Hatay’da “Tuzda Tavuk” İçin Tescil Başvurusu

Gastronomi şehri Hatay'ın yöresel lezzetleri arasında yer alan, kendine özgü pişirimi ve alevli sunumuyla görsel şölene de sahne olan 'tuzda tavuk' için coğrafi işaret başvurusu yapıldı. Vali Mustafa Masatlı, 45 coğrafi işaretli ürüne sahip Hatay'da sayıyı 135'e çıkarmayı hedeflediklerini aktardı.
Hatay’da “Tuzda Tavuk” İçin Tescil Başvurusu

Kahramanmaraş merkezli depremlerde büyük yıkıma uğrayan Hatay'da yaraların sarılmasına yönelik çalışmalar sürüyor. Hatay Valisi Mustafa Masatlı'nın göreve gelmesinin ardından başlayan ihya sürecinde kentin kültürü de unutulmadı ve önemli çalışmalara imza atıldı. Hatay Valiliği İl Planlama ve Koordinasyon Müdürü Mustafa Örgüt öncülüğünde gastronomi şehrinin lezzetlerinin tescillenmesi için çalışmalara start verilmişti. Bölgeye özgü olan lezzetlerin sayısı 6 Şubat öncesi 25'ken Hatay Valiliğinin girişimleriyle bu sayı 45'e yükseldi. Reyhanlı ilçesinin vazgeçilmez lezzeti olan, pişirimi ve alevli sunumuyla görsel şölen de sunan tuzda tavuk için Türk Patent Enstitüsü ve Marka Kurumu'na coğrafi işaret başvurusunda bulunuldu. Hatay Valisi Mustafa Masatlı, tuzda tavuğun coğrafi işaret olarak tescillenmesi süreci hakkında bilgi vererek coğrafi işaretli ürün sayısını 135'e çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.

Hatay’da “Tuzda Tavuk” İçin Tescil Başvurusu 2

Vali Masatlı: “45 Olan Sayıyı 135’e Çıkarmayı Planlıyoruz”

Tuzda tavuğun kendine has lezzeti ve farklı bir pişirim süreci olduğuna işaret eden Vali Masatlı, "Biz medeniyetler şehri Hatay'ız ve UNESCO tarafından da gastronomi şehri olarak 2017 yılında ilan edildik. Bununla beraber 6 Şubat itibarıyla beraber bizim 25 olan coğrafi işaretli yöresel ürün sayımız şu an itibarıyla 45'dir. 45 coğrafi işaretli ürün sayımızın yanında bu sayıyı 135'e çıkarmayı planlıyoruz. Müracatta bulunduğumuz ürünlerimizden birisi de 'tuzda tavuk' yemeğidir. İnşallah bu lezzetimizi de birkaç aya kadar tescillemiş olacağız. Kültürel ve tarihsel olarak çeşitliliği olan Hatay'ımızın yemek kültürü noktasında ne kadar zengin olduğunu ülkemize ve dünyaya göstermek istiyoruz. Tuzda tavuk, farklı bir metotla pişiriliyor. Kendine has özel bir tadı var. Hem yiyen insanlar için hem de ikram edilecek bir yemek olarak güzel bir lezzet. Biz herkesin bu lezzetimizi tatmasını isteriz" ifadelerini kullandı.


 

Kaynak:İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.