İzmir Ekonomi Üniversitesi (IEÜ) Medical Point Hastanesi'nde görevli Beslenme ve Diyet Uzmanı Sıla Yeşilyaprak, Ramazan Bayramı'nda sağlıklı beslenme konusunda önemli tavsiyelerde bulundu. Yeşilyaprak, bayramın tatlı tüketimi açısından dikkat edilmesi gereken noktalara değindi.
Ramazan Sonrası Beslenme Alışkanlıkları
30 günlük oruç döneminin ardından beslenme alışkanlıklarına dikkat çeken Yeşilyaprak, hemen 3 öğün yemeğe dönülmemesi gerektiğini vurguladı. Oruç tutulan süre boyunca sindirim sisteminin adapte olduğunu belirten uzman, sindirim enzimlerinin dinlenmesi için vücuda zaman tanınması gerektiğini ifade etti. Bu sebeple, bayram sonrası hızlı bir şekilde 3 öğün yerine, sindirimi kolaylaştıracak şekilde 2 öğünlük beslenme düzenine geçilmesi gerektiğini söyledi.
Tatlı Tüketimi ve Dikkat Edilmesi Gerekenler
Bayramda tatlı tüketiminin önemine de değinen Yeşilyaprak, misafirliklerde her ikramın yenmemesi gerektiğini vurguladı. Tatlıların hızlı tüketilmesinin kan şekerinin ani yükselmesine neden olabileceğini belirten uzman, kalorisi yüksek olan tatlıların yavaşça tüketilmesi gerektiğini önerdi. Ayrıca, tatlı tüketiminden hemen sonra su içilmemesi gerektiğini dile getirdi.
Kahvaltının Önemi
Bayramda yapılan en büyük hatalardan birinin kahvaltının atlanması olduğunu belirten Yeşilyaprak, gün içinde tatlı ve diğer yiyeceklerin tüketileceği düşüncesiyle kahvaltının ihmal edilmemesi gerektiğini ifade etti. Kahvaltının atlanması durumunda kan şekerinde dalgalanmaların olabileceğini ve daha fazla tatlı tüketme eğiliminin artabileceğini belirtti.