Büro Emekçileri Sendikası (BES) Antalya Şubesi dün basın açıklaması yaptı. Başkan Devrim Mol tarafından yapılan açıklamada Covid-19 salgını kapsamında kamuda dönüşümlü çalışma tedbirine ilişkin 26/08/2020 tarihinde 2020/11 sayılı Cumhurbaşkanlığı genelgesi yayımlandığı belirtildi ve ilgili genelgeye istinaden bir çok il ve kurumda dönüşümlü çalışmaya geçildiği kaydedildi.

“Bir günde yasak kararı alan valilik karar alamadı”

Antalya Valiliği’nin pandemide aldığı hızlı ‘yasaklara’ vurgu yapan Başkan Mol, “Antalya’da bazı kurumlar dönüşümlü çalışma uygulamasına başlamışken, kadın cinayetlerine, çocuk istismarlarına söz söylemek isteyen kadınları, demokrasinin, özgürlüğün, barışın sesini büyütmek isteyen kitleleri sokaklardan uzak tutmak için pandemiyi bahane edip bir günde, bir gecede yasak kararı alabilen Antalya Valiliği, genelgenin uygulanmasına ilişkin hemen düzenleme yapmadığından vatandaş yoğunluğunun ve dolayısı ile bulaş riskinin en çok olduğu kurumlardan olan İl ve İlçe Nüfus Müdürlüklerinde, Valilik Birimlerinde, Vergi Daireleri ve Defterdarlık Birimlerinde dönüşümlü çalışma uygulamasına geçilmemiştir” dedi.

 “Vicdanları yaralayan  karar”

Bu süreçte kamu işçilerini temsilen Vali ile görüşmek için başvuruda bulunduklarını kaydeden Mol, “Başvurularımıza olumlu bir cevap alınamamıştır. Kurumlarla yapılan görüşmelerimiz de talebimizden ve mücadelemizden vazgeçmeyeceğimizi ve bu keyfiyeti basınla paylaşacağımızı deklare etmemiz üzerine, Cumhurbaşkanlığı genelgesinden tam 9 gün sonra kamu kurumlarında uygulanmak üzere 07/09/2020 tarihinden itibaren uygulamak üzere, 04/09/2020 tarihli Valilik kararı yayımlanmıştır. Söz konusu karar, kamu kurumlarında dönüşümlü kapsamını % 30 oranında sınırlamış, bunun yanında müdür, müdür yardımcısı ve şef olarak çalışan personeli dönüşüm kapsamı dışında bırakılarak vicdanları yaralayacak bir karara imza atılmıştır” dedi.

 “Kocaman odalarında oturanlar; ölüyoruz!”

Açıklamada taleplerini de sıralayan Mol, şöyle seslendi: “Cumhurbaşkanlığı Genelgesinin üzerinden iki ay geçmiş olmasına rağmen, özel makam araçları ile kocaman odalarında oturan idarecilerin keyfi tutumlarında ve bilimsellikten uzak uygulamalarında diretmelerinden dolayı hem sorunlarımız hem vaka sayıları her geçen gün artıyor. İl ve İlçelerde en yüksek vakalar adliyelerde olmak üzere Nüfus Müdürlüklerinde, Vergi Dairelerinde, Defterdarlık birimlerinde, SGK’da, Valilik birimlerinde, TÜİK’te, İŞKUR’da, Gümrük Müdürlüklerinde, havaalanında çalışan emekçiler ve bunların dışında bilgiye ulaşamadığımız onlarca kamu işçisi hastalıkla boğuşmakta. Açıklanan hastanede tedavi gören hasta sayısı iki binleri aşmış, Sağlık Bakanı’nın da kabul etmek zorunda kaldığı üzere vaka sayıları bu rakamının yaklaşık yirmi katı civarında ve bilimsel önlemler alınmadığı için yayım devam ederken ölüm sayıları da her geçen gün artmakta. Artık yeter! Her geçen gün ilimizde ve ülke genelinde vaka ve ölüm sayıları hızla artıyor. Hemen her gün kamu emekçisi arkadaşlarımızın Covid-19 a bağlı ölüm haberlerini alıyoruz. Koman odalarında oturup emekçinin sorunlarına kulak tıkayanlar; Ölüyoruz!”

HER YERDE DÖNÜŞÜMLÜ ÇALIŞMA

Tüm kamu kurumlarında çalışanlar, en az iki gruba ayrılarak, teması en aza indirecek şekilde dönüşümlü kapsamına alınmalı. Tüm kurumlardaki şeflerin, servislerin koordinasyonunu yürüten servis sorumluluklarını dönüşümlü çalışma kapsamına alınmalı. Kamu emekçilerinin sağlığı hiçe sayılarak emekçilere kurum kapıları önünde yaptırılan HES Kodu Sorgulaması’na derhal son verilmeli ve sorgulamanın olması gerektiği gibi tüm önlemler alınarak güvenlik personeli ve emniyet kolluk kuvvetleri tarafından yapılmalı. Kamu personelinin taşınmasını için belirli duraklar belirlenerek özel servis imkanı sağlanmalı. Okullar yüz yüze eğitime geçene kadar on yaş altı çocuğu olan kamu personeli idari izne çıkarılmalı, evden çalışma imkanı olan kurumlarda evden çalışma için gerekli altyapı sağlanmalı.”

 Yasin SALİHOĞLU

 

Editör: TE Bilisim