Cumhuriyetimizin kuruluşundan yüz yıla yakın bir zamandan bu yana ülkemizin tüm sağlık hizmetleri, gıda kontrol hizmetlerinin tamamı, her aşamada Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülüyordu.

 

    Sağlık Bakanı Mehmet Aydın 1974 yıllarında İzmir Fuarında Dünya gıda günü münasebetiyle buluştuk. O dönemlerde ben de İzmir Gıda ve Çevre Kontrol Başkanlığında görevliydim. Kendisinin mesleği veterinerdir. O zaman bakan değildi. Bazı konularda gıdalarla ilgili önemli tartışmalarımız olmuştur. Hatta Ankara'da Gıda teknolojileri ve Gıda Hijyeni Hocam beni ikaz etmiştir. “Oğlum Murat Mehmet Beyle fazla tartışma" diyerek beni ikaz etmişti. Sonradan Mehmet Aydın sağlık bakanı oldu.

 

    Zaman sonra yani 2000 li yıllara girerken sağlık hizmetleri Sağlık Bakanlığından alınarak Tarım Bakanlığı'na verildi. Fakat yüz yıla yakın biz zamandan beri Sağlık Bakanlığı bünyesinde ve hususi sağlık okul ve kolejlerinde yetişmiş binlerce meslek mensubu personel görev dışı kaldı. Başka alanlarda ikame edildi. Bazı illerde ÇST gruplarından pek azı Tarım İl Müdürlüklerinde geçici olarak görevlendirilmiş iseler de şevki kırılan personelden verim alınamadı geri döndü.

 

    Şimdiki zamana bakıldığında koruyucu sağlık hizmetlerinde ve gıda kontrol hizmetlerinde çok ciddi sıkıntılar var. Semt pazarlarında her şey başıboş durumda. Açıkta satılan gıda maddeleri, tozun toprağın, kışın yağmurun çamurun altındaki gıda manzaraları halkın sağlığını tehdit eder mahiyette, Pazar yerlerinde dayanılmaz gürültü kirliliği, meçhul durumdaki esnafın sağlık durumu kılık kıyafet, görüntü ve tüketici ilişkilerindeki rahatsızlıklar hepsi bir arada.

 

    Düzenli gıda numuneleri alınarak bakteriyolojik ve kimyasal tahlillerin yapılma süreci nedir bilinmiyor. Fiziki kontroller dâhil, diğer laboratuvar analizlerinin durumu meçhul. Kurumların halk dayanışması içinde tüketiciyi tatmin etmesi gerekir. Aradaki duvar kaldırılmalı. Yasa ve yönetmelikler uygulanarak halkımız bilgilendirilmeli. Temel gıdamız ekmek dâhil, yediğimiz içtiğimiz gıdaların tamamı hangi vasıfta olduğu tartışmalı durumda. Netlik ve açıklık yok.

 

    Şahsen 30 yıl boyunca gıda ve çevreyle ilgili olarak zaman diyagramı içinde her hafta gıdalardan eklilerimizle birlikte sahadan numuneler alarak laboratuvarlarda tahlillerini yaptık, GM'ye aykırı olanlar hakkında durumu savcılıklara bildirerek piyasayı düzeltirdik. Günümüzde yaşadığımız kentte ve çevresinde bu düzenli çalışmaları bulamaz hale geldik. Gıda imalat merkezlerindeki sorumlu yöneticiler kaldırıldı. Gıda sektörleri başıboş bırakıldı. Belli nisbetlerde kontrol yapılıyor olsa bile bunun asla olumlu sonuç vermiyor olduğunu ifade etmemiz mümkündür. Anlaşılmaz durumlar var. BU VE BENZERİ NEDENLERLE GIDA KONTROL HİZMETLERİ YENİDEN SAĞLIK BAKANLIĞINA IADE EDİLMESİNDE HAYATİ VE KALICI FAYDALAR OLACAKTIR.