Adana’nın Tescilli Karaisalı Biberinde Salça Sezonu Açıldı


Adana’nın Karaisalı ilçesinin simgesi haline gelen tescilli biberler, bu yıl da salça yapımında tercih ediliyor. Tezgahlarda kilosu 18 TL’den alıcı bulan biberler, ev ekonomisine katkı sağlamak isteyen kadınların gözdesi olmaya devam ediyor.

Artık birçok kişi biberleri çuvalla almak yerine hazır çekim merkezlerine götürüp temizleterek salça yapıyor. Esnaflar, makinelerin süreci kolaylaştırdığına dikkat çekiyor.

Yaz sıcaklarının biberlerin kuruma sürecini hızlandırdığını belirten esnaf Yunus Sarı, “Bu sıcakta biberler daha güzel ve hemen kurur. Bu sayede vatandaşların işleri daha kolay olur. Geçtiğimiz sene ve bu sene arasında fark yok" dedi.

Sarı, ". Geçen sene ürünlerin kilosu 18-20 liraydı, bu sene de aynı. 3 sene önce biber 28-30 TL arası olduğu için fiyatlarda düşüş yaşanınca insanlar fazladan aldı” ifadelerini kullandı.

Salçasını her yıl pazardan aldığı biberlerle hazırladığını söyleyen Serpil Öden, “Kendimiz evde hijyenik bir şekilde yapıyoruz. Hem bereketli hem de temiz oluyor. Hazır fabrikasyon çekim yerlerinden çektiriyorum, balkonda kurutuyorum" diye konuştu.

Özden, "Eskiden komşularla birlikte temizleyip, yıkıyorduk. O şekilde meşakkatli bir işti. Yaklaşık 7-8 yıldır bu sistem var. Leğen ve muşamba dedikleri havuzlarda ya çatıda ya da balkonlarda bu şekilde kışlıklarımızı hazırlıyoruz” şeklinde konuştu.

Biber çekim merkezlerinde makineler aracılığıyla biberlerin temizlendiğini belirten esnaf Abdullah Sarıgül, “Müşterilerimiz biberleriyle birlikte buraya geldikten sonra makinelerimiz biberleri ayıklayıp temizliyor. Salça halinde eve götürüp daha kolaylık sağlamış oluyorlar" dedi.

Sarıgül, "Biberler yukarıdan ikiye ayrılır, daha sonra elenir. Ardından kadınlar tarafından sapları ve yaprakları seçildikten sonra salçalar bidonlara dökülür. Müşterilerimiz çatılarında ‘gül kurusu’ dediğimiz kurutmayı yaptıktan sonra işlem tamamlanır. Çekim ücreti kilo başı 8 TL. 100 kilo biber ortalama bir ailenin ihtiyacıdır, bu da 800 TL’ye tekabül ediyor” diye konuştu.

Salçalık biberleri makineye çektirmenin iş yükünü azalttığını aktaran Veysel Beyazıtoğlu, “Salçalık biberlerimizi alıyoruz, çektirme merkezlerimize getiriyoruz. Biberleri çekip bidonlara koyuyorlar, götürüp kurutuyoruz. Yemekler için güzel bir salça. Daha uygun, daha pratik; bu şekilde yapmak daha kolay oluyor” ifadelerini kullandı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.