Antalya
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
24°
Akdeniz Gerçek | Ekonomi | Mehmet Şimşek canlı yayında açıkladı! 'Artacak'

Mehmet Şimşek canlı yayında açıkladı! 'Artacak'

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, canlı yayında ekonomi gündemine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Emekli maaşı zammı beklenirken, Bakan Şimşek, Erken Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) konusuna dikkat çekti ve EYT'nin bütçeye yıllık olarak...

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, canlı yayında ekonomi gündemine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Emekli maaşı zammı beklenirken, Bakan Şimşek, Erken Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) konusuna dikkat çekti ve EYT'nin bütçeye yıllık olarak...

Mehmet Şimşek canlı yayında açıkladı! 'Artacak'

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Bloomberg HT-Habertük canlı yayınında ekonomi gündemindeki önemli gelişmeleri değerlendirdi. Şimşek, Türkiye'nin uluslararası finansal düzenlemelerdeki başarısını vurgulayarak, "Gri listeden çıkışımız, içişleri ve adalet bakanlıklarımızın desteğiyle gerçekleşti. Bu, Türkiye'nin ekonomik sağlığının ve itibarının önemli bir göstergesidir" dedi.

SİSTEME AŞIRI DÖVİZ GİRDİ

Son aylarda döviz girişinde belirgin bir artış olduğunu belirten Bakan Şimşek, "Bu durum, likidite fazlasına ve döviz rezervlerindeki artışa neden oluyor. Bu girişi yönetmek ekonomi politikamızın odak noktalarından biri" şeklinde konuştu.

Mehmet Şimşek canlı yayında açıkladı! 'Artacak'

REZERVDE IMF KRİTERİNİ YAKALADIK

IMF kriterlerine yakın bir rezerv yeterliliği sağladıklarını açıklayan Şimşek, "Swap işlemleri ve diğer finansal düzenlemelerle net rezervlerimizi güçlendirdik. Bu adımlar, döviz rezervlerinin sürdürülebilirliğini artırdı" diye ekledi.

MASAK'IN İDARİ KAPASİTESİ GELİŞTİRİLECEK

Terörizmin finansmanıyla mücadeleye vurgu yapan Bakan Şimşek, "MASAK'ın idari kapasitesini güçlendirecek adımlar atıyoruz. Yapay zeka gibi yenilikçi teknolojileri kullanarak bu alandaki etkinliği artıracağız" dedi.

CARİ AÇIK MESAJI

Programın temelinde rasyonel politikalar ve yapısal reformlar bulunuyor. Bu yaklaşım yatırımcı güvenini artırıyor ve reel kurda istikrar sağlıyor. Bu da dezenflasyon sürecini destekliyor. Programın merkezinde dengesizliklerin giderilmesi hedefleniyor. Türkiye'nin önemli dengesizliklerinden biri dış açıktı. Geçen Mayıs ayında yıllık cari açık 57 milyar dolar seviyesindeydi, ancak bu Mayıs ayında bu rakamın 26 milyar dolara düşmesi bekleniyor. Cari açık konusunda başarı elde edildi ve bu başarının kalıcı olması gerekiyor. Devletin aktif rol aldığı bir sanayi politikası geliştireceğiz.

Şu anda rezerv birikimi, şirketlerin ve vatandaşların portföy tercihleri ile dış kaynaklardan sağlanıyor.

Mehmet Şimşek canlı yayında açıkladı! 'Artacak'

EKONOMİDE GEÇİCİ YAVAŞLAMA SÜRECİNE GİRİLİYOR

Geçici ekonomik zorluklara dikkat çeken Şimşek, "Reel ücret artışları ve enflasyonun kontrol altına alınmasıyla ekonomimizi istikrarlı bir büyüme yoluna sokmayı hedefliyoruz. Önümüzdeki dönemde enflasyonun düşmesini bekliyoruz" şeklinde konuştu.

KDV ARTIŞI OLACAK MI?

Geçen yıl KDV oranlarını artırmıştık, ancak bu yıl için yeni bir KDV artışı planımız yok. Enflasyonu artırabilecek vergi artışları da gündemde değil. Bazı siyasi çevrelerin popülist söylemlerine rağmen, biz ekonomik dengeyi korumak için tüm faktörleri dikkate alıyoruz. Muhalefetin popülizmine itibar etmiyoruz. Amacımız, refahın artması ve bu refahın adil bir şekilde paylaşılmasıdır.

Gelecek yıl bütçe açısından farklı bir durumda olacağız. Gelir elde etmelerine rağmen vergi ödemekten kaçınan kesimlerle mücadele edeceğiz. Türkiye'nin risk primi geçen yıl yaklaşık 700 baz puan iken, bu yıl 270 baz puanlara geriledi. Önceliğimiz, ekonomik dengesizlikleri gidermek ve bu iyileşmeleri kalıcı hale getirmektir. Vatandaşlarımızın bize güven duymasını sağlamak için çaba gösteriyoruz. Bu süreç kolay olmayabilir, ancak Türkiye'nin sorunlarına kalıcı ve sağlam çözümler bulma konusunda kararlıyız.

Mehmet Şimşek canlı yayında açıkladı! 'Artacak'

ASGARİ ÜCRET ZAMMI AÇIKLAMASI

Vatandaşlarımızı enflasyondan korumak için çaba gösteriyoruz ve bu çabalarımızı sürdüreceğiz. AK Parti hükümetleri döneminde asgari ücret dolar bazında önemli ölçüde arttı. Haziran 2024 itibariyle asgari ücret 524 dolar seviyesine yükseldi. Bu yıl, reel olarak asgari ücret artışı sağlanmış olacak; yüzde 49'luk bir artış söz konusu. İlk 6 ayda enflasyonun yüzde 20'ler civarında olması bekleniyor. Yıl sonunda ise piyasa beklentilerine göre enflasyon yüzde 42-43 aralığında gerçekleşecek.

Gelişmekte olan ülkeler arasında Türkiye'de asgari ücret düzeyi oldukça yüksek. Asgari ücreti vergilendirme dışında tuttuk ve bu yıl bütçeye maliyeti 670 milyar TL olarak öngörülüyor.

Mehmet Şimşek canlı yayında açıkladı! 'Artacak'

KADEMELİ EMEKLİLİK BEKLEYENE EYT ÖRNEĞİ

EYT ile ilgili olarak, emekli başına düşen çalışan sayısı EYT tartışmalarıyla birlikte %1,5 seviyelerine düştü. EYT konusunu kim destekledi? Muhalefet destekledi. Şimdi ise aynı şeyleri yapmak zorundalar çünkü Türkiye'nin imkanları ve öncelikleri göz önüne alınmalıdır. Önceliğimiz istihdam yaratmak.

Enflasyonun yavaşlayacağına inanıyoruz ve vatandaşlarımıza reel büyümeden pay vermeye devam edeceğiz. Sabırla bu süreci yönetirsek enflasyonu düşüreceğimize inanıyoruz. Tüm kesimlerin bir süre sabır göstermesi gerekecek. 2025'ten itibaren küresel finansal koşulların daha elverişli olacağını düşünüyoruz. Bu da dış kaynaklara erişimimizi güçlendirecek.

Vatandaşlarımız bize güvensin çünkü biz ülkemizin ve vatandaşlarımızın potansiyeline inanıyoruz. Bu süreç kolay olmayabilir ve sihirli bir çözüm yoktur. Biz ekonomi yönetimi olarak kalıcı iyileşmeyi hedefliyoruz.

YENİ VERGİ PAKETİ

Vergi politikalarındaki güncellemeler hakkında bilgi veren Bakan Şimşek, "Çok uluslu şirketlere yönelik kurumlar vergisinde düzenlemeler yapacağız ve vergi tabanını genişleteceğiz. Kayıt dışılığı azaltmak ve vergi adaletini sağlamak önceliklerimiz arasında" dedi.

Mehmet Şimşek canlı yayında açıkladı! 'Artacak'

BORSA KAZANCINA VERGİ GELİYOR

Gayrimenkul Yatırım Ortaklıklarının (GYO'ların) vergi istisnalarını kaldırmayı düşünüyoruz. Yap-işlet-devret modeliyle işleyen şirketlere %30 vergi getirmeyi planlıyoruz. Kripto varlıkları vergiye tabi tutacağız. Bu pakette olmayabilir ancak gelecek pakette belki Borsa kazançlarını vergilendirmeyi düşünüyoruz. Ancak şu anki pakette sermaye kazançlarının ek vergilendirilmesi için ek çalışmalar gerekecek. Borsa kazançları bu paketin dışında kalacak, ancak vergiye tabi olmayan alan kalmayacak.

İşletmelerde artık hasılat esasına göre vergilendirme uygulayacağız. Türkiye'de 1,1 milyonun üzerinde kurumlar vergisi mükellefi bulunuyor. Bu mükelleflerin yarısından fazlası vergi ödemekten kaçınmaya çalışıyor.

Geçenlerde bir yapay zeka şirketi ziyaret ettik. Kurumlar vergisi beyannamelerini inceleyecek bir yapay zeka modülü geliştirebilir misiniz diye sorduk. Bu konuda şirketlere kapımız açık.

Mehmet Şimşek canlı yayında açıkladı! 'Artacak'

YURT DIŞI ÇIKIŞ HARCI ZAMMI

Yurt dışı çıkış harcıyla ilgili son taslak henüz sunulmadı.

Vergi taslağı şu anda hazır halde. Asgari kurumlar vergisi konusunu iş dünyasıyla görüşeceğiz.

KAMUDA ÇİFT MAAŞ TARTIŞMALARI

Kamu çalışanlarının maaş düzenlemelerine ilişkin açıklamalarda bulunan Bakan Şimşek, "Tek maaş politikası ve maaş limitleri konusunda çalışmalarımız devam ediyor. Bu adımlarla kamu harcamalarını daha etkin yönetmeyi hedefliyoruz" şeklinde konuştu.

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız