Dev Turizm İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Yahyaoğlu, Antalya’nın temel geçim kaynağı olan turizmin sezon başlamadan yaşadığı Rusya krizi ve turizm çalışanlarının kronik problemi olan sezonluk işçiliğe dair dikkat çeken açıklamalarda bulundu. 


    Turizmde sendikasız, örgütsüz, anayasal, yasal ve en temel insan haklarını dahi kullanamayan milyonlarca işçisinin çalışmakta olduğu, aileleri ile birlikte 10-15 milyon yurttaşın doğrudan ekmeğini kazandığı bir sektörde örgütlenme çalışmaları yürüttüklerini ifade eden Başkan Yahyaoğlu şöyle konuştu:


    “Turizm, planlanan ve önerilen aktivitelere, arz ve talebe, bağlı olarak, daha canlı olacağı, yarı canlı ve ölü olacağı dönemler oluşturuyor. Yüksek sezon, ölü sezon gibi kavramlar, içinde bulunulan fiziki, coğrafi, iklimsel, kültürel, tüm etkenlerin yanında, planlamalarla ve yatırımlarla da doğrudan ilgilidir. 


    Ülkemizde uygulanmakta olan genel çerçeve, tatil turizmi, ‘Deniz, kum, güneş’ diye özetleniyor. Kış turizmi de ‘kayak merkezleri’ kar mevsimi ile sınırlanıyor.  Milyarlarca dolarlık yatırımlar, dev tesisler, milyonlarca turizm işçisi, ölü sezonlarda, işsiz, işlevsiz, mağdur, kalıyorlar.  


    Bölgelere göre 2 aylık sezondan, 6-8 ay süren sezonlara doğru değişkenlik gösteriyor. İşsizlik sigortası da kuruluş amacına hizmet etmiyor.”


‘TURİZMİ SEZONDAN KURTARALIM’

    Doğru planlama ve ilave yatırımlarla sezonun uzatılabileceğine ve turizmde çeşitlendirmelerle, “Deniz, Kum, Güneş” söylemli, sezon uygulamasından kurtulan turizmin 12 aya yayılabileceğine işaret eden Başkan Yahyaoğlu şu ifadeleri kullandı: 


    “Hem tesisler atıl kalmamış olur hem de işçiler için 12 ay iş, 12 ay ekmek sağlanmış olur.  Atıl kapasite harekete geçirildiği için yatırımcı da, ülke de karlı duruma geçer. Verimlilik artar. Artık eskisi gibi sekiz, on merkezde turizm yapılmıyor. 81 vilayette, yüzlerce, binlerce ilçelerde, beldelerde turizm yatırımları ve tesisler var.


    “Emek yoğun bir sektör” olan turizm için, bunu sunabilecek genç, eğitimli, dinamik bir işgücü ordusuna sahibiz. Açılmış ve açılacak okullar, her yıl, yüz binlerce genci daha, yeni mezun veriyor. İnanç ve kültür turizmi için sınırsız imkanlara sahibiz.”

SEZON SONU İŞSİZ KALAN TURİZM İŞÇİSİ SATISI 400 BİN!

    Devrimci Turizm İşçileri Sendikası Genel Başkanı Mustafa Yahyaoğlu, Akdeniz Gerçek’e yaptığı açıklamalarda sadece Antalya’da sezon sonu işsiz kalan turizm işçisi sayısının 400 bin civarında olduğunu belirterek, “Sezonda beş ay, yedi ay çalışan, kazandığı parayla on iki ay yaşamak zorunda kalan bu işçiler çalışırken asgari ücret civarında kazanıyorlar. Yani ayda yarım asgari ücret harcayabilecek durumdalar” dedi.


    Yahyaoğlu şöyle devam etti: 

“2021 yılı turizm sezonu için iyi geçecek bir sezon deniyordu ancak vakalar bu kadar yükselmişken kısıtlamaların artması ve turizmin sekteye uğramaması beklenemezdi. Başta Rusya olmak üzere kısıtlamaların yaşanması beklenen bir durumdu. Bugün Almanya da ‘Türkiye’yeye gitmeyin’ diyor vatandaşlarına. Almanya ve Rusya olmadığında turizm yüzde 90 durmuş olur. 


    Almanya’dan Türkiye’ye tatile gelecek gurbetçiler için de ulaşım masrafları çok daha pahalı bir hale geldi. 560 Euro gibi bir miktara yalnızca ulaşım masrafları karşılanabilir hale geldi ancak bu paraya uzun bir tatil paketi alınabiliyordu geçtiğimiz senelerde. Bu sürdürülebilir bir durum değildir. Bu şartlarda İşsizlik Sigortası’nın işçiler lehine aktif bir şekilde kullanılmasını bekliyoruz.”


Özgür Cem Boynueğri

Editör: TE Bilisim