Hem devlet okullarında hem de özel okullarda okuyan Antalyalı öğrencilerin sınav başarısında önemli düşüş yaşandı. Eğitimciler, yaşanan gerilemenin Antalya’da hızla etkisini artıran yoksullaşmanın ve eğitimde ‘imam hatipleşmenin’ sonucu olduğunu ifade ediyor.

YOKSULLAŞMA VE GÖÇ BAŞARIYI DÜŞÜRDÜ

   Eğitim-Sen Antalya Şube Başkanı Nurettin Sönmez, pandemi süreciyle birlikte okullarda 1.5 yıldır yüz yüze eğitime ara verildiğini hatırlatarak Antalya'da özellikle merkezde ve kırsal ilçelerde son süreçte halkın büyük bir yoksullaşma yaşamasının sınav başarısında geriye düşülmesinde etkili olduğunu ifade etti. Başkan Sönmez, Antalya'da bir tarafta ekonomik durumu iyi olan bir azınlık, diğer yanda ana ihtiyaçlarını karşılamakta dahi zorlanan çoğunluk olduğunu savunarak, “Yüz binlerce öğrenci uzaktan eğitime erişim sağlayamadı. Antalya'nın ekonomisi daha çok turizme dayalı ve pandemide Türkiye turizmi işletilememiş oldu. Antalya'da oluşan yoksulluğun en önemli sebeplerinden biri bu” dedi.  

    Sönmez şu değerlendirmelerde bulundu:


    “Hizmet sektörü de tamamen durma noktasına gelmişti, tarımda da çiftçi ürettiği ürünü satamadı. Yüzbinlerce işçi Antalya'da işten çıkarıldı ve yeniden iş bulamadılar. Bu durum öğrencilerin başarısını direkt olarak aşağıya çekiyor. Öğrenciler hazırlıksız şekilde sınavlara katıldılar. Pandemi süreci Milli Eğitim Bakanlığı ve müdürlükler tarafından sağlıklı yönetilmedi, bu olumsuzluğu aşacak tedbirler alınmadı, kendiliğindencilik uygulandı. Bakanlık, özel okulların önünü açtı. Özel okullarda öğrencilere sınav öncesi takviye kurslar sağlandı. Devlet ve özel okullar arasındaki açı giderek büyüdü.

    Bir sebep de okullarda kadrolaşmanın etkili olmasıdır. Liyakatsiz ve bilgisiz okul yöneticileri atanmaya başladı. Bu kişilerin eğitim kalitesini ileri çekmek gibi bir vizyonu ve anlayışı yok. Eğitim kalitesi Türkiye genelinde düştü ama Antalya gibi yoğun göç alan kentlerde bu daha da etkili oldu ve sınav başarısında geriye düştük.”

‘BAŞARI KURUMSAL DEĞİL BİREYSEL’

    Sınavlarda birincilerin devlet okullarından çıkmasında da okulların belirli kademelere göre ayrılmasının etkili olduğunun altını çizen Başkan Sönmez şu değerlendirmede bulundu: “Başarılı öğrenciler proje Anadolu ve Fen Liselerine toplandı ve birinciler de zaten buralardan çıkıyor. Fen Liselerinde bilgiye aç öğrenciler var ve kadro sıkıntısı da yok. Bu başarılar bireysel başarılardır, kurumsal bir başarı demek mümkün değil.”

GENÇLİK EĞİTİMDEN SOĞUDU!

    Eğitim ve Bilim İşgörenleri Sendikası (Eğitim-İş) Antalya Şube Yönetim Kurulu da yaptığı açıklamada önemli sonuçlara ulaştığını duyurdu. Buna göre sayısız aile ve öğrenci İmam Hatipleri terk ediyor. Öğrencilerin, LGS gibi sınavlara güveninin azaldığına dikkat çeken Eğitim-İş’ten yapılan açıklamada şu bilgiler paylaşıldı: 


    “2021 yılında sekizinci sınıftan 1 milyon 243 bin 830 öğrenci mezun olmuş, yapılan merkezi sınava toplam 1 milyon 38 bin öğrenci katılmıştır. 2021 LGS'de sekizinci sınıftan mezun olan 205 bin 830 öğrenci, sınava girmemiştir. Tercih yapan öğrencilerin sayısındaki düşüş de bunun sağlaması olmuştur. Tercih dönemi sonunda, merkezi sınava katılan öğrencilerin 358 bin 187’si (%34,49) sınavla öğrenci kabul eden okullara yönelik tercih yapmıştır. 2020 yılında 571.704 (%38,84) öğrencinin yerleştirme için tercih yaptığı dikkate alındığında bu oranın 2021 yılında düştüğü görülmüştür. Bu yıl tercih yapan öğrenci sayısı dikkate değer biçimde azalmış, 213 bin 517 öğrenci tercih yapmamıştır.”

İMAM HATİPLER TERK EDİLİYOR

    “Anadolu İmam Hatip Lisesi’ne yerleşen öğrencilerin % 41,08’i resmi ortaokul mezunu, % 53,43’ü ise imam hatip ortaokulu mezunudur. Yani imam hatip ortaokulundan mezun olan çocukların yüzde 48'i bir imam hatip lisesinde eğitime devam etmek istememiştir.”

EN ÇOK TERCİH EDİLEN FEN LİSELERİ

    “Doluluk oranları sınavla öğrenci alan lise türlerine göre incelendiğinde, Fen Lisesi, Sosyal Bilimler Lisesi ve Anadolu Lisesi kontenjanlarının tamamen dolduğu görülmektedir. Anadolu İmam Hatip Liselerinde doluluk oranı % 98,27’ye ulaşmış, Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerinde ise oran %76,90 olarak hesaplanmıştır. Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerinin doluluk oranı % 77’dir. İlk yerleştirme sonuçlarına göre merkezi sınav puanıyla öğrenci alan ortaöğretim kurumlarının kontenjanları % 95,22 oranında dolmuş, tam doluluk oranlarına oldukça yaklaşmıştır. 1. tercihinde Fen Lisesini tercih eden öğrencilerin oranı % 41,7’dir. Fen Lisesinden sonra en fazla tercih edilen okul türlerinin sırasıyla Anadolu Lisesi, Anadolu İmam Hatip Lisesi ve Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi olduğu görülmektedir.”

‘BOZUK SİSTEMDE İYİLEŞME YAPILMADI’

    LGS rakamlarının eğitim sisteminin çocukları geleceğe hazırlamaktan, onların düşlerine ayak uydurmaktan uzak olduğuna vurgu yapan Eğitim-İş Antalya Şube Yönetim Kurulu süreci şöyle özetledi: “Görülmüştür ki onca teşviğe, dayatmaya, devlet bütçelerinden aslan payıyla beslemeye rağmen iktidarın kendi tabanını hoş etmek için açtığı imam hatip okulları, öğrencilerin de velilerin de kaçtığı kurumlar haline gelmiştir. Birçok alanda geçen seneki rakamlara yakın sonuçlar veren 2021 LGS, bozuk sistemde bir yıl boyunca gözle görülür bir iyileşme yapılmadığını da ortaya koymuştur.”

    Özgür Cem Boynueğri

Editör: TE Bilisim