Antalya
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
17°
Akdeniz Gerçek | Çevre | Muratpaşa'da Bambus Çıkmazı! AKP İlçe Başkanlığı Belediyeyi Suçladı Cevap Gecikmedi

Muratpaşa'da Bambus Çıkmazı! AKP İlçe Başkanlığı Belediyeyi Suçladı Cevap Gecikmedi

Antalya halkına ait olan Bambus Plajı’nın özelleştirilme ihalesinin iptali sonrası Muratpaşa Belediyesi, büfe kurarak halka açacağını duyurması sonrası AKP Muratpaşa İlçe Başkanlığı, Muratpaşa Belediyesi’ni, ‘Bambus’a çöküyorlar’ diyerek yüklendi.

Antalya halkına ait olan Bambus Plajı’nın özelleştirilme ihalesinin iptali sonrası Muratpaşa Belediyesi, büfe kurarak halka açacağını duyurması sonrası AKP Muratpaşa İlçe Başkanlığı, Muratpaşa Belediyesi’ni, ‘Bambus’a çöküyorlar’ diyerek yüklendi.

Muratpaşa'da Bambus Çıkmazı! AKP İlçe Başkanlığı Belediyeyi Suçladı Cevap Gecikmedi

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı,  Antalya’nın dünyaca ünlü falez sahil bandında bulunan Bambus Koyu’nun günübirlik kullanılması amacıyla 8 Kasım 2022’de ihaleye çıkmıştı. İhale, 185 bin lira yıllık kira muhammen bedel üzerinden başlarken, Muratpaşa Belediyesi de bakanlıktan 6 kez talep ettiği ancak tahsisi ya da kiralaması yapılmayan koyun ihalesine şirketi Falez AŞ ile katılmıştı. Falez AŞ, 1 milyon 100 bin liraya kadar teklifini yükseltirken, ihale, 1 milyon 910 bin lira ile özel bir firmada kalmıştı. Firma Bambus’ta iş makinalı kıyım yapmıştı. Muratpaşa Belediyesi ‘Kıyılar Halkındır’ diyerek açtığı davayı kazandı. Bambus İhalesi iptal edilmişti. Muratpaşa Belediyesi, alana büfe koyarak koyu yurttaşlara açacağını açıklamıştı.

Asda 1 1200X800

AKP İLÇE BAŞKANLIĞI BELEDİYEYİ SUÇLADI

Bunun üzerine AKP Muratpaşa İlçe Başkanlığı, “Muratpaşa Belediye Başkanının kanun bilmezlere yol gösterircesine siyasi ve bürokratik lisana yakışmayan bir üslup ile 'Bambus plajına çöküyoruz' açıklamasını üzüntüyle takip ediyoruz. Bambus plajı ihalesi iptal olmuş ve tekrar ihale süreci beklenmesi gereken Antalya halkı için tarihsel önemi ve mazisi olan bir plajımızdır. Sayın başkanca usulsüz bir ihale olduğu söylenen sürece gerek belediyesi gerekse de kendilerine yakın partilileri dahil olarak, Bambus plajının yanında bulunan alanın ihalesini de almışlardır. Daha sonra Muratpaşa Belediyesi’nin itirazları neticesinde ihaleler iptal edilmiştir. Sayın başkanın kanuni sürecin takipçisi olmak yerine hukuka aykırı uygulama içerisinde olmasını talihsizlik olarak görüyoruz. Sayın başkanın takip eden süreçte Muratpaşa sınırlarında kalan tüm falezlere sahip çıkmasını ve yapılan kaçak plaj uygulamalarına göz yummak ve idare etmek yerine Gereğini yapmaya davet ediyoruz” açıklaması yaptı.

Ekran Alıntısı-22

BELEDİYEDEN CEVAP GECİKMEDİ

Muratpaşa Belediyesi ise AKP Muratpaşa İlçe Başkanlığı’na, “Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın ilgili ihalesinin mahkemece iptalinin ardından Bambus Plajı'nda yaşanan gelişmeler nedeniyle açıklama yapma zorunluluğu doğmuştur. Ne yazık ki, kent hafızasının da bir parçası olan bu plajda halk için attığımız adımlar, belli çevreleri ziyadesiyle rahatsız etmiştir. Siyasi parti olduklarını unutanlar, şirket yetkilisi gibi açıklamalarla, yeni bir ihale sürecinin beklenmesi gerektiğini tavsiye edecek kadar yolu şaşırmışlardır. Üstelik, eski Bakan Mehmet Özhaseki’nin “Denizler halkındır” sözünün daha mürekkebi kurumamışken. Bilindiği gibi idari yargılama usulü kanunda istinaf ya da yeni ihale sürecinin beklenmesi diye bir kavram yoktur. Şehirlerimizi yaşanabilir ve herkes için adil hale getirmek tüm belediyelerin görevidir. Hepimiz de sağlıklı, sürdürülebilir, güvenli ve adil çevrede yaşam hakkına sahibiz. Kent hakkı tam da budur. Açıklamalarıyla varlık nedenlerini inkar edenlerin kavrayamadığı da budur: 'Adil olmak.' O nedenle Bambus kişisel ya da kurumsal bir mesele değil, partiler üstüdür. Bambus, kentin çıkarıdır, kamunun yararıdır. Bambus, kentin adaletidir” denildi.

“KAMUYA AİT OLAN KAMUDA KALACAK”

Belediye açıklamasının devamında şunlar söyledi:

“Kıyıları halka açık tutmak bütün kişi ve kurumlar için anayasal bir görevidir. İhalesi iptal edilmiş, boş ve sahipsiz yeri işgalden korumak, evet, Muratpaşa Belediyemizin görevidir. İfadesi 'el koymak'sa, el koymaktır. El koymak, sorumluluk almaktır. Sorumluluğu üstlenmektir. İşi üzerine almaktır. Vaziyet etmektir. Bambus Plajı’na el koyan Belediye Başkanımız Ümit Uysal değildir. “Kamulaştırmasız el koyma” kavramı hukuki bir kavramdır. El koyan, Muratpaşa halkı adına Muratpaşa Belediyesi’dir. Bir kamu idaresidir. Devletin bir parçasıdır. Aynı kapsamda olan diğer plaj için de gerekli tebligat yapılmış ve yasal sürede kıyının boşaltılması istenmiştir. Anayasa’ya göre kıyıların halka açık tutulması gerekmektedir. İhalesi iptal edilen, sahipsiz kalan bir yeri yeniden işgale uğramasın diye belediye olarak müdahale ettik. Bundan doğal ne olabilir? Neden süreç partiler üstü bir bakışla görülemiyor? Neden kamu yararı kavramından bu kadar uzaklar? Oysa şirketleşmiş akıllarını bir kenara bıraksalar, sadece Bambus’un değil, tüm kıyı alanlarının belediyeler dahil ilgili kamu kurum ve kuruluşlarına tahsisini savunmaları gerekecek. Böylece polemik değil, 'iş' üretebilecekler.Şimdi Antalya’mız yeni bir başlangıcın arifesinde. Kamuya ait olanın kamuda kaldığı, Antalya’mıza ait olanın komşularımızın, halkımızın olduğu bir dönem başlıyor. Biraz olsun sağduyulu olup, aklıselim kalıp bu duyguya kulak verin. Partiler üstü bir tutumla, istisnasız herkesi “Bambus, Antalya’mızındır” demeye, alandaki çalışmalar tamamlandığında bütün bir kent olarak piknik yapıp, denize girmeye davet ediyoruz. On binlerce insanımızın oradan denize girdiğini görmek için sabırsızlıkla bekliyoruz. Halkımız da bekliyor.”

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız