Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (POYD) Yönetim Kurulu Başkanı ve Innvista Hotels Belek Genel Müdürü Ülkay Atmaca, 2019 yılının yine rekorlar yılı olacağına inandığını söyledi. En son Moskova ve Ukrayna turizm fuarlarına katıldığını kaydeden Atmaca, “İlgi ve alaka gerçekten çok iyiydi. Ukrayna pazarında yüzde 10’luk bir artış bekliyoruz, planlamalarımız da o şekilde. Şuana kadar tüm pazarlardaki hava çok pozitif. Hakikaten tahmin ettiğimiz gibi iyi bir artış olacak gibi gözüküyor. Sadece çok ciddi bir beklentimiz olan Nevruz biraz kötü geçti. Hem İran’daki devalüasyon hem de İran Hükümetinin yurt dışına çıkış harçlarının yükseltmesi beklentilerimizin tam olarak gerçekleşmesini engelledi” dedi.

FİYATLARI DA ARTIRDIK

Atmaca, son iki sezonda düşen otel fiyatlarının tekrar normale dönmesi konusunda da ciddi yol aldıklarını söyledi. Atmaca, şöyle konuştu: “Türk turizminin en iyi sezonu olan 2018 yılına oranla bu yıl yüzde 8-10 arası bir artış bekliyoruz. Geçen yıl bilindiği gibi 14 milyon turist gelmişti. Bu yıl bu rakama 15-16 milyona çıkaracağımızı düşünüyorum. Bazı çevrelerce zikredildiği gibi 17 milyonu bulmamız da hiçbir zaman imkansız değil. Ben şahsen çok iyi bir sezon geldiğini düşünüyorum. Sezon iyi oldu mu konaklama sektörü de daha rahat oluyor. Böyle olunca son iki sezonda ciddi bir düşüş yaşanan fiyatları da artırabiliyoruz. Geçen yıla oranla yüzde 8’e yakın bir fiyat artışı var. Bu da turizmcinin yüzünü güldürüyor.”

AŞIRI TALEP ARTIŞI VAR

“Aynı şekilde otellerin doluluk oranlar da sevindiriyor. Ölü sezon dediğimiz mart ve nisanda sıkıntı vardı ama özellikle yüksek sezon dediğimiz haziran, temmuz, ağustos ve eylül arasında çok aşırı bir taleple karşılaştık. Hatta bazı otellerimiz, erken rezervasyon kampanyalarını bile iptal etti. Bu da her şeyin daha iyi gittiğinin göstergesidir.”

DÖVİZİN YÜKSELMESİ AVANTAJ DEĞİL!

Ülkay Atmaca, yükselen döviz kurunun sektör için çok da büyük bir avantaj yaratmadığını ifade ederek, “Ülkemizdeki döviz kurunun yükselmesi, turizm sektörü için totalde işe yarıyor gibi görünse de bizimde maliyetlerimizi etkiliyor. Çünkü enflasyon yüksek olduğu için bizim de tüm maliyetlerimiz ister istemez artıyor. Böyle olunca döviz kurundan gelen avantajlarımızı da alıp götürüyor. Dolayısıyla dövizin artması bizim için çok da büyük bir avantaj sağlamıyor” diye konuştu.  Kubilay ELDEMİRCİ

 

Editör: TE Bilisim