Gaziantep'in tarihi Bakırcılar Çarşısı'nda, 65 yıldır unutulmaya yüz tutmuş bir meslek olan sandık işlemeciliğini sürdüren Osman Esterli, el emeği çeyizlik sandıklarıyla kültürü yaşatmaya devam ediyor. Gelişen teknolojiye rağmen direnç gösteren Esterli, genç kızların odalarını süsleyen ve aile geleneğini devam ettiren çeyizlik sandıkları üretiyor.

A W125893 01

Osman Esterli, çocukluğundan beri bu mesleğin içinde olduğunu ve özellikle genç kızlara yönelik çeyizlik sandık ve takı sandığı ürettiğini belirtiyor. "Maraş sandığı" olarak adlandırılan bu özel sandıklar, sadece odaları süslemekle kalmayıp, aynı zamanda geleneği devam ettirmek isteyen ailelerin vazgeçilmezi haline gelmiş durumda.

A W125893 07

Gaziantepli her ailenin kızlarına sandık alarak kültürü yaşatmaya çalıştığını ifade eden Esterli, "Bir kız evlenme çağına geldiğinde ailesi bir sandık alıyor ve bu geleneği sürdürüyorlar. Biz de işletmemizde ekip olarak çalışarak, 100 ila bin sandık arasında üretim yapıyoruz. Fiyatlarımız boyutlara göre değişiyor; küçük sandığın fiyatı 300 TL'den 2 bin 500 TL'ye kadar yükseliyor. Türkiye'nin dört bir yanından yoğun talep alıyoruz" şeklinde konuşuyor.

Muğla'da 19 Mayıs Coşkuyla Kutlandı Muğla'da 19 Mayıs Coşkuyla Kutlandı

A W125893 05

Esterli, sandıkların yapımında ceviz ağacı kullandıklarını ve bu ağacın dayanıklılığı sayesinde sandıkların uzun ömürlü olduğunu vurguluyor. Makineleşmeye rağmen el emeği işçiliğinin daha fazla talep gördüğünü belirten Esterli, "Yılların ustası olarak kendimiz emek harcayarak yapıyoruz ve vatandaşlar, el yapımı olanı makinede üretilene göre daha çok tercih ediyor" diyor.

A W125893 06

Kaynak: İHA