Antalya Muratpaşa Belediyesi, COP31 kapsamında Akdeniz Üniversitesi iş birliğiyle hayata geçirdiği "COP TOWN" etkinlikleriyle atık malzemeleri sanat eserlerine ve moda tasarımlarına dönüştürüyor. Tarihi Kaleiçi'nde gerçekleştirilecek projede sürdürülebilirlik ve ileri dönüşüm ön plana çıkarılıyor.

Kaleiçi'nde Sürdürülebilirlik Dolu Sergiler
Muratpaşa Belediyesi ile Akdeniz Üniversitesi Serik Gülsün Süleyman Süral Meslek Yüksekokulu iş birliğinde hazırlanan etkinlikler, 11-20 Kasım tarihlerinde Kaleiçi Uzun Çarşı Sokak’ta bulunan Levent’s Oriental’da ziyaretçilerle buluşacak. Çocuk Gelişimi, Moda Tasarımı ve El Sanatları programlarının katkılarıyla altı farklı serginin yer alacağı etkinliklerde, atıkların yeniden değerlendirilmesi ve doğal kaynakların sürdürülebilir kullanımı sanat yoluyla anlatılacak.
Sergiler kapsamında öne çıkan bazı çalışmalar şu şekilde yer alıyor:
- Atığın Ötesinde Sergisi: Çocuk Gelişimi Programı öğrencileri tarafından günlük yaşamda kullanım dışı kalan malzemelerin yaratıcı tasarımlarla nasıl değerlendirileceğini gözler önüne serecek.
- Doğal Renk ve Desenler: Moda Tasarımı öğrencileri, bitkilerden elde edilen doğal renk ve desenleri kumaşlara aktararak çevre dostu tekstil üretimine dikkat çekecek.
- 29 Yıllık Eserler Yeniden Görücüye Çıkıyor: Moda Tasarımı Programı Öğretim Görevlisi Mine Aydoğan’ın 1997 yılında hazırladığı batik eserler, “St. Nicholas: 1997’den 2026’ya – Barıştan Sürdürülebilir Geleceğe” başlıklı sergiyle 29 yıl sonra yeniden izleyici karşısına çıkacak. Bu sergiye El Sanatları Programı öğrencileri cam, seramik, atık tuğla ve ahşap çalışmalar eşlik edecek.

Eski Kotlar "DENİM-ART" Defilesiyle Podyumda
COP TOWN’ın en dikkat çekici etkinliklerinden biri, atık denim giysilerin yeniden tasarlanacağı DENİM-ART defilesi olacak. Moda Tasarımı Programı öğrencileri, kullanım ömrünü tamamlamış kot pantolon ve benzeri denim ürünlerini farklı dokuma, boyama ve kumaş işleme teknikleriyle özgün kıyafetlere dönüştürecek. Tekstil atıklarını azaltmayı ve giysilerin ömrünü uzatmayı amaçlayan bu özel koleksiyon, 15 Kasım saat 19.00’da Karaalioğlu Parkı Orta Mirador’da düzenlenecek COP NIGHT etkinliğinde podyumda sergilenecek.

Ziyaretçiler İleri Dönüşüm Atölyelerinde Üretime Katılacak
Etkinlikler yalnızca sergilerle sınırlı kalmayıp, 14-15 Kasım tarihlerinde düzenlenecek ileri dönüşüm atölyeleriyle ziyaretçilerin de üretim sürecine katılmasına imkan tanıyacak. Bu kapsamda:
- Anadolu’nun geleneksel cacala dokumalarından esinlenen atölyelerde atık malzemeler ses ve performansla buluşacak.
- Prof. Dr. Ramazan Erdem yürütücülüğündeki çalışmalarda farklı iplik ve tekstil parçalarıyla alternatif dokuma uygulamaları gerçekleştirilecek.
- “Su ve Hayat” temalı ebru atölyesi ile “Boyanmış Her Kumaş Batik Değildir” başlıklı uygulamalı batik çalışmaları düzenlenecek.
- Çocuk Gelişimi Programı öğrencileri, geri dönüştürülebilir malzemelerden hazırladıkları eğitsel materyaller ve “Dünyanın Çocukları” adlı küre tasarımıyla çevre bilincinin küçük yaşlarda gelişmesine katkı sunacak.
