Cengiz Savaşeri

Cengiz Savaşeri

109 yıl önce ve bugün


109 yıl önce 18 Ekim 1912 de ilk Balkan savaşı başlıyor. Balkan savaşları, Osmanlı devletinin dört devlete karşı yaptığı savaşlardır.

Berlin anlaşmasından memnun olmayan Bulgar devleti, 1908 yılında bağımsızlığını ilan ettikten sonra, Balkanlarda etkili olmak için politika geliştirmeye başlamıştır. Bosna Hersek’in Avusturya-Macaristan imparatorluğuna ilhakı ile ortaya çıkan huzursuzluk, Sırbistan krallığını da etkilemiş ve sonuçta Rus İmparatorluğu arabulucu olmuş ve Sırbistan ile Bulgaristan’ı ittifak yapmaya zorlamış. Bu ittifaka Yunanistan ve Karadağ Krallıkları da dahil olunca, Rusya’nın desteği ve kışkırtmasıyla Osmanlı İmparatorluğunu hedef alarak, Türkleri Balkanlardan sürmek istemişlerdir.

Bu gelişmeler karşısında Osmanlı hızlı hareket edememiş, silahlanan Sırplara müdahale edememiştir. Ayrıca ordu içinde ikilikler oluşmuş ve yardımlaşma olamamıştır. Sonuçta Balkan coğrafyalarında yaşayan Müslüman Türk nüfus kıyıma uğramış ve göçler başlamıştır. Nüfus dağılımı Osmanlı aleyhine gelişmiştir. Osmanlı ordusunun doğu cephesinde Bulgar güçlerine mağlup olması ve batı cephesinde Sırp ve Yunan güçleri karşısında da yenik düşmesi infial yaratmış. Daha sonra Bulgarlar Çatalca’ya kadar ilerlemişler. Yunanistan ise Makedonya’yı işgal etmiş. Yunanistan durmamış, Gökçeada ve Bozcaada dışındaki tüm ege adalarını işgal etmiştir.

Tabi birçok kere olduğu gibi, İngiltere arabulucu olarak devreye girmiş, 1913 de Londra’da barış anlaşması imzalanmış. Girit adası Yunanistan’a verilmiş, Edirne ve Kırklareli dışındaki yerleşim yerleri ve topraklar da yine Yunanistan’a verilmek suretiyle Trakya sınırı oluşmuş.

Bu tarihi dersler ışığında, hükümetlerimiz her zaman tetikte olmalıdır. Geçmişten ders alarak, birliğin bozulmasının nelere mal olduğunu milletçe hatırımızda tutmalıyız. Dış politika en ince ayrıntısına kadar takip edilmeli, kurulan tuzakları fark etmeliyiz. O yıllarda Balkanlarda hareketlilik varmış ve gafil avlanmışız. Günümüzde de düşmanca adımlar atılıyor. Ege adalarına yığınak yapılıyor. En önemli konulardan birisi de petrol ve doğal gaz aradığımız Akdeniz’deki sürtüşmeler...

Geçmişte olduğu gibi Suriye ve Irak sınırlarında cephe açan batılı stratejistler, dikkatimizi dağıtmaya çalışıyor olabilirler. Çok şükür Türkiye Cumhuriyeti Devleti, Osmanlının hasta adam dendiği yılları şimdilerde yaşamıyor. Ekonomik sıkıntılar olsa da ordumuzca alınan tedbirler ve silah gücümüz, caydırıcı durumda.

Ülkemiz üzerinde emelleri olanlara karşı bizim de eskiden kaybettiğimiz coğrafyalar karşısında planlarımız olmalı. Hun İmparatoru Atilla ‘sınırlarınızda sorun varsa, en iyi çözüm sınırı genişletmektir’ demiş.  Elbette bizim kimsenin yurdunda toprağında gözümüz yok ama bize karşı savaş tutumunda olanlara karşı, eli kolu bağlı duramayız.

Atalarımız, ‘su uyur, düşman uyumaz’ demiş. O zaman biz de uyumamalıyız.

Hoşça kalın, birlik içinde kalın.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Cengiz Savaşeri Arşivi

Asrın Moğolları

04 Şubat 2025 Salı 11:27

Araçlara göre yol, yollara göre araç

25 Ocak 2025 Cumartesi 11:05

Çağrı konusu

12 Ocak 2025 Pazar 14:01

Hayatı severek yaşamak

28 Aralık 2024 Cumartesi 10:57

Korkulu hakimiyetin sonu

10 Aralık 2024 Salı 15:03

Bir gece ansızın girdiler

02 Aralık 2024 Pazartesi 16:43

KIŞLIK SUÇLAR

26 Kasım 2024 Salı 13:14

Milli siyasetçi? Milli basın?

13 Kasım 2024 Çarşamba 08:00

Bir safta toplanıyorlar

03 Kasım 2024 Pazar 16:55

Öcalan Meclise Gelecek Olursa

24 Ekim 2024 Perşembe 14:21