Dünyanın önemli organizasyonlarından biri olarak kabul edilen ve 2016’da Antalya’da gerçekleştirilen "Dünya Botanik Expo"sunda yapımından hayata geçişine ve bugüne bir dizi aksaklıkla gündeme gelirken, yaklaşık 1,8 milyar Lira harcandığı söylenen EXPO’da son durum kiraya verilemeyen işletmeler, sökülüp giden devlet bahçeleri ve kurumların sahip çıkmadığı bahçeler. Tarım Bakanlığı’nca yürütülen ve sonrasında Cumhurbaşkanlığı himayesine geçen EXPO alanında şuanda sorumluluk Tarım Müdürlüğü’nde. 12 Haziran 2018’den beri alanı canlandırmak için uğraşan Müdür Mustafa Özen, “EXPO’da hayat var. EXPO sizi çağırıyor” diyerek, EXPO’ya herkesin sahip çıkmasını istedi.

 

SADECE HEYKELLERİ YEŞERTMEK

İÇİN 10 MİLYON DOLAR İSTEDİLER

 

“Bu alanın özelleştirilmesini kim ister? Ben istemem” diye konuşan Özen, alandaki 108 bitki heykelinin 40 milyon Kanada Doları’na (bugünkü kurla 170 milyon Lira) yaptırılmışken, kuruyan heykeller için firmanın 10 milyon Dolar bedel istediğini aktararak, kendi imkanlarıyla bitkileriyle sıfır maliyetle canlandırdıklarını belirtti. Ziraat mühendislerine emanet ettiği heykellerin üzerindeki kalan bitkilerinden üretimle heykellerin eski hallerine geldiğini bildirdi.

 

GÖRMEDEN YAZIP ÇİZİLİYOR

EXPO’da eksik işler için firmalarla masaya oturduklarını ve yenileme yaptırdıklarını aktaran Özen, Kule konusunda bir sorun olmadığını, zaten firmanın da statikle ilgili bir problem olmadığını beyan ettiğini söyledi. Özen, görmeden yazıp çizen ya da konuşanlara sitem ederken, yerel yönetimlerin de kendilerine destek vermesini istedi. EXPO’daki düğün organizasyonları konusunda ise açıklama yapmayan Özen, EXPO önerilerini paylaştı ve “Gelin yapalım” dedi. Ancak “EXPO’da önerilerinizin gerçekleşmesine kim engel” sorusuna net bir yanıt veremedi.

 

KAPANMAYAN TEK BAHÇE KIBRIS

 

EXPO’nun günlük işletim masrafının yaklaşık 45 bin Lira olduğuna dikkat çeken Özen, turizm acentalarından gerekli desteği alamadıklarını vurguladı. Alanda hiç kapanmayan tek ülke bahçesinin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti olduğunu vurguladı.

 

MÜDÜR’ÜN EXPO ÖNERİLERİ

 

Erken ve geç check-out arasında EXPO alanını kullandırmak.

Şehirdeki etkinlik ve organizasyonların bu alanda düzenlenmesi.

Alan içi elektrik tüketimin karşılanması için GES ve HES projelerinin entegre edilmesi.

EXPO Antalya için yerel ölçekte yönetim belirlenmesi.

 

SONGÜL BAŞKAYA

 

 

Editör: TE Bilisim