İnsanca yaşam koşulları isteyen turizm emekçileri, ‘yabancı turistler eğleniyor, emekçi sürünüyor’ diyerek haklarının iyileştirilmesini talep etti. Konuyla ilgili konuşan Antalya Kent Konseyi Turizm Çalışma Grubu Başkanı Recep Yavuz, “Turizm çalışanlarının şartları iyileştirilirse, turizmden daha fazla gelir elde edilir” dedi.

Turizm sektöründe çalışan emekçiler, mesai süresinin üzerinde çalıştırılma, barınma sorunu, düşük ücret ve hizmet ederken onur kırıcı duruma düşme gibi bir çok sorunla karşı karşıya. Sezonluk olarak çalışan turizm emekçileri, kış aylarında sigorta payları yatırılmadığı için emekli olurken de büyük sorunlar ile karşı karşıya kalabiliyor. Başta İnsani olmayan çalışma süreleri olmak üzere, kötü çalışma şartı olan emekçiler, dengesiz şekilde beslenme ve yıpratıcı koşullar sebebiyle sağlık sorunları ile de karşılaşabiliyor. ‘Alın terimizin hakkını istiyoruz’ diyen emekçiler şartlarının iyileştirilmesini istiyor.

“TURİZM ÇALIŞANININ ŞARTLARI İYİLEŞTİRİLMELİ”

“Turizm çalışanları çok büyük bir yük altında çok yoğun bir şekilde çalışıyor” diyen Antalya Kent Konseyi Turizm Çalışma Grubu Başkanı Recep Yavuz, “16 milyon turistten bahsediyoruz. 16 milyon turist alttaki çalışanların omzunda taşınabiliyor. Otelde çalışandan otobüs şoförüne kadar herkesi kapsıyor. Turizm çalışanlarının şartlarının en maksimuma çekilerek kalıcı olarak düzeltilmesi gerekiyor. Biz de bu konu turizmin ilk başladığı yıllardan sonra unutuldu önemsenmemişti ama son yıllarda biraz çalışanların bilinçlenmesi biraz halkın bilinçlenmesi gittikçe yenilenerek gidiyor. Bunu yapan ve başaran çalışanlarını ön planda tutan işletmelerimiz var bu işletmeler örnek alınmalı. Çalışma koşullarını iyi hale getiren işletmeler, oteller ve acenteler var. Turizm bir bütün bir tarafı olup bir tarafı olmayanınca da olmuyor” ifadelerini kullandı.

“PERSONEL MUTLUYSA, TURİSTTE MUTLU OLUR”

Recep Yavuz, “İklim koşullarında turizmin kaliteli olabilmesi için ve dünya standartlarında bir turizm ülkesi olabilmek için turizm çalışanlarının çalışma koşullarının düzelmesi ve haklarının sağlanması gerekiyor. Bu konuda görüşme ve toplantılar defalarca yapıldı. Şartların iyileştirmesi için çalışma saatleri insani boyuta çekilmesi gerekiyor. Bir otobüs şoförünün 15 saat direksiyon başında durmamalı. 3 vardiya sistemiyle çözdüler bir başlık altında çalışanlarının çalışma koşullarının insani boyutta yapılması gerekiyor. Siz kendiniz için ne düşünüyorsanız ben kendim içine ne düşünüyorsam neyi kabul edip edemiyorsak kendimizi onun yerine koyarak bunu daha hakkaniyetli ve insani boyuta çekmemiz geriyor. Bunu yapan çok ciddi kurumlarımız var. Onların sayesinde bazı yerler ön plana çıkıyor. Personel mutluysa turistin mutlu olmaması için hiçbir neden yok” diye konuştu.

Iraklı Öğrenci Tarafından Öldürülen Öğretmen İbrahim Oktugan'ın Son Görüntüleri Çıktı! Iraklı Öğrenci Tarafından Öldürülen Öğretmen İbrahim Oktugan'ın Son Görüntüleri Çıktı!

“ÇÖZÜM 12 AY TURİZM”

Yavuz, “Turizmin 12 aya yayılmasını her turizmci söyler. 6, 7 ay olması kişilerin sektörde çalışma istediğini engelliyor. Özellikle genç kuşaklar ve yeni sektöre katılacak olanlar 6, 7 aylık iş imkanı cazip gelmiyor. Dünyanın hiçbir ülkesinde 12 aylık turizm yok, ama en azında 9, 10 aya çıkarıldığı zaman, geri kalan aylarda şirketlerin çalışanların haklarını vererek onları izne gönderebilmesi ve çalışanların sektörde kalıcı olmasını sağlar. Bir banka personeli nasıl işe girdiği zaman 12 ay çalışacağını biliyorsa bir otel personeli de 12 ay maaşını alacağını özlük haklarının korunacağını bilmeli. Turizmi birkaç ayla sınırlı tutuğumuz müddetçe bu sorun hep devam edecek. Kış ayında da turistleri çekebilmenin alternatif ürünlerle cazip hale getirilmeli. En azından çoğu oteller kapanmamalı hayat durmamalı otobüslerin tekerleri dönemli uçaklar uçmalı insanlar çalışmalı. Personelleri iyi koşulda barınması için Isparta’da apartman tutup otel kiralayıp personelini orada barındıran işletmeciler var. Sektörde 200 bin 300 bin çalışan var. Barınma konusunda personeline iyi koşul sağlayan da var sağlamayan da var bunun çözümü üst başlıkta da söylendiği gibi insanca yaşam standartlarına getirilmesi çok önemli” diyerek açıklamasını tamamladı.

Arda KIR