Rahim ağzı kanseri, Türkiye'de kadınların sık karşılaştığı 10 kanser türünden biri olarak öne çıkıyor. Özellikle HPV virüsü bu kanserin ana nedeni olarak biliniyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Aysun Karabulut, HPV virüsüne karşı bilinçli aşılama ve düzenli takibin önemine dikkat çekiyor.

HPV Aşıları ve Düzenli Tarama Testleri

Doç. Dr. Aysun Karabulut, HPV virüsü hakkında verdiği bilgide, 'Ülkemizde henüz HPV aşıları Ulusal Aşılama Programı'na dahil değil. Ancak bireyler kendi istekleriyle HPV aşılarını yaptırabiliyorlar. HPV, rahim ağzı kanserlerinin yüzde 99'undan sorumlu. Aşılama ile bağışıklık sağlanarak, rahim ağzı kanserinden korunmak mümkün. Kanser Erken Tarama Merkezleri tarafından ücretsiz yapılan HPV testleri de önemli bir önlemdir. Aşılar, 14 yaşın altındakilere 2 doz, 14 yaş ve üzerindekilere ise 3 doz olarak uygulanıyor' dedi.

Kanserden Korunmak İçin Bilinçli Adımlar Atılmalı

Dr. Karabulut, HPV pozitifliği durumunda önemli olanın erken teşhis olduğunu vurgulayarak, 'HPV bulaşımından kanser oluşumuna kadar geçen süre yaklaşık 10 yıl. HPV pozitifliği tespit edildiğinde deneyimli bir kadın doğum uzmanına başvurulmalı. Kolonoskopi cihazıyla detaylı bir inceleme yapılarak şüpheli alanlardan biyopsi alınıyor. Biyopsi sonucuna göre tedavi planı oluşturuluyor. Ancak unutulmamalı ki, HPV tespiti kanser olduğunuz anlamına gelmez. Erken müdahale ve takip ile kanser riskini önemli ölçüde azaltmak mümkün' şeklinde konuştu.

Vazelin Nedir? Vazelinin Faydaları Nelerdir Ne İşe Yarar? Vazelin Nedir? Vazelinin Faydaları Nelerdir Ne İşe Yarar?

HPV aşısı ücretsiz olacak mı? HPV aşısı ücretsiz olacak mı?

Kaynak: İHA