Yüksek enflasyonun etkisiyle hayat pahalılığı artarken, vatandaşların kredi kartı ve bankalara olan borçları da her geçen gün artıyor. Son bir yılda bankalardaki varlıklarına 5.1 trilyon lira eklenirken, borçlu olanların toplam borcu da 1.4 trilyon lira artarak 3.2 trilyon liraya ulaştı.

22 Yıllık Fabrika İflasın Eşiğinde! TOGG Üretim Yapıyordu 22 Yıllık Fabrika İflasın Eşiğinde! TOGG Üretim Yapıyordu

Sözcü gazetesinden Erdoğan Süzer'in haberine göre, varlıklardaki bu artışta döviz kurlarındaki yükseliş ve faiz oranlarındaki artış önemli bir rol oynadı. Özellikle döviz kurlarındaki artıştan kaynaklı olarak zenginleşenler, bu durumu büyük ölçüde Merkez Bankası'nın kasasından elde ettikleri ödemelerle dengelediler. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın yayımladığı Finansal Hesaplar Raporu'na göre, 2023 yılı sonunda hanehalkının borçları, bir önceki yılın sonuna göre 1 trilyon 858 milyar liradan, 3 trilyon 245 milyar liraya yükseldi. Kredi kullananların üzerindeki borç yükü ise bir yılda 1 trilyon 387 milyar lira arttı. Hanehalkı borcunun milli gelire (GSYİH) oranı yüzde 11'e, borcun harcanabilir gelire oranı ise yüzde 28'e ulaştı.

Varlıklar Artarken, Borçlar da Yükseliyor

Buna karşılık, hanehalkının finansal varlıkları 2022 yılı sonuna göre 7.3 trilyon liradan 12.4 trilyon liraya yükseldi. Banka mevduatlarının yaklaşık üçte ikisini oluşturduğu bu varlıklardaki 5 trilyon 138 milyar liralık artışın büyük bir kısmı döviz kurlarındaki artışlardan kaynaklandı. Ayrıca, hisse senedi kazançları da yaklaşık 1 trilyon lira katkı sağladı.

Kaynak: Haber Merkezi