Ülkemizde kadına seçme ve seçilme hakkının verilişinin 85. yıldönümü nedeniyle Cumhuriyet Meydanı’nda ki Atatürk Anıtına çelenk koyma töreni düzenledi. Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği ve Antalya Kent Konseyi’nin organize ettiği törene,CHP Ankara eski milletvekili Aylin Nazlıaka, CHP Antalya İl Başkanı Ahmet Kumbul,Antalya Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Oktay Başaran, Antalya Kent Konseyi Başkanı Semanur Kurt ve çok sayıda kadın katıldı.

ATATÜRK REFORMLAR BAŞLATTI

Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği (TÜKD) Antalya Şube Başkanı Ayla Yüksel, törende yaptığı konuşmada, ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Türk devletinin temellerini kurarken, modern toplumun gerektirdiği haklar ve sorumluluklara sahip kadın tipini yaratacak reformlar başlattığını söyledi. Kadın sorununun, Atatürk’ün çağdaşlığı yakalamak için verdiği savaşın ana konularından biri olduğunu ve kademeli olarak Türk kadınına haklarını vermek için bir dizi yasa çıkarıldığını hatırlattı.

ERKEK EGEMEN DÜNYA

Bütün dünyada olduğu gibi Türkiye’de de siyaset ve siyasi kurumlarda erkeklerin egemen olduğunu vurgulayan Yüksel, “2000’li yılların bilgi toplumunun kadınların egemen olduğu bir toplum olacağı ifade ediliyor. Bugün iş hayatında, politikada olsun erkek olmanın avantajı hızla kaybolma yolunda. Türk kadınları cumhuriyetin kuruluşundan bu yana toplumdaki yeni rolleri için ağır ağır ve sabırla hazırlanmışlardır. Toplum yaşamının her dalında tecrübe kazanmışlardır. Artık hizmet sektöründe durdurulamayacak bir yükselişe geçmişlerdir. Bu gelişme siyasete de yansıyacaktır” dedi. Yüksel, önümüzdeki yıllarda politikada kadın sayısının artmasını da istedi. Antalya Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Avukat Eylem Has ise kadınların her konuda yükselmesinin sağlanması gerektiğini kaydetti.

ÜLKEMİZ ÖNCÜLÜK ETTİ

Antalya Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Avukat Eylem Has ise Atatürk’ün kadınlara hak ettiği itibarı vereceğini konuşmalarında sıklıkla dile getirdiğini hatırlatarak, “Ülkemizde kadının siyasette de var olma talebi birçok ülkeye öncülük etmiştir. Kadınlar ilk kez 1930’da çıkarılan Belediye Kanunu’yla belediye seçimlerine katılma, 1934’te yapılan değişiklikle de milletvekili seçme ve seçilme hakkını elde etmiştir. Bu hakkın yasalaşması, kadının yaşamın her alanında eşit hak ve ödevlere sahip olduğunun da kabulüdür” dedi.

OMUZ VEREREK YÜKSELMELİYİZ

CHP Ankara eski milletvekili Aylin Nazlıaka de kadınların birbirlerine omuz vererek yükselmeleri gerektiğini ifade etti. Kadınlara seçme ve seçilme hakkının verilmesinden dolayı Mustafa Kemal Atatürk’e ve bu uğurda mücadele eden kadınlara teşekkür eden Nazlıaka,kadınlara seçme ve seçilme hakkı verildikten sonra gerçekleştirilen ilk seçimde parlamentoya 18 kadının girdiğini vurguladı.

O dönemde parlamentodaki sayıya göre bunun yüzde 4.6’ya denk geldiğini söyleyen Nazlıaka, o günden 2018 yılındaki genel seçime kadar meclise toplam 10 bin 733 erkeğe karşılık sadece 579 kadının girdiğine dikkat çekti. Bunun oransal olarak yüzde 5’e tekabül ettiğine işaret eden Nazlıaka, “Bir arpa boyu yol kat edememişiz” diyerek tepkisini dile getirdi. Kubilay ELDEMİRCİ

 

 

 

 

Editör: TE Bilisim