Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, 1 Haziran’da başlayan kontrollü normalleşme süreciyle ilgili basın toplantısı düzenledi. ATSO Başkanı Davut Çetin toplantısını Antalya Valisi Münir Karaloğlu ile birlikte yaptı. Toplantıda normalleşme sürecine ilişkin başlatılan ‘Çok Yaşa Antalya’ kampanyası da tanıtıldı.

ATSO Başkanı Davut Çetin, hem pandemi sürecine hem de sonrasına ilişkin çok ciddi tespitlerde bulundu. Sürecin çok iyi yönetildiğini belirtirken, önümüzdeki yılın son aylarına denk gelen kredi ve ötelenen SGK ödemelerine dikkat çekti. Kalkınma Ajansı ile yapılan çalışmaları aktardı ve yol gösterici verilerin hazırlanmasıyla iş insanlarının da rotasını çizeceğine dikkat çekti…

“19 Mart’la Nisan’ın ilk haftası arası tüm iş insanları olarak büyük panik yaşadık. Krediye ulaşacağız, ulaşamayacağız paniği yaşandı. O panikleri yatıştırmaya çalıştık. Açıklanan paket İlk etapta 350 milyarı serbest bırakılacaktı. 15-20 gün süreci çok hızlı atlattık. Ve geçen hafta Cuma günü geldiğimiz noktada 224 milyar Lira kredi dağıtılmış. Birçoğu da işe devam kredisi. Üç kamu bankamız son 1,5 ayda çok ciddi destek verdi. Sokağa çıkma yasağı tüm talepleri karşıladılar. Şuanda piyasada krediyle ilgili arayan yok. Kredi verilmeye devam ediyor. Esnaf odasının aldığı can suyu kredisi bizi çok yormuştu. Çünkü bizim üyemize verilmiyordu. En son 3-4 hafta oldu onu da dahil ettik. Şahıs firmalarına, herkese 25 bin Lira veriliyor artık. Arkasından nefes kredisi çıkardık.”

ANTALYA OLARAK ŞANSLIYIZ

“Kısa çalışma ödeneği, ödendi. Ciddi anlamda katkı verdi. Antalya’da çok ciddi destek verdi. Tüm sektörlerden devam etsin diye talep geliyor. Antalya olarak çok şanslıyız. Ekibin başında Sayın Valimiz var. Ben O’nunla çalışmaktan çok mutluyum. Baştan beri ne dediysek yapıldı. Antalya salgın ilk açıklandığında Türkiye’nin salgını en yoğun yaşayacağı iller arasında 4’üncüydü. Ama geldiğimiz noktada Türkiye’de 81 il içerisinde 81’inciyiz. Yani bu süreci dinamik ve çok hızlı alınan kararlarla Antalya’yı çok iyi koruduk. Korumamız da gerekiyordu. Çünkü burası turizmin başkenti, hepimizin gözbebeği. Ve önümüzde de çok hızlı bir çıkışa ihtiyacımız var, turizmle ilgili. Dünyanın en iyi korunan ülkelerinden biri Türkiye, Türkiye’nin en iyi korunan illerinden biri Antalya.”


TEK KORKUM…

“‘Bu süreçten sonra ne olacak’, burası önemli. Bir tek korkum var. Ekim sonrası… Kredi ödemelerimiz, ötelenen SGK, vergi ödemelerimiz başlayacak. Bu süreçte işlerimiz geçen seneki seviyeye çıkacak mı, şüphelerimiz var. Onunla ilgili de Kalkına Ajansı’nın desteğiyle bir çalışma başlattık. Hangi sektörler, ne kadar etkilendi, önümüzdeki süreçte ne kadar etkilenecek, üyelerimize bir yön çizmemiz lazım ki biz bilgi verelim, onlara bir yol gösterelim. Ben bir şey söylüyorum üyelerimize, önümüzdeki 3 aylık, 6 aylık, 1 yıllık nakit akışlarını kesinlikle hesap etmesi lazım. Onu hesap etmesi için de bizim önlerine bir tablo vermemiz lazım. İyimser tablolar var, kötümser tablolar var. Biz kötümseri görüp, iyimsere göre çalışacağız. Bu tablolar sanıyorum önümüzdeki günlerde tamamlanacak. Açıklanacak. 1 Haziran ile birlikte normalleşmenin etkileri yaşandı. Herkes arıyor, bir şey oldu diye. Kendi işyerimde de öyle. Demek ki iş psikolojikmiş. Bizim psikolojiyi kırıp gücen sağlayıp bu güvenle çalışıyor olmamız lazım. Zaten ekonominin başı da güvendir.”

TOPARLANIRIZ!

“İmkanları olanlar yatırıma paylaşmalı. Bunun aşısı bulunana kadar bununla yaşamayı öğreneceğiz. 7 Bin üyemiz genelgeyle kapatılmıştı. Ama 7-8 bin üyemiz de kendileri kapattı, bu süreçte. Yani 15-20 bin üyemiz bu süreçte çok uzun kapalı kaldı. Bir de sokağa çıkma yasakları girdi araya. Ciddi bir ekonomik sıkıntı içine hepimiz girdik. Bu süreçten çıkar mıyız? Tabii çıkarız. Bizim için en önemli sektör turizm. Antalya’nın lokomotif sektörü. Orada bu sene ciddi bir düşüş göreceğiz. Biz bunu 2016’da yaşadık. 1 Yıl içinde de 2,5 kat yükselerek geçtiğimiz yıl da rekor kırarak dönemi tamamladık. Demek ki çok toparlanıp çok çabuk aksiyon olabiliyoruz. Demek ki bunlara çalışıyor olmamız lazım. Yüzde 60 turizmde düşüş bekleniyor, açıklandı. Bu süreçte kendimizi iyi anlatıyor olmamız lazım. Dayanışmayla bu yılı atlatmamız lazım.”

CİDDİ BİR İŞ GÜCÜ KAYBI YOK

“Biz devletten destek isterken, hep iş insanları kendine istemiş gibi bazı çevreler konuştu. Benim kendi şahsıma aldığım hiçbir şey yok. Amacımız istihdamı korumak. Kısa dönem çalışma ödeneği ile ilgili başvuru yapmış pekçok iş insanı tam maaş ödedi. Çok fazla iş kaybı yok. Şirketler de de korktuğum olmadı. Çok çabuk adapte olabiliyoruz Türk şirketler olarak. Hatta açılan çok sayıda şirket de oldu bu süreçte. Sektör değiştiren, maske imalatına geçen gibi… Asıl önemli olan Ekim sonrası durum”

Songül Başkaya

  

Editör: TE Bilisim