Kimya Mühendisleri Odası, elektrik ve doğalgaz zamlarına ‘freni boşalmış kamyona gibi’ yorumunu getirerek,  “Bir ay arayla ikinci kez doğal gaz ve elektriğe fahiş oranda zam yapıldı” diyor..

Haksız da değiller..

Zamlara, pardon fiyat düzenlemelerine alışkınız ama, zam yaparken bu kadar insafsız davranılmasını açıkçası beklemiyorduk..

Kimya Mühendisleri Odası’nın açıklamasında,  “Ülkeyi küresel zorlama ve politikalarla yöneten bu anlayış yirmi yıldan bu yana enerji alanındaki serbestleştirme, özelleştirme ve devretme politikalarının sonucu ortaya çıkan faturayı her zaman olduğu gibi halka kesmektedir. Ortaya çıkan ekonomik çöküntü yine halka fatura edilmektedir” deniyor ki çok kaygı verici bir durum..

Çünkü, hükümet, 1 Ağustos’tan geçerli olmak üzere elektrik fiyatlarına farklı abone gruplarına göre değişen oranda % 9 ila % 15 arasında zam yapmıştı

Bu zammın mürekkebi kurumadan şimdi de 1 Eylül`den geçerli olmak üzere elektriğe konutlarda yüzde  9, sanayi abonelerinde ise yüzde  14 oranında zam yapılmıştır. Bu zamla birlikte yılbaşından bu yana konutlarda kullanılan elektriğe yüzde 31, sanayi elektriğine ise yüzde 41 oranında zam yapılmış oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun(TÜİK)verilerine göre Ağustos enflasyonu son 15 yılın rekorunu kırdı..

Enflasyon canavarı azdıkça, iğneden ipliğe her şeye zam geliyor..

Yani zam rüzgarı sadece elektrik ve doğalgazla sınırlı değil, fırsatçılar da bu durumu iyi değerlendirip, enflasyon ve döviz kurlarındaki artışı gerekçe göstererek, keyfi zam yapıyor, ciddi anlamda bir denetim yok, herkes kafasına göre fiyat belirliyor..

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası(ATS)Başkanı Davut Çetin, TÜİK’in açıkladığı Üretici Fiyat Endeksi(ÜFE)ve Tüketici Fiyat Endeksi(TÜFE) makasının açılmaya devam ettiğini belirtiyor.

Çetin’in şu yorumu dikkat çekici :

"Makasın açılması, üreticiyi üzerinde maliyet yönlü bir baskı oluşturmaktadır. Önümüzdeki dönem enflasyonuna ilişkin güçlü sinyaller barındıran çekirdek enflasyonda da artış trendinin devam ettiğini görüyoruz. Tüm bu işaretler, enflasyonla mücadele konusunda ivedilikle hayata geçirilecek kararlı bir sürecin hayati önemde olduğuna işaret etmektedir”

Elektrik Mühendisleri Odası(EMO)Antalya Şube Başkanı İlhan Metin de otomatiğe bağlanan elektrik zammı ile ilgili olarak çok çarpıcı açıklamalar yaptı.

Metin, elektrik fiyatlarına yapılan zam oranının yüzde 33’e ulaştığını vurgulayarak, 4 kişilik bir ailenin elektrik tüketimi için 31 lira daha fazla ödemek zorunda olduğunu söyledi.

Bu da su faturalarında olduğu gibi elektik faturalarının da kabarmaya devam edeceği anlamına geliyor.

Olayın bir de üretici yöne var.. Şunları söylüyor EMO’nun Başkanı  İlhan Metin :

Sanayi, ticarethane ve tarımsal sulama abonelerine yapılan zam oranı ise yılbaşından itibaren yüzde 44‘ü aştı. Böylece krizin faturası yine vatandaşa çıktı”

İşin en çarpıcı ve de acıklı yönü giderek artan ekonomik krizin faturasını yine vatandaşın ödemesi..

Bir de Batı Akdeniz Ekonomisini Geliştirme Vakfı(BAGEV) ve Antalya Ticaret Borsası(ATB)Başkanı Ali Çandır’a kulak verelim..

Çandır, Ağustos ayı çekirdek enflasyonu aylık yüzde 2,35 ve yıllık yüzde 17,22 olarak ilan edildiğini belirterek, bu oranların son 15 yılın açık ara en yüksek Ağustos ayı TÜFE ve çekirdek enflasyonları olduğunu söyledi.

ATB Başkanı Çandır, “Çekirdek enflasyondaki bu sıçrama, diğer tüm enflasyonlardan daha tehlikeli bir durumu bize işaret etmektedir. Zira çekirdek enflasyon, enerji, gıda ve alkolsüz içecekler, alkollü içkiler ile tütün ürünleri ve altın dışındaki ürünlerin fiyat artışlarını göstermektedir. Yani fiyatları kalıcı enflasyona etki eden ürünlerin ağırlıklı olduğu grubu temsil eder” diyor.

Tablo vahim, zam yağmuru sürüyor, her şey ateş pahası, ekonomideki krizden en çok etkilenen dar gelirliler, emekliler, işçiler memurlar, küçük esnaf sessiz, gelişmeleri kaygıyla izliyor..

Yarın ne olacağı konusunda endişeler var, gelecek kuşakları nelerin beklediği noktasında ise karamsarlık söz konusu..

Yan fren tamamen boşalırsa ?

Bunu düşünmek bile acı verici..