TBMM Genel Kurulunda görüşülen “Elektronik Ticaretin Düzenlenmesine Dair Kanun Teklifi” üzerine partisi adına söz alan MHP Antalya Milletvekili Abdurrahman Başkan, 2014’te kabul edilen kanunla, e-ticaretin yaygınlaştırılması ve e-ticarette güven ortamının tesis edilmesine yönelik önemli bir adım atıldığını, söz konusu yasa ile sektörde rekabeti bozucu veya sınırlayıcı faaliyetlerin engelleneceğini, e-ticaretin sağlık bir şekilde büyümesinin amaçlandığına dikkat çekti.

MHP’li Başkan, dünyada ve Türkiye’de son yıllarda istikrarlı şekilde büyüyen e-ticaretin, COVID-19 salgınıyla birlikte rekor seviyelere ulaştığını, e-ticaretin mevcut durumunda e-ticaret pazar yerlerinin önemli bir satış kanalı olarak ortaya çıktığını ifade etti.

ASİMETRİK PAZARLIK GÜCÜ

Dünyadaki e-ticaret hacminde 2020 verilerine göre en büyük payı 2.31 trilyon dolarla Çin alırken, ABD’nin 961 milyar dolarla ikinci, AB’nin ise 425 milyar dolarla üçüncü sırada yer aldığını söyleyen MHP Antalya Milletvekili Abdurrahman Başkan, Türkiye’nin durumu ile ilgili olarak şunları söyledi:

 “Ülkemizde ise 2019 yılında % 9,8 olan e-ticaretin genel ticarete oranı yaklaşık iki katına çıkarak 2021 yılında % 17,7 olarak gerçekleşmiş olup önümüzdeki dönemde bu oranın daha da artması beklenmektedir. 2021 yılında perakende e-ticaret hacmi 234 milyar Türk Lirası olarak gerçekleşirken bu hacmin yaklaşık yarısını sektörün önde gelen e-ticaret pazar yerlerindeki satışlar oluşturmuştur. Bu oran da her geçen gün artma eğilimi göstermektedir. 2020 yılında 256.861 olan e-ticaret faaliyetinde bulunan işletme sayısı, 2021 yılında % 88’lik artışla 484.347’ye ulaşmıştır. Sektörün az sayıda e-ticaret pazar yerinde yoğunlaşması hem satıcıların hem de tüketicilerin bu pazar yerlerine olan bağımlılığını artırmakta ve birtakım sorunları gündeme getirmektedir. E-ticaret pazar yerlerinde aracılık hizmeti sunulan işletmelerin büyük bölümünü mikro ve küçük işletmeler oluşturmakta ve elektronik ticaret aracı hizmet sağlayıcıların söz konusu işletmeler karşısında asimetrik pazarlık gücü bulunmaktadır.”

 

Haber Merkezi

Editör: TE Bilisim