Unutulmaya yüz tutan mesleklerin ve zanaatkârların buluştuğu Sobacılar Çarşısı’nda kira adaletsizliği esnafı çileden çıkardı. Eski kiracıların yaklaşık bin 400 TL’ye kadar kira ödediği çarşıda, yeni sözleşmelerin 300 TL’den başlamasına tepki gösteren Antalya Sobacılar ve Demirciler Çarşısı Esnaf Derneği Başkanı Mustafa Kasapkara, adalet istedi

 

BAŞKAN KASAPKARA’DAN ÇAĞRI

Antalya Büyükşehir Belediyesi meclis kararı ile 10 yıllığına Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’nin (AESOB) kullanımına verilen Sobacılar Çarşısı’nda esnafın sıkıntısı bitmiyor. Vakıflardan mülkiyet devri gerçekleşmeyen dükkanlardan bir bölümü icra ve tahliye ile karşı karşıya kalırken, eski kiracıların, özellikle de babadan kalma mesleğin son kuşak temsilcisi olanların yüksek bedelli kira öderken yenilere 300 TL’den başlayan bedelle kira sözleşmesi yapılması çifte standart oluşturdu. Antalya Sobacılar ve Demirciler Çarşısı Esnaf Derneği Başkanı Mustafa Kasapkara, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel’den eylül ayında yapılan görüşmede verilen sözleri tutması çağrısında bulundu. 

 

Akdeniz GERÇEK’in Sobacılar Çarşısı esnafının yaşadığı sorunlarla ilgili 24 Kasım Cumartesi günü yayımlanan haberleri ses getirdi. Birçok çarşı esnafı, yüksek kira bedelini ödeyemedikleri için çok zor durumda olduklarını belirterek, kendilerini söz veren Menderes Türel’in soruna çözüm bulmasını isterken Dernek Başkanı da aynı çağrıda bulundu.

 

Akdeniz GERÇEK’e açıklamalarda bulunan Sobacılar Çarşısı esnafı, Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün çarşı esnafına haksızlık yaptığını ileri sürdü. Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nü mahkemeye verdiklerini söyleyen bir çarşı esnafı, “Ben eski kiracıyım, benim gibi birçok arkadaşım var. Bizim kira bedelimiz bin 440 lira olarak belirleniyor, yeni gelen kiracıların kiraları ise 300 lire ile 600 lira arasında değişiyor. Biz yıllar önce sözleşme imzalamıştık. Bize bunu sebep gösteriyorlar ama biz bunun doğru olduğunu düşünmüyoruz. Biz de adaletsizlik ve haksızlık olduğunu ileri sürüp kurumu mahkemeye verdik ve kazandık. Ama karşı taraf itiraz etti ve dava şuanda Yargıtay’da. Sonuç bekliyoruz “diye konuştu.

 

SİFTAH YAPAMAYAN VAR

Antalya Sobacılar ve Demirciler Çarşısı Esnaf Derneği Başkanı Mustafa Kasapkara da esnafın sıkıntısını aktarırken, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel’e eylül ayında yapılan görüşmede verilen sözleri tutması çağrısında bulundu. Esnafın büyük bir bölümünün yaşanan ekonomik kriz nedeniyle yüksek kiraları ödeyemediğini kaydeden Başkan Kasapkara, “Sobacılar Çarşısı’ndaki 36 esnafın neredeyse tamamı, yaşanan ekonomik kriz nedeniyle para kazanamıyor. Hatta siftah yapamayan arkadaşlarımız oluyor. Eski kiracıların da yeni kiracılarla aynı muameleyi görmesini istiyoruz, başka istediğimiz bir şey yok” diye konuştu.

 

ESNAF DA TÜREL’E  ÇAĞRI YAPTI

Konuyu Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel’e ilettiklerini ve destek beklediklerini

kaydeden çarşı esnafı da şunları söyledi: “Sayın Menderes Türel bize her seferinde Sobacılar Çarşısı’nı Vakıflar’dan Büyükşehir’e alacağına yönelik şeyler söyledi. Bu konuda destek olacağı sözünü verdi ama değişen bir şey yok. Burası yıllardır adeta kangren olmuş durumda. Bizim en çok gücümüze giden şey; yeni kiracılar cüzi miktarda kira öderken bizim her sene çığ gibi büyüyen borçlarla uğraşmamız. Ayrıca iki esnaf arkadaşımız çok zor durumda. Yüksek faiz nedeniyle artan borçlarını ödeyemedikleri için işyerleri her an tahliye edilebilir. Bu haksızlığın acilen giderilmesini istiyoruz.” Kubilay ELDEMİRCİ

 

 

Editör: TE Bilisim