Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Okan Hançer ile Jeoloji Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Bayram Ali Çeltik, Manavgat yangın bölgesini ziyaret etti. Ziyaret sonrası sosyal medya hesaplarından Manavgat’ın seferberlik ilan edilmesini, artık çam ağacı dikilmemesini, bu konunun tartışmaya açılması gerektiğini vurguladılar.

 

“KÖTÜ BİR MANZARAYLA KARŞILAŞTIK”

    Manavgat’ta başlayan ve hala devam eden yangın yerinde inceleme yapan ve önemli tespitlerde bulunan Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Okan Hançer bölgedeki izlenimlerini şu ifadelerle aktardı: “Yangın bölgesine gittiğimizde kötü bir manzarayla karşılaştık. Yangının hala kontrol altına alınamadığını ve devam ettiğini gördük. Yanan yerlerin şu an kendi halinde sönmesi bekleniyor. Antalya’nın bugüne kadar yaşadığı en büyük orman yangını gibi görünüyor.”

“UZMANLARIN GÖRÜŞLERİ ALINMALI”

     “Oradaki köylülerden çam ormanlarının yoğun olduğu yerlerde yangınların daha fazla olduğunu ve poyrazla birleştiği zaman şiddetinin arttığı yönünde bilgiler aldık. Bu gibi durumların önüne geçmek için ağaç dikimlerinde uzmanların görüşlerinin alınması çok önemli. İncelemelerimizde yangın yerinde zeytin ağaçlarının aynı oranda yanmadığını gördük. Böyle afet anlarında tutuşmayacak yangının şiddetini artırmayacak cinste hangi ağaçlar varsa bunlar gözeterek ağaçlandırma yapılmalı mutlaka.”

“SEFERBERLİK İLAN EDİLMELİ”

 “Köylülerin yangınlar konusunda bilinçlendirilmesi çok önemli” diyen Başkan Hançer, “Şunu gördük ki halk yangın karşında bir an ne yapacağını bilememiş. Bir kısmı evlerinden uzaklaşmış, bir kısmı evlerinin başını beklemiş. Bundan sonra başımıza gelebilecek afetlerde önlemler almalıyız. Daha önemlisi yanan yerleri bundan sonra ağaçlandırmak için özellikle bütün Antalya’da, herkes, siyasi partiler, kamu kurum kuruluşları, yerel yönetimler,  STK’lar, odalar, meslek örgütleri hepsi seferber olmalı. En önemli konu bu. Yanan yerler yeniden ağaçlandırılmalı” dedi.

 

“ARTIK ÇAM AĞACI DİKMEYELİM”

    Manavgat’ta başlayan ve birçok bölgeyi etkileyen yangın felaketini yerinde inceleyen ve önemli tespitlerde bulunan Jeoloji Mühendisleri Odası (JMO) Antalya Şube Başkanı Bayram Ali Çeltik, “Artık çam ağacı dikmeyelim” başlığı altında sosyal medya hesabından bir çağrıda bulundu. Başkan Çeltik, bu konuyla ilgili gazetemize yaptığı açıklamalarda şu ifadelere yer verdi: “Bu yangın aslında herkesin öngördüğü beklenen olaylardan bir tanesiydi. Bunları biliyorduk, fakat unutkanlığımızdan, tedbirsizliğimizden, bugünün işini yarına bırakmışlığımızdan dolayı çok ciddi bir bilinçsizlik gördük. Yangın bölgesine gittiğimizde evleri yanan insanları gördük. İnsanların üzerine kül yağdığını gördük. 99 depreminden sonra yaşanan en büyük afetlerden biri olduğunu düşünüyorum. Bugün insanoğlu bir tane ağaca feryat figan ederken milyonlarca ağaç yandı. Binlerce canlı telef oldu. Bunları yerine koymak çok kolay değil. Her şey değişti ancak önlem almakta çok daha kolay olabilirdi. Bu iş bu kadar ilerlemeyebilirdi. Ama hem bilinçsizlik, hem programsızlık hem de acil eylem planlarımız olmadığından kaynaklı ilerledi.”

“ÇAM AĞAÇLARINDAN GEREKİRSE VAZGEÇİLSİN”

    “Birçok alanda olduğu gibi burada da radikal değişiklik yapılmalı. Bu konuyu da tartışmaya açıyorum. Ben uzmanı değilim ama bence çam ağaçlarından gerekirse vazgeçilsin. Tabi ki araştırma yapılacak, konunun uzmanları tartışacak ve planlar yapılacak. Ancak Manavgat’a gittiğimde insanları dinledim. Bu yangının sönmesi mümkün değil çünkü çok ciddi bir poyraz var. Her yer hala yanıyor. Ateşin Manavgat’ta değmediği hiçbir yer yok. Halk diyor ki ‘Biz bu ağaçların bir faydasını görmedik.’ Sonuç olarak bu çam ağaçlarının da benim gördüğüm kadarıyla çok bir faydası yok. Köylüler de söyledi, biz de yerinde gördük. Yan taraftaki keçiboynuzu ağacı denilen ağaç yanmıyor, duruyor olduğu gibi. Narenciye ağaçlarında her hangi bir yangın yok duruyor ama dibindeki çam ağacı yapraklarını toprağa bırakıyor burada birikiyor ve çıra oluyor sonra da komple yanıyor. Rüzgârla birlikte birkaç saniye içerisinde yangın koskoca mahalleyi yutuyor.”

“YARALARIN SARILACAĞINA İNANMAK İSTİYORUM”

    Başkan Çeltik son olarak, “En büyük sevincimiz can kaybının çok fazla olmaması ama buna rağmen sesi olmayan, dili olmayan canlıların yüzlercesini, binlercesini kaybettik. Yaraların sarılacağına bir şekilde inanmak istiyorum. Umutluyum. O ağaçların artık geri gelmesi kısa zamanda mümkün değil” ifadesini kullandı.

 

    Fadime Yiğit

Editör: TE Bilisim