Makina mühendisi Hüseyin Can Başer, yapı denetimi firmalarını, müteahhitlerin egemenliğinden kurtaran devrim niteliğindeki 4708 Sayılı Yapı Denetim Kanunu’nun 1 Ocak 2019 tarihinden itibaren yürürlüğü gireceğini ve sektördeki haksız rekabetin son bulacağını söyledi.

Yapı denetim firmaları bulunan İnşaat Mühendisi Adnan Yıldız ve Makine Mühendisi Hüseyin Can Başer, yapı denetimi firmalarını, müteahhitlerin egemenliğinden kurtaran devrim niteliğindeki 4708 Sayılı Yapı Denetim Kanunu’nun çıkarılmasını sağladı. Akdeniz GERÇEK’i ziyaret konu hakkında açıklamalarda bulunan Hüseyin Can Başer, kanunlaşma sürecinin çok zorlu yollardan geçtiğini, bazı güç odaklarının önlerini kesmek istediğini ancak başaramadığını belirtti. 

İMTİYAZ ORTADAN KALKIYOR

Başer, yeni çıkan kanun ile bundan sonra yapı denetimde elektronik ortamda görevlendirmenin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılacağını hatırlatarak, “Böylece müteahhitlerin her türlü açıklarının, kayıt dışı evrak düzenlemelerinin önüne geçilecek. Belediyelerde imtiyazlı yapı denetim firmaları olmayacak. Yapılar bundan sonra daha güvenli olarak denetlenebilecek. Hiç bir şekilde indirimler yapılmayacak” dedi.

3 YILLIK SÜREÇ NASIL GELİŞTİ

Hüseyin Can Başer, Adnan Yıldız ile Mayıs 2015’te yapı denetimdeki başı bozukluğu, imtiyazlı bazı firmaların yüzde 50 fiyat kırarak müteahhitlerin esir olmasının önüne geçmek için çalışmaya başladıklarını vurguladı. Bayer açıklamasını şöyle sürdürdü: “Yapı Denetim Birliği’nin ilgisizliğine rağmen büyük bir azimle yola çıktık. Önce basın açıklamaları ile kamuoyu oluşturmaya çalıştık. 14 Temmuz 2016’da Anayasa Komisyonu Başkan Vekili Reşat Petek’e raporlar dosya halinde verildi. Benimle birlikte Adnan Yıldız, Mustafa Aynur ve Recep Keskin yapı denetimde görevlendirmelerin elektronik ortamda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılmasını önerdik. Aynı raporu 30 Ekim 2016’da Antalya AKP milletvekili Mustafa Köse’ye ilettik. Köse, 48 saat sonra raporu Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’ye sundu. Ocak ayında Bakanlık yapı denetim kanunu için Çalıştay düzenledi. 8-9 Kasım 2017’de tasarı Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde Şehircilik Şurasında resmiyet kazandı. 20 Kasım 2017’de Bakanı Özhaseki ile bakanlıkta görüştük ve 3 yıllık mücadelesinin sonunda 10 Mayıs 2018 tarihinde meclisten geçen tasarı kanunlaştı.”

ARTIK YETKİ BAKANLIKTA

Yeni kanunun 1 Ocak 2019 tarihinden itibaren yürürlüğe gireceğini ifade eden Başer, “Bundan sonra elektronik ortamda yapı denetim görevlendirmesi Çevre Ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılacak. Her ildeki yapı denetim firmalarına, müteahhitlere bağlı kalmaksızın iş dağılımı yapılacak. Böylece bağımsız bir yapı denetim sistemi oluşacak. Bu sayede kaynak israfının da önüne geçilecek. Binalar artık müteahhitlerin isteklerine bağımlı olmadan, proje ve standartlara uygun şekilde denetlenmiş olacak. Ayrıca mimar ve mühendislerinde çalışma ortamları özgürleşecek ve itibarları artacak. Ancak kanunlaşma süreci çok zorlu yollardan geçti. Bazı güç odakları kanunun çıkmaması ve önünü kesmemesi için yoğun baskı yaptı. Ancak başarılı olamadılar” diye konuştu.

HAKSIZ REKABET BİTECEK

Hüseyin Can Başer,  imar düzenlemesinin yapıldığını ve kanunlaştığını da hatırlatarak, şöyle konuştu: “Kentsel dönüşüm ile ilgili düzenlemenin de yakın bir zamanda KHK ile çıkması bekleniyor. Sonuç olarak 80 milyonun can ve mal güvenliğinin sağlanacağı yapı denetim sektörünün bundan sonraki önemi ve değeri daha artmış olacak. Bugüne kadar açıklarını kayıt dışı evraklarla (naylon fatura) kapatmaya çalışanların bundan sonraki mağduriyetleri de önlenmiş olacak. İnşaatların belediyelerden ruhsat alması işleri bağımsız yapı denetim firmaları tarafından yapılacak. Böylece bazı firmalara da haksız rekabet ile iltimas yapılmasının da önüne geçilmiş olacak.” Kubilay ELDEMİRCİ

 

Editör: TE Bilisim