Türkiye Ormancılar Derneği Batı Akdeniz Şubesi Başkanı Mustafa Necati Baş, yangın mevsiminin yaklaşması ile birlikte Orman Bölge Müdürlüğü’nün yeterli ekipman, uçak ve personel sayısı ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Baş, “Yangın sezonu sebebi ile güçlü bir hazırlık yapılmalı. Sadece işçi eğitimi ve araç gereç temini değil, özellikle orman içi ve bitişiğindeki orman köylerinin de orman yangınlarına hazırlanması lazım” dedi.

WhatsApp Image 2023-05-03 at 16.59.50

Kreş Alanı Satışı İlk Değilmiş Kreş Alanı Satışı İlk Değilmiş

Antalya Orman Bölge Müdürlüğü tarafından orman yangınları konusunda ortak bir çalışma yapılması için herhangi bir talepte bulunulmadığı belirten Şube Başkanı Mustafa Necati Baş, “Yangın sezonu sebebi ile güçlü bir hazırlık yapılmalı. Sadece işçi eğitimi ve araç gereç temini değil, özellikle orman içi ve bitişiğindeki orman köylerinin de orman yangınlarına hazırlanması lazım Yani bu köylere bitişik ormanlık alanlarda yanıcı madde azaltımı ve köylülerin yangına sebep olabilecek davranışlardan uzak durmaları konusunda eğitilmeleri gereklidir. Bunların yapıldığına çok emin değilim. Havadan yangına müdahale araçları yani helikopter ve uçaklar yangına ilk müdahale araçlarıdır. Yerden yapılan doğrudan müdahaleye destek olurlar. Yangının ilerleme hızını düşürmek ve nokta yangınlarını söndürmek amacıyla kullanılırlar, kullanılmalıdırlar. Uçak sayısının artması yangın sayısının azalacağı anlamına gelmez. İlerleyen yangınlarda hava araçları çok etkili olamaz. Aslen orman yangınları yerden yangına doğrudan yapılan mücadele ile söndürülebilir. Yangına hızlı şekilde müdahale edilmelidir. Manavgat yangınında da bunu gördük. Yer ekiplerinin de donanımlı ve yeterli sayıda olması ve devriye usulü çalışmaları gerekiyor” dedi.

1690975

“ORMAN KÖYLÜSÜ, STK VE YEREL YÖNETİM İŞBİRLİĞİ”

Pikniklerin kritik bir öneme sahip olduğunu dile getiren Başkan Necati Baş, “Piknik alanları hazırlığı olmalı. ‘Ormana 4 kilometre yakınlıkta ateş yakmak yasak’ denilmesi doğrudur ama hafta sonları Kent Ormanı’na gidilirse taşıma kapasitesinin çok üstünde dolduğu için vatandaş mangal ve piknik yapacak yer arıyor ve ormanın içine dağılıyor. Şu dönemde yasak olan işlem gerçekleşiyor. Orman Bölge Müdürlüğü’nün bu olayı kontrol ettiğini düşünmüyorum. Büyük yangın çıktıktan sonra jandarma gücüyle ormana insanların girmesi yasaklanıyor, bu çözüm değil. Yerleşim yerleri orman arakesitleri her yerde piknik alanına dönüşmüş duruma bu soruna bir an önce çözüm üretilmesi gerekiyor. Vedat Dikici ‘Orman yangınları sadece teşkilat tarafından çözülecek bir sorun değildir’ demiş, bu söz de doğrudur. Başta orman köyleri olmak üzere,  yerel yönetimler ve STK’ları da bu yapı içerisine katmak gerekir ama dirayetli ve yeterli olduklarını düşünmüyorum. Türkiye Ormancılar Derneği de bu konuda yıllardır çalışıyor ve ciddi bir bilgi birikimi ve tecrübe var ama Orman Bölge Müdürlüğü’nün işbirliği yapma konusunda samimi bir yaklaşımı yok” diye konuştu.

Arda KIR