Eskişehir’de tarihi Odunpazarı bölgesinde Türk Dünyası Vakfı ve Eskişehir Valiliği tarafından kamuya ait arsa üzerine inşa edilen 'Eti Şehir ve Göç Müzesi', 9 yıldır hizmete açılmamış durumda. CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, bu durumu Meclis gündemine taşıdı.

Meclis Gündemine Taşındı: TÜGVA Kıraathanesi Olarak Kullanılması Hakkında Soru Önergesi

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a ulaşmak amacıyla TBMM Başkanlığı’na bir soru önergesi sunan Çakırözer, kamu kaynaklarının vakıflara aktarılmasına ilişkin eleştirilerini dile getirdi. Çakırözer, “Kamu kaynakları iktidar eliyle vakıflara peşkeş çekilmeye devam ediyor. Tam 9 yıl önce Türkiye’nin ‘ilk göç müzesi’ olarak temeli atılan ETİ Şehir ve Göç Müzesi hayata geçirilmeden TÜGVA Kıraathanesi tabelası asıldı” dedi.

İmamoğlu'ndan TÜGVA binası paylaşımı: 'İşte bu zihniyetten devraldık' İmamoğlu'ndan TÜGVA binası paylaşımı: 'İşte bu zihniyetten devraldık'

Eskişehirlilerin Talebi: Hesap Verilmeli

Çakırözer, bu durumun Eskişehirlileri aldatan bir uygulama olduğunu belirterek, hükümet yetkililerinin bu konuda açıklama yapması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, suç duyurusunda bulunacaklarını da ifade etti. Çakırözer, “Müze yapacağız diye kamu kaynaklarını kullanılıp, kıraathaneye çevrilmesinin, Eskişehir’in en büyük şirketini kandırmanın hesabı sorulmalı, sorumluları cezalandırılmalıdır” şeklinde değerlendirmede bulundu.

Kamu Kaynaklarının Kullanımı Tartışması

Eskişehir'in tarihindeki göçlerin önemine dikkat çeken Çakırözer, müzenin yapılmasıyla ilgili sürecin nasıl işlediğinin açıklığa kavuşturulması gerektiğini ifade etti. Ayrıca, kamu kaynaklarının nasıl kullanıldığına ilişkin şeffaflık talebinde bulundu. Çakırözer, “Kamu kaynakları iktidar eliyle vakıflara peşkeş çekilmeye hakkınız yok” diyerek eleştirilerini sürdürdü.

Darısı Antalya’nın başına Darısı Antalya’nın başına

Antalya'da 52 gayrimenkul kiraya verilecek! Antalya'da 52 gayrimenkul kiraya verilecek!

Ersoy’a Yöneltilen Sorular

Çakırözer, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a yöneltilen soruları şöyle sıraladı:

  • 2015 yılında temeli atılan ETİ Şehir ve Göç Müzesi neden 9 yıldır hayata geçirilmemiştir?
  • ETİ Şehir ve Göç Müzesi’nin TÜGVA’ya tahsisinin gerekçesi nedir?
  • Bu tahsis kim ya da kimler tarafından, nasıl yapılmıştır?
  • Müzenin yapımında sponsor olan ETİ yönetiminin onayı alınmış mıdır?
  • Bu müzenin yapımı için Türk Dünyası Vakfı, Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı olmak üzere kamu kaynaklarından ne kadar harcama yapılmıştır?
  • Türk Dünyası Vakfı harcamalarının denetimi yapılmakta mıdır?
Kaynak: ANKA