Adana'nın Yüreğir ilçesinde Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, malç naylonunun toprakta bırakılmasının tarımın geleceğini tehdit ettiğini vurgulayarak, bu durumun uzun vadeli ciddi sorunlara yol açabileceğine dikkat çekti.

Malç Naylonu ve Toprak Uyumlu Mu?

Başkan Doğan, yaptığı açıklamada, Adana ilindeki verimli topraklarda yıl boyunca devam eden tarım faaliyetlerinde, özellikle karpuz, kavun, domates ve biber gibi ürünlerin alçak sera yöntemiyle yetiştirildiğini ifade etti. Kış aylarında ekilen bu ürünlerin yabani otlardan korunması amacıyla kullanılan malç naylonu, sorunlara neden olmaya başlamış durumda.

Tarımda Malç Naylonu Tehdidi  (2) Result

Toprakta Kalmış Malç Naylonu ve Tehditleri

Hasat zamanında üst naylonun çıkarılmasına rağmen, toprakta bırakılan malç naylonunun, üzerinde ot bitmesi sebebiyle sökülmesinin zor olduğunu belirten Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, bu durumun çiftçiler tarafından sıkça tercih edildiğine dikkat çekti. Toprağa karışan malç naylonlarının yıllarca yok olmadığını vurgulayan Doğan, bu durumun bitkilerin köklerini boğarak beslenme ve su alımını engellediğini, böylece bitki büyümesini ve verimliliğini olumsuz etkilediğini ifade etti.

Araç satışlarında '7 Temmuz' alarmı: 'Zorunluluk doğdu' diyerek açıkladılar Araç satışlarında '7 Temmuz' alarmı: 'Zorunluluk doğdu' diyerek açıkladılar

Malç Naylonunun Ürünlere Etkisi

Başkan, özellikle mısır, buğday veya ayçiçeği gibi tohumlu ürünlerin ekildiği tarlalarda, malç naylonunun altında kalan tohumların çimlenmediğini ve bu durumun dönüme düşen tohum sayısını azalttığını belirtti. Temiz toprakların gelecek nesillere bırakılması ve sürdürülebilir tarım için malç naylonlarının toprakta eriyip yok olan doğa dostu malzemelerle değiştirilmesi gerektiğini söyleyen Doğan, Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan çiftçilere destek olacak tedbirler alınmasını beklediklerini ifade etti.

Adana Yüreğir Belediyesi mutfak atıklarını kompostoya dönüştürüyor Adana Yüreğir Belediyesi mutfak atıklarını kompostoya dönüştürüyor

Kaynak: İHA