Kış aylarında zayıflayan bağışıklık sistemini güçlendirmenin önemine dikkat çeken Dr. Öğretim Üyesi Burak Erim, güneş ışığının az olması nedeniyle D vitamini eksikliği yaşanabileceğini belirtti. Beslenme ile bu eksikliğin giderilebileceğini vurgulayan Dr. Erim, özellikle haftada 2-3 gün yağlı balık tüketimini önerdi.

Kapalı Ortamlarda Zaman Geçirme ve Bağışıklık

Soğuk hava nedeniyle kış aylarında kapalı ve kuru ortamlarda daha fazla vakit geçirilmesinin çeşitli hastalıklara neden olabileceğini ifade eden Dr. Erim, bağışıklık sistemini güçlü tutmanın en iyi yolunun dengeli ve sağlıklı beslenmek olduğunu söyledi. D vitamininin eksikliğine de değinen Dr. Erim, bu eksikliğin yağlı balıklar, somon, hamsi ve yumurta sarısı gibi besinlerle desteklenebileceğini belirtti.

Reyhan Bitkisi: Faydaları Zararları ve Kullanım Alanları Reyhan Bitkisi: Faydaları Zararları ve Kullanım Alanları

Vitamin ve Mineral Zengini Besinler

D vitamini açısından zengin besinlere odaklanmanın önemine vurgu yapan Dr. Erim, yağlı balıkların, omega3 yağ asitleri açısından da zengin olduğunu belirtti. Haftada 2-3 gün bu besinleri tüketmeyi öneren Dr. Erim, ayrıca yumurta sarısının da D vitamini içeriği bakımından önemli olduğunu belirtti.

Dr. Öğretim Üyesi Burak Erim

C Vitamini ve Antioksidanlar

C vitamini içeren besinlerin güçlü antioksidanlar olduğunu ifade eden Dr. Erim, turunçgiller, kış sebze ve meyvelerinin bu vitamin açısından zengin olduğunu belirtti. Posa açısından zengin olan bu besinlerin bağırsak sağlığı için de önemli olduğunu vurguladı. Ayrıca kuşburnu gibi bitkisel çayların da tüketilebileceğini söyledi.

Su Tüketimine Dikkat ve Fiziksel Aktivite

Kış aylarında su tüketiminde azalma olduğuna dikkat çeken Dr. Erim, çinkonun bağışıklık sistemini güçlendirmek için önemli bir mineral olduğunu belirtti. Kabak çekirdeği ve kuruyemiş tüketimini öneren Dr. Erim, fiziksel aktivitenin de bağışıklık sistemini güçlendiren önemli bir etken olduğunu söyledi.

Doğal Antibiyotikler: Soğan ve Sarımsak

Fiziksel aktivitenin azalmasıyla birlikte beslenmeye dikkat edilmesi gerektiğini belirten Dr. Erim, Türk mutfağında soğan ve sarımsağın önemine vurgu yaptı. Sarımsağın doğal bir antibiyotik olduğunu ifade eden Dr. Erim, akşam yemeklerinde çorbaların içine soğan ve sarımsak eklemenin bağışıklık sistemini güçlendirebileceğini belirtti.
 

Kaynak: İHA