Antalya’nın Muratpaşa Belediyesi, ‘Bahçede Yaşam Var’ etkinlikleri çerçevesinde, tekstil ürünlerinin üretimi sırasında tüketilen su miktarına dikkat çekmek ve kıyafetlerin geri dönüşümünü teşvik etmek amacıyla bir atölye düzenledi.

Bahçede Yaşam Var Etkinlikleri

Muratpaşa Belediyesi’nin çevre duyarlılığına vurgu yapmak için 2023’te başlattığı ‘Bahçede Yaşam Var’ etkinlikleri, farklı konularla devam ediyor. Bu etkinliklerin bir parçası olarak, Demircikara Mahallesi’ndeki Şirinler Parkı’nda bir atölye düzenlendi.

Gardroplarımızdaki Olimpik Havuzlar

Atölye, ‘Gardroplarımızdaki Olimpik Havuzlar’ başlığı altında, Akdeniz Üniversitesi Öğretim Görevlisi Mine Aydoğan’ın rehberliğinde gerçekleşti. Aydoğan, Birleşmiş Milletler’in 2019’da yayınladığı rapora göre, tek bir kot pantolonun üretimi için 7.500 litre su kullanıldığını belirtti. Aydoğan, hızla artan tüketim kültürünün azaltılması ve kıyafetlerin geri dönüştürülmesinin çevre korumada önemli bir unsur olduğunu vurguladı.

Geri Dönüşüm ve Tasarruf

Muratpaşa Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürü Ceren Şahin, “Geri dönüştürülebilir her türlü atıkla ilgili nasıl tasarruf sağlayabilir, nasıl tekrar kullanabiliriz, geri dönüşüme gitmeden önce evlerimizde nasıl tasarrufa teşvik edebiliriz diye çalışıyoruz” dedi.

Antalya'da 19 mayıs coşkusu denizlerde yaşandı: Tekneler Türk bayraklarıyla süslendi Antalya'da 19 mayıs coşkusu denizlerde yaşandı: Tekneler Türk bayraklarıyla süslendi

Katılımcıların Deneyimleri

Dilek İnce, sosyal medya hesapları üzerinden etkinlikten haberdar olduğunu ve kızının ikinci el sürdürülebilirlik mağazası olduğunu belirtti. İnce, bu atölyede yeni teknikler öğrenerek faydalı olacağı heyecanını taşıyarak geldiğini söyledi.

Kıyafetlerin Yeniden Kullanımı

Aydoğan, yenileme tekniklerinin yanı sıra, pantolonları bluz, şalları etek, pareoları fular gibi farklı formlarda kullanarak kıyafet çeşitliliğinin alışveriş yapmaya gerek duymadan sağlanabileceğini gösterdi. Bu, sürdürülebilir moda anlayışının bir parçasıdır ve tüketicilerin gardıroplarını çeşitlendirmelerine yardımcı olurken aynı zamanda çevreyi korumalarını sağlar.

Kaynak: Muratpaşa Belediyesi/Bülten