'Toroslar’dan Akdeniz’e 29 Günlük İftar Yolculuğu' serisinin 24. gününde Antalya'nın Alanya mutfağından dağ nanesi ferahlığında çorba, kurutulmuş sebzelerden ana yemek, düğünlerin vazgeçilmez pilavı ve pekmezli susam var.
24. Gün İftar Menüsü
Antalya halkının sofralarından eksik etmediği lezzetler, 24. gün iftar menüsünde:
- Yarpızlı Çorba
- Kabuklu Kuru Fasulye
- Kıymalı-Etli Pilav (Düğün Pilavı)
- Çiğirdik
İftarlık Tarifler

Yarpızlı Çorba Tarifi
Malzemeleri:
Darı(mısır), yarpız (dağ nanesi), yoğurt, tuz.
Yapılışı:
Tencerede kaynayan suyun içine yarma dökülüp pişirilir. İçine kıyılmış yarpız atılır. Biraz daha piştikten sonra ya da ayranlı olarak yenilir.

Kabuklu Kuru Fasulye Tarifi
Malzemeleri:
500 gr kabuklu kuru fasulye
4 yemek kaşığı tereyağı
4 yemek kaşığı zeytinyağı
3 yemek kaşığı domates salçası
6 adet orta boy soğan
4 adet orta boy domates
2 yemek kaşığı toz kırmızı biber
2 tatlı kaşığı tuz
2 adet limon (isteğe bağlı)
Bir baş sarımsak
Yapılışı:
Kuru fasulyeler bir gece önceden ıslatılır. Islatılmış fasulyeler haşlanır. İnce kıyılmış soğan, zeytinyağı ve tereyağında kavrulur. Pembeleşen soğanların üzerine rendelenmiş domates toz kırmızı biber ve tuz ilave edilir kavurma işlemi devam eder. Salça eklenerek bir süre daha kavrulur. Haşlanan ve suyu süzülen fasulyeler eklenerek yemeğin üstünü geçmeyecek şekilde su ilavesi yapılır pişmeye bırakılır. Yemek kıvam alınca ocağı kapatmadan 10 dakika önce dilimlenmiş sarımsak ve limon suyu ilave edilir ve tencerenin altı kapatılır. Yemek servise hazır hale gelir.

Kıymalı-Etli Pilav (Düğün Pilavı) Tarifi
Malzemeleri:
1 kg kemikli et
300 gr kıyma
5 su bardağı et suyu
4 su bardağı pirinç
5 yemek kaşığı tereyağı
3 adet orta boy soğan
1 adet orta boy domates
Yarım demet maydanoz
2 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı karabiber
Yapılışı:
Pirinç tuzlu ılık suda bir süre bekletilir. Pilavda kullanılacak kemikli et yeterli su ilavesi ile kaynamaya bırakılır. Et kaynayınca yüzeyinde oluşan köpüğü (kefi) bir kevgir yardımıyla alınır. Ve sonra kaynamakta olan etin içine kabukları soyulmuş dörde ayrılmış iki soğan, bütün olarak bir domates eklenir. Etin pişmesine yakın tuz ilavesi yapılır. Pişen etler soğuduktan sonra kemiklerinden ayrılır. Etler küçük küçük parçalanır. Kıyma kavrulmak üzere tencereye alınır. Kavrulan kıyma suyunu çektiğinde tereyağı eklenerek bir süre daha kavrulur. Kavrulan kıymaya çok küçük doğranmış soğanlar eklenerek kavurma işlemi soğanlar pembeleşene kadar devam eder. Suda bekletilen pirinçler yıkanıp süzülerek kavrulan karışıma eklenir ve kavurma işlemine 5 dakika daha devam edilir. Haşlanan etin suyu ile tuz da eklenerek kısık ateşte pilav pişirilir. Pişen pilav 15-20 dk dinlendirildikten sonra karıştırılır. Haşlanan ve küçük küçük parçalanan etler başka bir tavada tereyağında kavrulur. Kavrulan etler dinlendirilen pilavın üzerine eklenir, ince kıyılmış maydanoz ve karabiber serpilerek servisi yapılabilir.

Çiğirdik Tarifi
Malzemeleri:
3 su bardağı susam
1 su bardağı pekmez
Yapılışı:
Susamlar tavaya alınır, karıştırarak kavurma işlemine başlanır. Susamlardan pıtır pıtır sesler gelince pekmez ilave edilir ve kavurma işlemine devam edilir. Kavrulan karışımdan bir çay kaşığı alınarak mermerin üzerinde soğutulur. Soğuyan çiğirdiği bıçak kesiyor ve kesilen susamların içi beyaz ise çiğirdik olmuş demektir. Bütün karışım temizlenmiş mermerin üzerine dökülür. Oklava veya merdane yardımı ile incecik açılır. Beklemeden kesilmelidir. İşlemlerin çabuk yapılması ve çiğirdiğe şekil verme aşamasının mermer üzerinde yapılması önemlidir. Ayrıca çiğirdik kesildikten sonra düz bir tabağa üst üste
çok yığmadan dizilmelidir. İnceltme aşamasında mermere tamamı dökülen çiğirdiğin üzerine nemli el ile baskı yaparak yayılmalı ardından inceltmek için kullanılacak merdanenin dışını nemlendirerek çiğirdik inceltilmelidir.
Antalya’nın Yerel Mutfağından 23. Gün İftar Menüsü: Softalar, Grida, Aside
22. Gün İftar Menüsü Alanya'dan: Göleviz Yemeği, Ülübü Piyazı
Antalya'dan 20. Gün İftar Menüsü: Kış Kabağı, Kızılot, Yarma