiş uzman doktorların öneri ve uyarılarına kulak vermenin, daha doğru olacağı yadsınamaz

Bu bağlamda, Koronavirüs salgınına ilişkin bilinmesi gereken hemen her şeyi büyük bir yetkinlikle kaleme alıp devleti yönetenler için kimi önerileri de kendi sitesinde paylaşan Halk Sağlığı ve aynı zamanda Sağlık Hukuku uzmanı da olan Prof. Dr. Sayın Ahmet SALTIK’ın Web sitesinde (ahmetsaltik.net) paylaştığı “Korona Salgını İle İlgili Güvenilir Bilgi Kaynakları ve AKP İktidarına Öneriler” başlıklı, kapsamlı yazısını mutlak okuyup incelemenizi özellikle öneririm. Orada Koronavirüs ile ilgili merak ettiğiniz her şeyi, hatta daha fazlasını bulacaksınız.                                                                                                

Son olarak da Sayın SALTIK’ın bugün saat 21.00 de Halk TV canlı yayınında birikimlerini kamuoyu ile paylaşacağını değerli okurlarıma buradan duyurmak ister, dünyamızın virüssüz günlere tez zamanda kavuşmasını dilerim.

Esen kalınız!

Ertan URUNGA, (E) Askeri Yargıç                                                          

e.urunga@yahoo.com.tr

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ertan URUNGA Arşivi

BU VATAN KİMİN?

22 Haziran 2025 Pazar 17:31

GUGUKÇULARLA DEVLET YÖNETMEK!

29 Kasım 2023 Çarşamba 12:59

BİR DEVRİN SONU

27 Mayıs 2023 Cumartesi 16:01

İNSANIN DEPREMLE SAVAŞI! (2)

28 Şubat 2023 Salı 09:12

15 TEMMUZ'UN ANLAMI ÜZERİNE...

21 Temmuz 2022 Perşembe 10:17

ATATÜRKÇÜ OLMAK! (*)

19 Şubat 2022 Cumartesi 13:36

Mafya-devlet parodisi

05 Haziran 2021 Cumartesi 06:42

SOYKIRIM DEDİKLERİ...

06 Mayıs 2021 Perşembe 15:26

ANDIMIZ ULUSAL KIVANCIMIZDIR

18 Mart 2021 Perşembe 06:28