Eğitim ve öğretimde yeni dönem 31 Ağustos 2020 – 4 Eylül 2020 tarihleri arasında uyum eğitimi ile başlayacak. Yeni dönemde okullarda virüs tedbirleri alınacak.  Eğitim sendikaları yeni eğitim yılının başlamasının tehlikeli olduğunu söylerken, oda başkanları ise tedbirler ışığında eğitim-öğretim döneminin başlamasından yana.

Eğitim ve öğretim yılının birinci dönemi 31 Ağustos 2020 Pazartesi günü başlayacak. Okul öncesi eğitim ile ilkokul 1’inci sınıfa başlayacak öğrenciler için 31 Ağustos-4 Eylül 2020 arasında uyum eğitimleri gerçekleştirilecek. Eğitimde tedbirler de alındı.

ALINACAK ÖNLEMLER!

Güncellenen rehbere göre bir okul yöneticisi COVID-19’dan sorumlu olarak görevlendirilecek. Okullarda temassız ateş ölçer, maske, sıvı sabun ve el antiseptiği veya en az yüzde 70 alkol içeren kolonya bulundurulmasının yanı sıra kullanılmış maskeler için de kapaklı çöp kutuları temin edilecek.

VELİLER TAAHHÜTNAME VERECEK

Okulların açılmasıyla birlikte velilere iki nüsha “Bilgilendirme formu ve taahhütname” imzalatılacak, bir nüshası okulda, bir nüshası velide bulunacak. Taahhütnamede COVID-19 bulguları sıralanarak velilerin çocuklarında bu bulgulara rastlaması halinde, çocuğunu okula göndermemesi, okul yönetimini bilgilendirmesi isteniyor. Biz de 31 Haziran’da okulların açılmasını durumunu sendika başkanlarına sorduk:

BU DÖNEMDE NE KADAR DOĞRU!

Eğitim İş Antalya Şube Başkanı Fatin Iltar: “Tabii okulların açılmasını, yüz yüze eğitim yapılmasını isteriz ama bu dönemde bu ne kadar doğru? Bizden gizlenen bir liste var, hastalık konusunda.  Haziran ayında normalleşme diye insanları  saldılar sokağa. Virüste yayılma görüldü. Hükümet şimdi bunu gizlemek için yollar arıyor .”

RİSK DEVAM EDİYOR

Eğitim Sen Antalya Şube Başkanı Nurettin Sönmez: “Geçen eğitim döneminin ikinci yarısına pandemi nedeni ile ara verildi. Tabii bunun gerekçeleri verilmişti. Şimdi ise gelinen noktada hastalık konusunda okullarda hiçbir önlem alınmadı. Personel konularında bilgilendirme yapılmadı. Bilim Kurulu’ndan uzmanlar okulların bu halde açılamayacağını söylüyor. Şuan geçtiğimiz dönemden farklı değil. Hastalığın seyri okulların bu şekilde açılmasının büyük bir risk taşıdığını gösteriyor.”

KIRTASİYECİLERE KEFİLİZ

Antalya Fotoğrafçılar, Kırtasiyeciler ve Kitapçılar Odası Başkanı Mehmet Bayrak: “Kırtasiyeciler  olarak hazırlarımızı yaptık. Covid-19 tedbirleri alındı.  Antalya’daki bütün kırtasiyecilerimize kefiliz. Biz sürekli hizmet verdiğimiz için bütün ürünlerin artılarını ve eksilerini biliyoruz. Bu doğrultuda önlemleri aldık. İşyerimize giren insan sayısı kısıtlı. Bu yüzden virüsün bizim işyerlerimizde barınma olasılığı yok. Kırtasiyeci arkadaşlarımız dezenfeksiyon işlemlerini düzenli olarak yapıyor. Sağlık için kırtasiye kırtasiyeciden alınır.”

AÇ KAPA MI YAPILACAK?

Tüm Öğrenci Velileri İşbirliği Derneği (TÖVİŞ )Genel Başkanı Feray Atalay: “Bir anne olarak 1. sınıfa kaydımıza yaptık. Ama sürece bakacağız bir veli olarak. Bu arada kulislerde eğitim öğretim döneminin başlayıp daha sonra kapatılacağı dedikodusu da var. Bu ekonomik kaygıları içeren bir adım olur ki bu iddianın da yetkililer tarafından aydınlatılması gerekir. ”

Yasin Salihoğlu - Stajyer Muhabir

Editör: TE Bilisim