Ramazan ayında iftar menüsü vatandaşların en çok araştırma yaptığı konulardan biri. Ramazan ayının 3. gün iftarı için geleneksel tatlardan oluşan özel iftar menüsünde Çatal Aşı Çorbası, Çökelekli Yaprak Sarma, Cifne ve Gül Baklava bulunuyor. Kültür Portalı'ndan çeşitli geleneksel tarifleri aşağıda bulabilirsiniz. 

Çatal Aşı Çorbası

Çatal Aşı Çorbası Tarifi

Çatal Aşı Çorbası İçin Gerekli Malzemeler Nelerdir?

  • 1 su bardağı yeşil mercimek
  • 1 su bardağı yarma (kırık)
  • 1 adet kuru soğan
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 yemek kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
  • 1 çay kaşığı nane
  • 6 su bardağı su

Çatal Aşı Çorbası Nasıl Yapılır?

Bir tencereye yağ konulur ve ince kıyılmış soğanlar pembeleşinceye kadar kavrulur.
Ardından nane ve biber eklenir ve karıştırılır.
Üzerine 3 su bardağı su eklenip kaynamaya bırakılır ve sonra mercimek ilave edilir.
Mercimekler 20 dakika kaynadıktan sonra 3 bardak sıcak su ve yarma eklenir.
Yaklaşık 20 dakika daha kaynatıldıktan sonra tuz eklenir ve ateş kısılır.
Son olarak, 10 dakika daha kaynatıldıktan sonra çorba servise hazırdır.

Çökelekli Yaprak Sarma

Çökelekli Yaprak Sarma Tarifi

Çökelekli Yaprak Sarma Malzemeleri

  • 750 gr bağ yaprağı
  • 2 su bardağı bulgur
  • Yarım demet dereotu
  • 4 adet taze soğan
  • 200 gr çökelek
  • Sıvı yağ
  • Tuz
  • Karabiber

Yapılışı

Bir tavada yağ ile doğranmış taze soğanlar, dereotu, tuz ve karabiber pişirilir.
Üzerine bulgur eklenir ve kavrulur.
Ardından çökelek eklenir.
Bağ yaprakları haşlanır ve sarılacak iç ile tek tek sarılıp bir tencereye dizilir.
Üzerine yağ gezdirilir ve 2 su bardağı su eklenerek kısık ateşte 20-25 dakika pişirilir.
Servis öncesi üzerine limon, dereotu ve maydanoz ile süslenerek servis edilir.

Cifne

Cifne Tarifi

Cifne Malzemeleri

  • 2 Kase Kurutulmuş Taze Fasulye (Tercihen Şeker Fasulye)
  • 2 Çorba Kaşığı Kuru Kıyma
  • 8-10 Parça Domates Kurusu
  • 1 Adet Kuru Soğan
  • 1 Çorba Kaşığı Salça
  • 1 Kahve Fincanı Sıvı Yağ
  • 1 Çay Kaşığı Tuz
  • 2-3 Su Bardağı Su

Yapılışı

Kurutulmuş taze fasulye ve domates kurusu ayrı ayrı 5-6 saat önceden soğuk suda bekletilir.
Fasulyeler bol suda haşlanır ve süzülür.
Diğer taraftan kısık ateşte bir tencerede kıyma eritilir ve kuru soğan ile kavrulur.
Salça da eklenerek kavrulduktan sonra su ilave edilir ve özleşene kadar pişirilir.
İslatılan domates kurusu ilave edilir ve ardından haşlanan fasulye eklenir.
Yaklaşık yarım saat kadar kısık ateşte pişirilir ve genellikle yufka ve kuru soğan ile birlikte servis edilir.

Gül Baklava

30. gün iftar menüsü! Antalya mutfağından geleneksel tarifler 30. gün iftar menüsü! Antalya mutfağından geleneksel tarifler

Gül Baklava Tarifi

Gül Baklava Malzemeleri

  • 500 gr birinci kalite un
  • 2 adet yumurta
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 150 gr tereyağı
  • 1 yemek kaşığı sirke
  • 1 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay bardağı su
  • 200 gr ceviz içi
  • 200 gr nişasta
  • 500 gr şeker

Yapılışı

Büyükçe bir leğene 2 yumurta kırılır ve içine zeytinyağı, sirke, yoğurt, su ve tuz eklenerek hamur yoğrulur.
Hamur yumurta büyüklüğünde parçalara ayrılır ve nişasta serpilerek yufka şeklinde açılır.
Açılan yufkalar temiz bir bez üzerine serilerek hafif kurumaya bırakılır.
Yufka 10 cm eninde paralel olarak kesilir ve içine ceviz konularak gül şeklini alacak şekilde burularak yağlanmış tepsiye dizilir.
Kuruması için bir gün bekletilir ve ardından kızgın yağda kızartılır.
Şeker ve su kaynatılarak şerbet hazırlanır ve sıcakken baklavanın üzerine dökülür.
Soğuduktan sonra servis yapılır.
 

Ramazan İmsakiyesi 2024 belli oldu: Sahur ve iftar saatleri ne zaman? Ramazan İmsakiyesi 2024 belli oldu: Sahur ve iftar saatleri ne zaman?

Kaynak: Haber Merkezi