Ramazan ayının son haftasına girilirken, Antalya mutfağının köklü geçmişini yansıtan 'Toroslar’dan Akdeniz’e 29 Günlük İftar Yolculuğu' serimize devam ediyoruz.
23. Gün İftar Menüsü
Antalya'dan 23. Gün İftar Menüsü yöresel tarifleriyle soframıza sıcaklık katıyor:
- Softalar Aşı
- Balık Ekşilemesi
- Dikenli Kabak Taratoru
- Aside
Günün İftar Tarifleri

Softalar Aşı Tarifi
Malzemeleri:
Kuru soğan, yufka ekmeği, yağ, tuz, su, yumurta (isteğe bağlı)
Yapılışı:
Bolca doğranan kuru soğan yağda iyice kavrulur, su ilave edilerek kaynatılır, içine ufalanmış yufka ekmeği bulunan tabağın üzerine kavrulmuş soğanlı su dökülür. Sonra da üzerine limon sıkılarak sıcak sıcak yenilir. Tencerede kaynayan su içerisine yumurta kırılarak da yenilmektedir.

Balık Ekşilemesi Tarifi
Malzemeleri:
4 dilim Grida (porsiyonluk dilim), 2 yemek kaşığı un, 2 yemek kaşığı tereyağı, 3 – 4 su bardağı su, 2 diş sarımsak, 1 adet limon, yarım demet fesleğen.
Yapılışı:
Geniş yüzeyli bir tavaya unu koyunuz. Orta ile kısık arası ateşte karıştırarak unu sararıncaya kadar kavurunuz. Tereyağını ve ezilmiş sarımsak dişlerini ekleyiniz. Un ile tereyağını birbirine yedirdikten sonra tavaya tuzu ve suyu azar azar ekleyiniz. İlk kaynamadan sonra ocağın altını kısınız. Ara sıra karıştırarak tahin kıvamını tutturunuz ve kısık ateşte bekletiniz. Grida dilimlerini ızgarada, suyunu kaçırmadan ve ara sıra fırça ile zeytinyağı sürerek pişiriniz. Üzerlerine tuz gezdirerek servis tabağına alınız. Sıcak tuttuğunuz meyaneye, limonu ve kaba kıyılmış fesleğenleri ekleyip karıştırınız. Balıkların üzerine gezdirip sıcak sıcak sofraya veriniz. Aynı yöntemi, grida dışında, diğer beyaz etli balıklara da uygulayabilirsiniz.,

Dikenli Kabak Taratoru Tarifi
Malzemeleri:
1,5 kg dikenli kabak
2 su bardağı ceviz
3 adet orta boy limon
3 tatlı kaşığı tuz
Sarımsak (miktarı isteğe bağlı)
Su (miktarı isteğe bağlı)
Sıvı yağ
Yapılışı:
Kabaklar dış şekline göre dilimlenir. Dilimlenen kabakta oluşan kaygan yapının ele yapışmaması için dilimlenen kabaklar suda bekletilir (5-10 dk). Ardından kabukları soyulur. Şekillerine göre dilimlenen ve kabuğu soyulan kabak dilimleri ince ince kesilip tuzlanarak kızartılır.
Cevizler havanda yağı çıkana kadar dövülür. Dövülen cevizler bir kaba alınır ve su ile karıştırılır. (Koyu kıvamlı tarator elde etmek istenirse su miktarı az tutulabilir). Ardından sarımsak da havan yardımı ile dövülür. Sarımsak
ve limon, suda iyice ezilmiş cevizin üzerine eklenir. Tarator karışımına isteğe bağlı olarak tuz ilave edildikten sonra kızartılan kabaklar ile karıştırılır ve servisi yapılır.

Aside Tarifi
Malzemeleri:
4 su bardağı su
3 su bardağı un
4 yemek kaşığı tereyağı
Tuz
1 su bardağı şeker
2 su bardağı su
1 yemek kaşığı tereyağı
Yapılışı:
Su ve bir fiske tuz helva yapılacak tencerede kaynatılır. Kaynayan suyundan yarım su bardağından biraz fazlası ayrılır. Kalan suya yavaş yavaş un eklenerek sürekli karıştırılarak hamur elde edilir. Elde edilen hamura ayrılan sudan azar azar dökerek hamur pişirilir. Bu işlem, su bitene kadar 5-6 kez devam etmelidir. Su bittikten sonra 4 yemek kaşığı tereyağından her seferinde yarım kaşık alınıp eklendikten sonra hamur karıştırılarak pişirilmeye devam edilir. Bu işlem 8 kez tekrar eder. Elde edilen helvanın piştiğini anlamak için hamura kaşığı hızlıca vurunca hamur kesiliyor ise helva pişmiş demektir.
Şeker ile su kaynatılır. Şerbet yoğun bir kıvam alınca bir yemek kaşığı tereyağı kızartılarak şerbete eklenir. Hazır olan şerbet ocaktan alınır alınmaz asidenin ortasına dökülür. Şerbet servisten hemen önce hazırlanır ve tüketilmeden hemen önce dökülür. Pişen helva yuvarlak tepsiye alınır. Orta kısmına, havuz formu verilerek hazırlanan şerbet helvanın ortasına hazırlanan havuza dökülür.
22. Gün İftar Menüsü Alanya'dan: Göleviz Yemeği, Ülübü Piyazı
Antalya'dan 20. Gün İftar Menüsü: Kış Kabağı, Kızılot, Yarma
Antalya'dan 18. Gün İftar Menüsü: Tatlı Tarhanası, Cive, Biber Kebabı