Antalya kent belleğinin önemli bir noktası olan Antalya Lisesi’ndeki anı odasına çok özel bir sanat çalışması yapıldı. Antalya Lisesi ve Mezunları Vakfı (ALİV) Başkanı Olcay Okutan, sanatçı çift Leyla -Tufan Dağıstanlı tarafından yapılan panoya ilişkin açıklamada bulundu.


 ALİV Başkanı Okutan şöyle konuştu:

 “Antalya Lisesi mezunlarının ve ALİV vakfının destekleri ve bağışları ile pek çok eksik tamamlanmıştır. Okul mezunu Nihal Özbek eşi Altan Özbek anısına Kesik Minare, Hadrianus Kapısı, Yivli Minare, Saat Kulesi, Atatürk silueti ile Antalya eski evlerinin yer aldığı, Antalya’nın Kültürel Değerleri temalı seramik panonun yapılması için bağışta bulunmuşlardır. 

Seramik pano ve tüm sergilenecek fotoğraflar ve objeler resmi açılıştan sonra mezunlarına ve ilgili Antalyalılara kapılarını açacaktır."

 

OKULUN TARİHÇESİ!

“Bugün ‘Işıklar Caddesi’ndeki okul’ diye tarif edilen okulumuz, Atatürk Caddesi üzerinde kentin belleğinde ‘Lise Durağı’, ‘Lise Caddesi’ olarak şehrin incisidir. Cadde üzerinde, II. Abdülhamit Han döneminde iki Rum ailesinden alınarak okula çevrilen evler, şehrimizin ilk, Türkiye’nin de ilk 100 lisesinden biridir.


Antalya Lisesi, 1921-1922 öğretim yılı sonuna kadar 9 sınıflı bir sultanî olarak devam etmişse de 26 Ağustos 1923 günü Heyet-i İlmiye kararı ile liseye dönüştürülür.


1924’te ortaokul olarak eğitim vermeye başlayan Antalya Lisesi cumhuriyetin ilk yıllarında açığa çıkan öğretmen ihtiyacını da karşılamak için Pedagoji dersli sınıflardan mezun olan öğrenciler Anadolu’nun pek çok yerinde öğretmen olarak görev yapmışlardır. 1933 yılına dek bu bölgedeki yüksek tahsil yapmaya hevesli gençlerin ancak Konya, İstanbul ya da Afyon‘da lise eğitimi için yatılı gittiklerini biliyoruz .


1933 yılında Yusuf Ziya Öner’in Müdürlüğü ile eğitime başlayan Antalya Lisesi Cumhuriyetin 15. yılında kuruluşundaki 45 mezun sayısından 23 kat kadar daha mezun vererek 943 erkek, 264 kız ile 1027 mezuna ulaşmıştır.


Antalya Lisesi, 2006 yılında genel lise kapsamından çıkarak Anadolu Lisesi olarak eğitim vermeye başlamıştır. Bugün 92 öğretmen ve 1565 öğrenci ile Antalya’nın büyük okulları arasında yer almaktadır. Ayrıca Antalya Lisesi mezunlarının 1996 yılında kurdukları ALİV tarafından her yıl okulda, mezunlara yönelik geleneksel piyaz günü düzenlenmektedir.”

 

EMEL BAYRAM 

Editör: TE Bilisim