Antalya Ticaret ve Sanayi Odası(ATSO)Başkanı Davut Çetin, “Türkiye ekonomisinin ABD’nin ekonomik yaptırımlarına karşı ayakta kalacak güçtedir” dedi. Çetin, dövizdeki artış nedeniyle yaptı yazılı açıklamada, “İçerisinde bulunduğumuz günler dayanışma günleridir, şirketlerimiz ve vatandaşlarımız Türkiye ekonomisine ve milli paramıza güvenmelidir” dedi. ABD yönetiminin Türkiye'ye dönük tutumunu değerlendiren Davut Çetin, açıklamasında “Ulusal bağımsızlığımız ve onurumuz için bu konuda gereken her tür fedakarlığa hazırız. Türkiye ekonomisi ABD'nin ekonomik yaptırımlarına karşı ayakta kalacak güçtedir” ifadelerine yer verdi.

ATSO Basın Ofisi’nden verilen bilgiye göre, Davut Çetin, şunları söyledi : “Döviz kurlarında artışların devam etmesi nedeniyle döviz cinsinden borcu veya kira sözleşmesi olan, ithal girdi fiyatları nedeniyle maliyetleri hızla yükselen üyelerimizin sorunları ağırlaşmakta, sorunların dile getirilmesi ve çözüm aranması talepleri yoğunlaşmaktadır.

HER TÜRLÜ FEDAKARLIĞA HAZIRIZ

Döviz kurlarındaki artışta ABD yönetiminin Türkiye'ye dönük tutumunun etkisi olduğu açıktır ve Antalya özel sektörü olarak Türkiye'nin ABD'ye vereceği her tür karşılığa desteğimiz tamdır. Türkiye, ABD üslerini kapatmak, uçak alım anlaşmalarını iptal etmek, NATO üyeliğinden çıkmak gibi her tür karşılığı verme hakkına sahiptir. Ulusal bağımsızlığımız ve onurumuz için bu konuda gereken her tür fedakarlığa hazırız.   Bütün vatandaşlarımız Türkiye’nin ve ekonomimizin gücü konusunda müsterih olmalıdır. ABD'ye ihracatımız, Türkiye'nin toplam ihracatının yüzde 5'i düzeyinde olup, çelik ihracatımız 1 milyar doların biraz üzerindedir. Türkiye ekonomisi ABD'nin ekonomik yaptırımlarına karşı ayakta kalacak güçtedir. Önemli olan husus, başta ekonomi yönetimi olmak üzere herkesin üzerine düşen görevi layıkıyla yerine getirmesidir”

KİRA SÖZLEŞMELERİ TL’YE ÇEVRİLMELİDİR

Döviz kurlarındaki artıştan aşırı derecede etkilenen sektörlere dönük özel destekleyici önlemlerin alınması gerektiğini vurgulayan Çetin, “Bu çerçevede önemli bir adım dövizle yapılmış kira sözleşmelerinin sabit bir kur düzeyinden TL’ye çevrilmesidir. Antalya’da başta AVM’ler olmak üzere birçok yerde kira sözleşmeleri döviz üzerinden yapılmaktadır. Mevcut kur düzeyinden kira ve diğer borç sözleşmelerinin yerine getirilmesinin imkanı yoktur. Önceki aylarda da dile getirmiş olduğumuz bu konuda döviz geliri olmayan üyelerimizin daha fazla dayanma gücü kalmamıştır. AVM sahibi şirketler ve bütün işyeri sahipleri döviz cinsinden sözleşmelerin bütün ticareti ve kendi cirolarını baltalayacağını görmelidir. Dolar ile yapılmış kira sözleşmeleri 4.00 - 4.20 arasında bir kur düzeyinden TL’ye dönüştürülmelidir” dedi.

AVM VE İŞYERİ SAHİPLERİNE ÇAĞRI

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası(ATSO)Başkanı Davut Çetin, dolar bazında kiralar konusunda ise şunları söyledi : “Antalya Valimiz Sayın Münir Karaloğlu, bir AVM’deki kira sözleşmelerinin dövizden TL’ye dönüştürülmesini sağlayarak bu konuda öncü olmuştur. Sayın Valimize teşekkür ediyor, bütün AVM’lerden ve benzeri işyeri sahiplerinden  aynı uygulamayı bekliyoruz. Kira sözleşmeleri TL’ye çevrilmediği takdirde, ekonomi yönetimi yasal düzenleme yaparak döviz ile yapılmış sözleşmelerin sabit kur ile TL’ye dönüştürülmesini sağlamalıdır. İçerisinde bulunduğumuz günler dayanışma günleridir, şirketlerimiz ve vatandaşlarımız Türkiye ekonomisine ve milli paramıza güvenmelidir. Türkiye ekonomisinin kaybettiği yerde hiç kimsenin şahsi kazancının anlamı yoktur. Döviz borcu olmayan şirketlerin ve vatandaşımızın dövize yatırım yapması doğru değildir. Döviz mevduatı olan vatandaşlarımız dövizlerini TL’ye çevirmelidir.”(Haber Merkezi)  

 

 

Editör: TE Bilisim