Ramazan ayında özellikle tercih edilen peskütan çorbası, geçmişten günümüze uzanan ve halk arasında şifa kaynağı olarak bilinen bir yöresel lezzet. Sivas'ın yöresel lezzetlerinden olan Pesküten sofraların vazgeçilmezi oldu.

Yüksek Protein İçeriğiyle Tok Tutuyor!

Peskütan çorbası içeriğinde bulunan yarma, nohut, mercimek gibi ürünlerle yüksek protein içeriyor. Bu özellikleriyle uzun süre tok tutuyor.

Hem Tok Tutuyor Hem De Şifa Deposu! Peskütan Çorbası Nasıl Yapılır Peskütan Çorbası Tarifi (2) Result

Vazelin Nedir? Vazelinin Faydaları Nelerdir Ne İşe Yarar? Vazelin Nedir? Vazelinin Faydaları Nelerdir Ne İşe Yarar?

Peskütan Çorbası Malzemeleri

1 Su Bardağı Yarma
½ Su Bardağı Mercimek
1 Su Bardağı Peskütan
3-4 Adet Kemikli Kıyma (Veya et suyu)
3 lt. Su
Yeterince Tuz
Soharıç (Yağ -Soğan-Nane)
2 Yemek Kaşığı Tereyağı
1 Yemek Kaşığı Kuru Nane
1 Küçük Soğan

Çorba Hazırlığı

Akşamdan ıslatılmış yarma ve mercimek, sabahleyin pişirilir. İçine birkaç tane kemikli kıyma eklenir. Peskütan, soğuk su ile karıştırılıp ayran kıvamına getirilir. Soğuk su ile özelenen peskütan ilave edilir, kararı kadar su ve tuz konulup pişirilir. Taşmaması için sık sık karıştırılır. Çorbanın yüzüne, soharıcı ekilir.

Adım Adım Peskütan Çorbası Nasıl Yapılır?

Sabah hazırlanan malzemelerle peskütan çorbası adım adım şu şekilde yapılır:

  • Yarma ve Mercimek Pişirme: Akşamdan ıslatılmış yarma ve mercimek, sabah pişirilir.
  • Kıyma Ekleme: Pişen karışıma birkaç tane kemikli kıyma eklenir.
  • Peskütan Karışımı: Peskütan, soğuk su ile ayran kıvamına getirilir. Ardından özelenen peskütan ilave edilir.
  • Pişirme Aşaması: Karara kadar su ve tuz eklenip pişirilir. Taşmaması için sık sık karıştırılır.
  • Soharıcı Ekme: Çorbanın yüzüne, soharıcı ekilir.
  • Soğanlı Sos Hazırlama: Ayrı bir tavada ısıtılan yağın içinde küçük doğranmış bir baş soğan pembeleştirildikten sonra kuru nane ilavesiyle hazırlanan karışım, çorbanın üzerine eklenir.
Kaynak: Haber Merkezi