Antalya Büyükşehir Belediyesi Haziran ayı Devam Meclisi’nde Konuksever’de eski konut alanı olan bölgeyi gerekli düzenlemelerle AVM inşa edilebilecek hale getiren adıma kentin ileri gelenleri sert tepki gösterdi.

 

   2008 Yılında Menderes Türel döneminde ticari alan plan teklifi yapılan Muratpaşa ilçesi Konuksever Mahallesi’ndeki gündemden düşmüyor. Mustafa Akaydın döneminde yeniden ticari bölge olarak planlanan alan, dönemin Muratpaşa Belediye Başkanı Süleyman Evcilmen ve İl Genel Meclis Üyesi Songül Başkaya tarafından açılan davalar sonrasında 2013'teki plan değişikliğiyle konut alanına dönüştürüldü. 


    Alanın yeniden ticari bölge olarak planlanması için parselin sahipleri mahkemeye başvurdu. Mahkeme kararları sonrası bölge yeniden ticari alana dönüştü. 5 bin planları geçtiğimiz gün mecliste oylandı. Söz konusu madde, tüm partilerin desteğiyle kabul edildi.

‘AVM SAYISI HADDİNDEN FAZLA!’

    Antalya’da artık bir AVM’ye daha ihtiyaç olmadığının ve bunun kamuyu ciddi zarara uğratacağının altını çizen Mimarlar Odası Antalya Şube Başkanı Serdar Aykurt, dikkat çeken açıklamalarda bulundu: 

    “Geçmiş dönemde de hukuki bir mücadelemiz oldu, Eşgüdüm Kurulu olarak söz konusu alan ile ilgili. Süreci takip ediyoruz. Antalya'da AVM sayısı haddinden fazla.  Alanın AVM olarak lejantlanması hiçbir şekilde kamu yararıyla açıklanamaz. Kararı biz de inceliyor ve gelişmeleri takip ediyoruz. AVM'lerin nasıl yeri geldiği zaman atıl kaldığını, insanların tercih etmediğini, doğanın ve açık alandaki yaşam ortamlarının ne kadar değerli olduğunu pandemi süreci bize gösterdi. AVM'nin finansal olarak zararları yanı sıra, serbest piyasada tutunmaya çalışan esnaflara da çok büyük zararı vardır. AVM'ler haksız rekabete yol açıyor. AVM'ler ne kadar çoğalırsa dışarıdaki esnafların ekmek mücadelesi daha da zora girecek. Bu anlamda bu tür konuların iyi düşünülmesi lazım. Antalya ve özellikle de Muratpaşa, AVM sayısında doygunluğa ulaştı. Bundan fazlasının yapılması kente ihanettir!”

‘RANT PROJESİNE KARŞIYIM’

    1999 Yılında Cumhuriyet Halk Partisi’nden (CHP) aday olarak Muratpaşa Belediyesi Başkanı olarak seçilen ve 2014 yılına kadar başkanlık görevini sürdüren Süleyman Evcilmen, geçmiş dönemdeki benzer süreçlere atıfta bulunarak önemli açıklamalarda bulundu. Evcilmen, “Benim son geçen karar ile ilgili ayrıntılı bilgim yok ancak temennimiz halkın faydasına adım atılmasıdır” dedi.

    Evcilmen şu ifadeleri kullandı: 

    “Her türlü rant projesine karşı olduğumu herkes bilir. Meclis'teki geçen son kararın ayrıntılarını bilmiyorum ancak geçmişteki çalışmada belediyenin yollarını, belediyenin parklarını, yani kamunun kullanması gereken sosyal donat alanlarını yok eden ve kamu yararına zarar veren bir çalışmadan söz edebiliriz. Buna onay vermek akılcı değildir. Benim vaktinde benzer adımlara karşı çıkmamdaki temel neden kentin geleceğine ipotek koyabilecek nitelikte olmasıydı. Kamunun kullanması gereken yeşil alanlarını ele geçirip oraya bir rant projesine çevirmek… Böyle bir ihtimalin kendisine izin verilemez. Benim son geçen karar ile ilgili ayrıntılı bilgim yok, ancak temennimiz halkın faydasına adım atılmasıdır.”

RANT PROJESİ Mİ?

    Konuksever’deki gündemdeki ticari alanın 29 bin metrekare civarındayken 100 bin metrekarenin üzerine çıkartıldığını belirten kaynaklar, söz konusu sürecin halkın yararına olacak şekilde kapandığının düşünüldüğü noktada, sürecin ilk başından beri Ece Grup’un birinci muhatap olduğu gelişmeleri ‘rant projesi’ olarak değerlendiriyor.

    Özgür Cem BOYNUEĞRİ

Editör: TE Bilisim