Jeoloji Mühendisleri Odası (JMO) Antalya Şube Başkanı Bayram Ali Çeltik, Antalya mağaralarının bilimsel ve turizm açısından önemli olduğunu söyledi. Çeltik düzenlediği basın toplantısında Antalya’nın mağaralar açısından zengin bir il olduğunu hatırlatarak, “Antalya sadece deniz, kum ve güneşten ibaret bir kent değil. Birçok jeolojik ve doğal güzelliğe ev sahipliği yapmakta. Antalya bir turizm kenti ve keşfedilmeyi bekleyen çok sayıda doğal güzelliği var. Bunlar her ne kadar yöre halkı ve Antalyalılar tarafından sıradan olarak algılansa da dünya literatürüne baktığımızda dünyada sadece Antalya’da olan ya da dünyada çok az örnekleri bulunan doğal güzelliklere ev sahipliği yapıyoruz. Bunların birçoğu da jeolojik miras niteliğinde. Bu mirasların bir kısmı da mağaralar. Diğer kentlerle karşılaştırdığımız zaman Antalya’nın mağaralar konusunda çok şanslı olduğunu görüyoruz. En çok karstik mağara bölgemizde bulunmakta. JMO Antalya Şubesi olarak bizler, bu mağaraların turizme ve bilime kazandırılmasını istiyoruz. Bunu talep ediyor ve arzuluyoruz. Çünkü, bu doğal güzelliklerinden hakkıyla faydalanamadığımızı düşünüyoruz. Mağaralar birçok insanın ilgi alanına giriyor. Bizim amacımız, mağaraları turizme ve bilime kazandırmak” dedi.

UZMANLAR İNCELEMELİ

Mağaraların konunun uzmanları tarafından incelenmesi gerektiğini hatırlatan Çeltik, “Milyonlarca yılda oluşan doğal güzelliklerden bahsediyoruz. Bu mağaraların içerisinde mikro organizmalar, canlılar ve bir yaşam var. Mağaraların önce tespit edilmesi gerekiyor. Tespit edildikten sonra içerisindeki doğal oluşumlara zarar verilmemeli. Bu konuda jeoloji bilimi dikkate alınmalı. Gerekli incelemelerden sonra farklı türlere ayrılarak turizme kazandırılmalı. Bunu geleceği düşünerek, bilimi dikkate alarak yapmalıyız” diye konuştu.

YETERİ KADAR YARARLANAMIYORUZ

Kemer’de ve Kırkgöz kaynaklarında binlerce metre uzunluğunda mağaraların tespit edildiğini ifade eden Çeltik, şöyle konuştu: “Birçok konuda olduğu gibi maalesef biz bunlardan yeteri kadar yararlanamıyoruz. Çok şanslı bir kentte yaşıyoruz. Deprem açısından, hava açısından, turizm açısından, mağara olarak, jeolojik miras ve jeopark olarak da çok şanslıyız. Bunu yeri gelir sadece jeoloji bilimiyle tek başımıza üstlenebiliriz ama diğer disiplinlerle bir araya gelerek de ortaya çıkarabiliriz. Biz kentimize ekonomik ve sosyal anlamda katkı sağlamak için elimizden geleni yapmaya her zaman hazırız”  

ANTALYA’DA 500 MAĞARA VAR

Akdeniz Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Araştırma Görevlisi Dr. Koray Koç ise,

Türkiye Arkeolojik Yerleşim Veri Tabanı’na göre Antalya’da 500 mağara olduğunun bilindiğini söyledi.

Bu mağaraların bazılarının çok geniş ve uzun, bazılarının ise küçük olduğunu ileri süren Koç, “Antalya’daki ve çevredeki mağaracılık kulüpleri ve dernekleriyle irtibata geçtiğimizde mağara ihbarları gelmeye devam ediyor. Bu ihbarlar incelenerek haritalandırılmaya çalışılıyor” dedi.

Mağaraların insanlık tarihi açısından önemine dikkat çeken Koç, “İnsanlar tarıma başlamadan önce, konar göçer yaşarken saklanmak ve barınmak için mağaraları seçiyordu. Bunu mağaraları incelediğimizde rahatlıkla görebiliyoruz. Mesela Antalya’daki Karain Mağarası’nda yerleşim 500 bin yıl geriye kadar uzanıyor” dedi. Kubilay ELDEMİRCİ

 

 

 

Editör: TE Bilisim