Antalya Ticaret ve Sanayi Odası’nın ağustos ayı meclis toplantısı, Meclis Başkanı Süleyman Özer başkanlığında gerçekleşti. ATSO Başkanı Çetin, yaptığı konuşmada ülke ve Antalya ekonomisini değerlendirdi. Doların bir ayda yüzde 27 artış gösterdiğini, birçok sektörde artan maliyetlerin büyük sıkıntı yarattığını kaydeden Çetin, ATSO olarak geçmişte bu konuda yaptıkları uyarıları hatırlatarak, krizin iyi yönetilemediğini vurguladı.

SICAK PARAYA DİKKAT ÇEKMİŞTİK

Yaşanan bunca gelişmeye ve sarsıntıya rağmen ülke gündeminde halen ekonominin yeterince konuşulmadığını ifade eden Çetin, şöyle konuştu: “Gazetelerin ekonomi sayfalarında reklam haberleri yer alıyor. Bizim görevimiz, üyelerimizin sorunlarını dile getirmek ve ekonomi yönetimine gerekli uyarıları yapmaktır. Bu görevimizi her zaman en iyi şekilde yapmaya çalıştık. Yapıcı bir şekilde sorunları konuşacağız, çözüm önerilerimizi söyleyeceğiz. Geçtiğimiz aylarda meclis kürsüsünden yaptığım konuşmalardan bazı kısımları dile getirmiştim. Doların 3.44 TL olduğu Ağustos 2017’deki meclis toplantısında sıcak para konusuna dikkat çekmiş ve bir yıl önce her şey yolundayken uyarı yapmışız, ‘bu döviz yarın kesilirse zor duruma düşeriz, dikkatli olalım’ demişiz.  Aynı şekilde Eylül 2017’de (Dolar = 3.53 TL) ‘devlette bütçe açığı bu yıl yüksektir, uzun süre bu açıklarla, kredi garanti destekleriyle devam edilemez. Türkiye olarak artık lüks ithal araba hevesinden, parayı dolarda tutma sevdasından kurtulmaya çalışmalıyız. İmar rantını vergilendirmeli, üretim ve istihdam üzerindeki vergi yükünü azaltmalıyız’ demişiz. O dönem dövizde artış yok iken biz uyarmışız.”  

HUKUKİ ADAMLAR ATILMADI

“Mart 2018 (Dolar = 3.97 TL), Nisan 2018 (Dolar 1 = 4.08), Mayıs 2018 (Dolar= 4.59 TL) ve Haziran 2018’de (Dolar= 4.70 TL) ‘cari açığımız ve sıcak para nedeniyle döviz kurunda dalgalanma riski var. Dövizdeki hızlı artış, birçok şirketi zorlamaya başladı. Çare enflasyonu düşürmek, paramıza güveni artırmak, yapısal reformlara önem vermek ve Merkez Bankası gibi kurumlara güveni artırmaktır. Kamuda ciddi bir tasarruf programı başlamalıdır. Piyasada döviz mevduatıyla ilgili söylentilere net bir cevap verilmelidir. Yabancı sermayeye güven verecek hukuki adımlar atılmalıdır. Bir kemer sıkma dönemi başlaması muhtemeldir’ demişiz.”

DÖVİZ KİRASINA DÜZENLEME ŞART

“Aynı şekilde Temmuz 2018’de (Dolar= 4.81 TL), AVM’lerde olan üyelerimiz artık feryat ediyor. Ekonomi yönetimi acilen bu döviz kirasına bir düzenleme getirmelidir. TL’deki kanama durdurulmalı, kur ve enflasyon girdabı engellenmelidir.  Merkez Bankası piyasa sakinleşene kadar faiz gibi araçları kullanmaya devam etmelidir.  Eğer piyasa enflasyonun düşeceğine inanır ve Merkez Bankasına güvenirse sakinleşir. Sorunlar daha fazla büyümeden mali kaynak ve döviz sağlayacak adımlar atmalıyız. Kemer sıkmaz ve yapısal reformlara başlamazsak sonunda IMF’e gitmek gerekebilir’ diye bir uyarı daha yapmışız. 7 Ağustos 2018 (Dolar 5.26) ve 14 Ağustos 2018’de (Dolar 6.57)yaptığımız basın açıklamalarında yine Türk Lirası'nın Dolar ve Euro başta olmak üzere yabancı paralar karşısında erimesinin, güvensizlik nedeniyle kendi kendini besleyen bir sürece dönüştüğünü hatırlatıp Orta Vadeli Mali Planın hemen açıklanması gerektiğini vurgulamışız.”

ATSO GÖREVİNİ YAPMIŞTIR

Davut Çetin, dakikaların önemli olduğu bir devirde Merkez Bankasının bir hafta gecikmeyle, ertesi pazartesi harekete geçmesini de eleştirerek, “Merkez Bankası Başkanı 3 milyar dolarlık döviz takası anlaşması için Katar’a gitmiştir. İçerde şahıs hesaplarında 84 milyar dolar vardır. TL’ye güven sağlansaydı, bunun 15-20 milyarı satılırdı ve bu kadar sorun yaşanmazdı. Dolayısıyla hiç kimse Antalya Ticaret ve Sanayi Odası görevini yapmamıştır, uyarıda bulunmamıştır diyemez. Keşke bütün STK'lar ve medyamız da gerekli uyarılarda bulunsaydı, daha güçlü önlemler zamanında alınırdı” diye konuştu

 MALİYETLER UÇMUŞ DURUMDA

Çetin, konuşmasında döviz dışında maliyet artışlarında da ciddi bir yakınma olduğunu hatırlatarak, “Birçok sektörde maliyetler uçmuş durumdadır. Elektriğe ve akaryakıta yüzde 30 civarında zam geldi. İlaç, yem, demir gibi dövize bağlı bütün girdilerin fiyatı arttı. Kur artışı doğudan maliyetlere yansıdı. Demir gibi temel girdinin fiyatı dolarla birlikte arttı. İnşaat komitemiz bu konuda yakınmaktadır. İnşaat sektörü 200’e yakın sektörü sürükleyen, iç piyasaya ve konut kredisine çok bağımlı bir sektör. Dövizde artış inşaat gibi sektörleri bir taraftan maliyet yönüyle, diğer taraftan talep yönüyle vurmaktadır. Sektörlerde maliyetler artmışken devlet temel ürünlerde zam yapılmasını engellemeye çalışıyor. Ekmek fiyatına zam engellendi, fakat un yüzde 40 artmış durumda. Fırıncılık komitemiz ‘devlet unu ucuza versin, biz de ekmeği ucuza üretelim’ diyor. İlaç fiyatı, süt fiyatı baskılanıyor. Taşıma ücretleri artmasın isteniyor. İlacın, ekmeğin, elektriğin maliyeti artmıştır. Bu durumda üretici fiyatı artırmak zorunda kalmaktadır. Ekonomik reformlarla birlikte hukuk reformu da acil hale gelmiştir. Hukuka yerli ve yabancı herkes güvenmelidir. Hukuk sistemimiz, yargı kurumları devleti vatandaşa karşı değil, vatandaşı devlete karşı korumalıdır. Demokrasimiz güçlenirse, hukuk sistemine güven sağlanırsa, eğitim ve vergi reformu yapılırsa Türkiye ekonomisi hızla güçlenecektir” diye konuştu.

ANTALYA FİRMALARINI TERCİH EDİN

 ATSO Başkanı Davut Çetin, sektörlerin Antalya firmalarını tercih etmesi gerektiğine de vurgu yaptı. Çetin şöyle dedi: “Arkadaşlarımız haklıdır. Böyle zamanlarda dayanışmayı artırmalıyız. Kamu kurumlarımız, belediyelerimiz ve firmalarımız önce Antalya firmalarını tercih etmelidir.  Lütfen ATSO Avantaj kartı bu yönde geliştirmeye çalışalım. Biraz önce söyledim, sıkıntının arttığı yerde sizde konuşun, söyleyin biz de konuşalım. Bugüne kadar en çok konuşan oda olduk. Birlikte doğru olanı söyleyeceğiz, doğru olanı savunacağız, bunu da bütün fikirlere saygılı olarak, uzlaşmayı savunarak, Antalya ve Türkiye’yi önde tutarak yapacağız.” Senem KÖR

  

Editör: TE Bilisim