‘EXPO 2016 Antalya’nın bir bölümünün lokanta ve kebapçıdan sonra düğün salonu olarak kiraya verilmesinin şoku devam ediyor. Antalya Sanayici ve İş İnsanları Derneği (ANSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Akın Akıncı, Akdeniz GERÇEK’e yaptığı özel açıklamada EXPO alanında ki bir bölümün bu kez düğün salonuna kiraya verilmesini trajikomik bulduğunu söyledi.

RUHU ORTAYA ÇIKARAMADIK

EXPO’nun bütün dünyada bir ruh olduğunu ancak Antalya’da bu ruhun bir türlü ortaya çıkarılamadığını kaydeden Akıncı, “Bu kentte zamanında çok yanlış yatırımlar yapıldı ve ne yazık ki EXPO alanı da bunlar arasındaki yerini aldı. Son yaşananlardan sonra özellikle lokanta ve kebapçıdan sonra EXPO alanının düğün salonu olarak kiraya verilmesi beni bir Antalyalı son derece rahatsız etti. Böyle kararlar verilmeden önce kentin ortak aklına danışılmalıydı. Bütün STK’ların da görüşlerine başvurulmalıydı. EXPO bütün dünyada bir ruhtur. Ancak biz bu ruhu bir türlü ortaya çıkaramadık. İnsanlar burayı kente nasıl kazandırılacağını bir türlü bilemedi. Buraya lokanta ya da düğün salonu yaparak kente kazandıramazsınız. Bunlar geçici çözümlerdir ve EXPO’nun marka değerine zarar verir” dedi.

AYAĞA KALDIRABİLİRİZ

“Ben yaptım oldu zihniyetiyle hareket ederek EXPO’nun karizmasını yerle bir ediyoruz” diyen Akıncı,  şöyle devam etti: “Burası büyük bir botanik bahçesi olarak da değerlendirilebilir. Ondan sonra da kongre merkezi yapılabilir ve kongre turizmine yönelik çalışmalar yapılabilir. Bunlar ilk aklıma gelen şeyler. Bunları kurulacak ortak bir çalışma grubuyla daha da arttırabilir ve EXPO’yu ayağa kaldırabiliriz. Çünkü bu bölgenin otellere çok yakın olduğu unutulmamalı. Bunun avantajını en iyi şekilde değerlendirmek durumundayız. Ama mutlaka ve mutlaka ortak akılla karar verilmesi gerekir. Her zaman söylüyorum ‘ben yaptım oldu’ zihniyetiyle bir yere varabilmemiz kesinlikle mümkün değildir. Bu şekilde hareket ederek inşa edildiği dönemde büyük bir maliyeti nedeniyle eleştiriler alan EXPO’nun karizmasını yerle bir ediyoruz.”

ANKARA BU İŞİ ÇÖZER!

EXPO alanıyla ilgili Antalya’ya yakışanın yapılması gerektiğinin altını çizen ANSİAD Başkanı Akıncı, sorunun çözümü konusunda Ankara’yı işaret etti. Akıncı, şöyle konuştu: “EXPO şehrin bir kazanımıdır ve bunun Antalya’ya gelmesi çok önemli bir başarıydı. Ancak biz bu alanı kente bir türlü kazandıramadık. Hep kentten kopuk kaldı. Hatta zaman zaman kentin imajına bile zarar verdi. Ben çok iyi hatırlıyorum, EXPO’nun inşası döneminde kentin ortak aklının hep uyarıları vardı. ‘6 ay sonra burası ne olacak? Nasıl değerlendirilecek?’ diye hep uyarılarda bulunuldu. Hiç kimse bunları dikkate almadı, bu eleştiriler hep görmezden gelindi. Bence bu sorunun çözümü konusunda Ankara’nın da harekete geçmesi  gerekir. Hatta soruna en tepeden müdahale edilmeli ve EXPO alanıyla ilgili Antalya’ya yakışan yapılmalıdır.” Kubilay ELDEMİRCİ

 

 

 

 

 

Editör: TE Bilisim